Πυρκαγιές στην Καλιφόρνια: Ο καπνός σκότωσε πάνω από 50.000 ανθρώπους σε μια δεκαετία, λέει μελέτη

Ο καπνός από πυρκαγιές σκότωσε πάνω από 50.000 κατοίκους της Καλιφόρνια σε μια δεκαετία, λέει μελέτη Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει πρόωρα στην Καλιφόρνια εδώ και μια δεκαετία λόγω της έκθεσης σε τοξικά σωματίδια στον καπνό δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οι πυρκαγιές δημιουργούν καπνό που περιέχει ΡΜ2,5 (ΡΜ σημαίνει σωματιδιακή ύλη), σωματίδια περίπου το 1/30ο της ανθρώπινης τρίχας που μπορούν να ενσωματωθούν βαθιά στους πνεύμονες και να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. Τα σωματίδια έχουν συνδεθεί με πολλές παθήσεις υγείας και πρόωρο θάνατο. Προηγούμενη έρευνα είχε βρει ότι ο καπνός της πυρκαγιάς εκθέτει εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ στον επιβλαβή ρύπο.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Science Advances αυτήν την εβδομάδα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα νέο επιδημιολογικό μοντέλο για να εξετάσουν τις επιπτώσεις της έκθεσης σε πυρκαγιές μεταξύ 2008-2018: μια περίοδος που περιλαμβάνει μερικές από τις πιο καταστροφικές και θανατηφόρες περιόδους πυρκαγιών της πολιτείας. Υπήρξαν τουλάχιστον 52.480 πρόωροι θάνατοι που αποδίδονταν στην έκθεση στα εισπνεύσιμα σωματίδια από τις πυρκαγιές και τουλάχιστον 432 δισεκατομμύρια δολάρια σε έξοδα υγείας που σχετίζονται με την έκθεση, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η έρευνα είναι η πρώτη που ποσοτικοποιεί τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της χρόνιας έκθεσης στα PM2,5 ειδικά από τις πυρκαγιές, και όχι από άλλες πηγές, και έχει σημαντικές επιπτώσεις για την Καλιφόρνια, δήλωσε η Rachel Connolly, συγγραφέας της μελέτης. Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι πυρκαγιές ευθύνονται για περισσότερους θανάτους και μεγαλύτερες οικονομικές επιπτώσεις από ό,τι έχουν δείξει προηγούμενες μελέτες. «Τα ευρήματα είναι πραγματικά μια έκκληση για δράση για τη διαχείριση των δασών και τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε η Connolly, ο οποίος είναι διευθυντής έργου στο UCLA Luskin Center for Innovation και επίσης εργάζεται στο Fielding School of Public Health.

Οι ερευνητές μόλις αρχίζουν να κατανοούν τις επιπτώσεις της έκθεσης στα PM2,5 στην ανθρώπινη υγεία, αλλά τα σωματίδια μπορούν να μειώσουν τη λειτουργία των πνευμόνων και να επιδεινώσουν τις υπάρχουσες συνθήκες υγείας, συμπεριλαμβανομένων των αναπνευστικών προβλημάτων και των καρδιακών παθήσεων.

Τα σωματίδια από τις πυρκαγιές μπορεί να είναι πιο επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία από ό,τι από άλλες πηγές, αναφέρει η μελέτη, και σχετίζεται με αναπνευστικές ασθένειες και αυξημένες νοσηλείες. Άλλες μελέτες έχουν συνδέσει την έκθεση στον καπνό της πυρκαγιάς με αυξημένους κινδύνους καρδιακών προσβολών και πρόωρων τοκετών.

Η Καλιφόρνια έχει δει πολλές καταστροφικές πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης μιας ιστορικά βίαιης σεζόν το 2020 κατά την οποία 31 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ο ουρανός στην αμερικανική δύση έγινε απόκοσμα πορτοκαλί, εκθέτοντας 25 εκατομμύρια ανθρώπους στον τοξικό αέρα από τις πυρκαγιές.

Ειδικοί και επιστήμονες αποδίδουν την αυξανόμενη ένταση των πυρκαγιών σε χρόνια λανθασμένων πολιτικών καταστολής των πυρκαγιών, πρακτικών διαχείρισης των δασών και σε ένα τοπίο που έχει γίνει όλο και πιο ξηρό εν μέσω της κλιματικής κρίσης. Οι καταστροφές έχουν σκοτώσει δεκάδες ανθρώπους, έχουν καταστρέψει κοινότητες και έχουν εκθέσει εκατομμύρια στον καπνό της δασικής πυρκαγιάς. Οι άνθρωποι θα πρέπει να αναλάβουν δράση για να προστατευτούν από τον καπνό των δασικών πυρκαγιών, είπε ο Connolly, αλλά τα ευρήματα αυτής της μελέτης υποδηλώνουν ότι η κοινωνία πρέπει να επενδύσει στη διαχείριση των δασών, στη διαχείριση αστικών διεπαφών άγριων περιοχών και στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής προκειμένου να αποφέρει σημαντικά οφέλη για τη δημόσια υγεία.

«Η σημασία της διαχείρισης των πυρκαγιών θα αυξηθεί μόνο τις επόμενες δεκαετίες καθώς η ξηρασία εντείνεται με την κλιματική αλλαγή και περισσότερες περιοχές γίνονται ευάλωτες στις πυρκαγιές», γράφουν οι συγγραφείς στη μελέτη.

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς η ημερομηνία λήξης των φαρμάκων επηρεάζει τις μακροχρόνιες διαστημικές αποστολές

Τech & Science / Πώς η ημερομηνία λήξης των φαρμάκων επηρεάζει τις μακροχρόνιες διαστημικές αποστολές

Βασικά φάρμακα που χρησιμοποιούν οι αστροναύτες, όπως παυσίπονα, αντιβιοτικά, φάρμακα για αλλεργίες και βοηθήματα ύπνου, μπορεί να είναι αναποτελεσματικά ή ακόμα και επιβλαβή μετά την ημερομηνία λήξης τους
LIFO NEWSROOM