Ρωσικό εμβόλιο: 91,6% αποτελεσματικό το Sputnik-V απέναντι στον κορωνοϊό, σύμφωνα με νέα μελέτη

Ρωσικό εμβόλιο: 91,6% αποτελεσματικό το Sputnik-V απέναντι στον κορωνοϊό, σύμφωνα με νέα μελέτη Facebook Twitter
EPA
0

Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V έδειξε υψηλά επίπεδα αποτελεσματικότητας απέναντι στον Covid-19, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη.

Τα ευρήματα, από την προκαταρκτική ανάλυση μιας μεγάλης κλίμακας κλινικής δοκιμής, που δημοσιεύθηκαν στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό Lancet, έδειξαν ότι το Ρωσικό εμβόλιο ήταν 91,6% αποτελεσματικό ενάντια στον Covid-19 και προσέφερε πλήρη προστασία έναντι σοβαρών περιπτώσεων. Μάλιστα, η μελέτη σημειώνει ότι δεν αναφέρθηκαν σοβαρές παρενέργειες.

Το εμβόλιο βρέθηκε επίσης να είναι εξίσου ασφαλές και αποτελεσματικό και στους ηλικιωμένους. Η μελέτη αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει τη Μόσχα να προωθήσει το εμβόλιό της, προσφέροντας ταυτόχρονα την ευκαιρία στον Βλαντιμίρ Πούτιν να κερδίσει ένα μερίδιο στην παγκόσμια αγορά εμβολίων.

Η Ρωσία, που είναι τέταρτη στην παγκόσμια λίστα με τις χώρες με τα περισσότερα κρούσματα Covid-19 , έχει «επενδύσει» στο Sputnik V και εκτιμά ότι θα έχει εμβολιαστεί το 60% του ρωσικού πληθυσμού μέχρι το τέλος του έτους.

Το εμβόλιο εγκρίθηκε από τις ρωσικές αρχές τον Αύγουστο πριν καν υποβληθεί σε κλινικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας. Η κίνηση αυτή είχε προκαλέσει ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια άτομα έλαβαν το εμβόλιο το οποίο χορηγείται σε δύο δόσεις. Το εμβόλιο «Sputnik V» είναι πλέον καταχωρημένο στις λίστες 15 χωρών. Την περασμένη εβδομάδα, η Ουγγαρία ήταν η πρώτη χώρα της ΕΕ η οποία παρήγγειλε δύο εκατομμύρια δόσεις του ρωσικού εμβολίου.

Επαφές των παρασκευαστών του ρωσικού εμβολίου «Sputnik V» με γερμανική φαρμακευτική εταιρεία

Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό, παρασκευαστές του ρωσικού εμβολίου «Sputnik V» ξεκίνησαν επαφές με γερμανική φαρμακευτική εταιρεία. To επιβεβαιώνει το ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με το δίκτυο MDR.

Το ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε ότι εξετάζεται η συνεργασία των Ρώσων παρασκευαστών του εμβολίου «Sputnik V» με την εταιρεία IDT Biologika στο κρατίδιο Σαξονία-Άνχαλτ, σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο MDR.

Η πρωτοβουλία προήλθε από το Ινστιτούτο Gamaley της Μόσχας και το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF). Οι Ρώσοι ερευνητές εμβολίων χρειάζονται συνεργάτες για τις επιδιωκόμενες παραδόσεις του ρωσικού εμβολίου στην ΕΕ. Η IDT Biologika εργάζεται για βιοφαρμακευτικές εταιρείες και εδρεύει στην πόλη Ντέσαου.

Το RDIF ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα μπορέσει να παραδώσει 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου «Sputnik V» το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Προϋπόθεση είναι ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θα εγκρίνει το δραστικό συστατικό. Σχετική αίτηση υποβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το RDIF, η παράδοση του εμβολίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι δυνατή μόλις ολοκληρωθεί ένα μεγάλο μέρος του μαζικού εμβολιασμού στη Ρωσία. Οι εμβολιασμοί γίνονται στη Ρωσία από τον Δεκέμβριο.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαμ Άλτμαν: Η αδελφή του ισχυρίζεται εδώ και χρόνια ότι την κακοποιούσε σεξουαλικά

Τech & Science / Σαμ Άλτμαν: Η αδελφή του ισχυρίζεται εδώ και χρόνια ότι την κακοποιούσε σεξουαλικά

Το παράξενο οικογενειακό υπόβαθρο, η σιωπή των Μέσων, η προσπάθεια να περιγραφεί η Άνι Άλτμαν ως συναισθηματικά ασταθής και μία δημοσιογράφος που δεν πείθεται από το αφήγημα της «ιδιοφυΐας της Τεχνητής Νοημοσύνης»
NEWSROOM
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ Del Harvey: Η γυναίκα που γνώριζε πολλά για το Twitter μιλά για πρώτη φορά

Τech & Science / Del Harvey: Η γυναίκα που γνώριζε πολλά για το Twitter μιλά για πρώτη φορά

Η πρώην επικεφαλής του Τμήματος Εμπιστοσύνης και Ασφάλειας του Twitter, επί 13 χρόνια σε αυτή τη θέση, είδε, άκουσε και διαχειρίστηκε σχεδόν τα πάντα, μέχρι τη μέρα που ο Ίλον Μασκ αποφάσισε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για διασταύρωση, ασφάλεια και αυστηρές πολιτικές στην πλατφόρμα. Σήμερα, σε μία σπάνια συνέντευξή της μιλά για όσα συνέβησαν τότε, για τη ζημιά που προκάλεσε ο Τραμπ στα κοινωνικά δίκτυα και τους λόγους που την οδήγησαν στην έξοδο
NEWSROOM