Ακόμα και χωρίς τη λήψη μέτρων, δεν αναμένεται ιδιαίτερη αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού το καλοκαίρι στην Ελλάδα, προβλέπει το ΜΙΤ της Βοστώνης.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Κυριακάτικης Καθημερινής, βάσει του μοντέλου Delphi που βασίζεται σε χρήση τεχνητής νοημοσύνης, η κατάσταση στην Ελλάδα εμπνέει αισιοδοξία.

 

«Στην Ελλάδα τα πράγματα πηγαίνουν καλά. Δεν προβλέπουμε ιδιαίτερη αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μέσα στο καλοκαίρι ακόμα και χωρίς τη λήψη μέτρων», ανέφερε ο Δημήτρης Μπερτσιμάς, επικεφαλής της ομάδας Ελλήνων και ξένων επιστημόνων που ανέλυσαν τα στοιχεία για την πανδημία στην Ελλάδα.

 

«Αναπτύξαμε ένα μοντέλο για να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα ως τις 15 Ιουνίου. Πρόσφατα βελτιώσαμε το μοντέλο με την εισαγωγή δεδομένων για τα μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις και επεκτείναμε τις προβλέψεις ως τον Σεπτέμβριο», λέει ο κ. Μπερτσιμάς.

 

Η επιστημονική ομάδα του κ. Μπερτσιμά ανέπτυξε ένα επιδημιολογικό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο επικεντρώνεται στην πρόβλεψη των μολύνσεων, συνδυάζοντας δεδομένα από 10.000 ασθενείς παγκοσμίως και προβλέποντας την τάξη μεγέθους των κρουσμάτων COVID-19 για ολόκληρο το καλοκαίρι σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου.

 

Για την ανάπτυξη αυτού του μοντέλου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από επίσημες πηγές και έρευνες των πανεπιστημίων των χωρών αναφοράς. «Αντλούμε στοιχεία για τη θνησιμότητα και τα υποκείμενα νοσήματα και με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης προχωράμε σε προβλέψεις με βάση πιθανότητες».