Πόσο κοστίζει όταν λέτε «παρακαλώ» και «ευχαριστώ» στο ChatGPT;

Πόσο κοστίζει όταν λέτε «παρακαλώ» και «ευχαριστώ» στο ChatGPT; Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου © Getty Images
0

Αν λέτε «παρακαλώ» και «ευχαριστώ» στο ChatGPT, δεν είστε μόνοι - αλλά αυτό μπορεί να κοστίζει στην OpenAI περισσότερο από όσο θα περιμένατε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, δήλωσε ότι οι ευγενικοί χρήστες αυξάνουν το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, με τις επιπλέον απαντήσεις να οδηγούν σε «δεκάδες εκατομμύρια δολάρια» στη χρήση ενέργειας. Κάθε φιλική απάντηση που λαμβάνετε από το ChatGPT τροφοδοτείται από μεγάλα, ενεργοβόρα κέντρα δεδομένων. Αυτά τα κέντρα χρησιμοποιούν τόνους ηλεκτρικής ενέργειας, όχι μόνο για τους υπολογισμούς, αλλά και για την ψύξη των μηχανημάτων.

Ο Σαμ Άλτμαν επιβεβαίωσε πρόσφατα ότι ευγένειες όπως «παρακαλώ» και «ευχαριστώ» συμβάλλουν σε σημαντικά ενεργειακά έξοδα για την εταιρεία. Απαντώντας σε έναν χρήστη στο X που αναρωτήθηκε για το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας που προκαλείται από την ευγενική γλώσσα στις αλληλεπιδράσεις με το ChatGPT, ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI απάντησε ότι ανέρχεται σε «δεκάδες εκατομμύρια δολάρια που ξοδεύονται καλά». Η απάντηση του Άλτμαν υπογράμμισε το πραγματικό κόστος που συνδέεται με κάθε λέξη που επεξεργάζεται το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης.

Το σχόλιο του Άλτμαν πυροδότησε μια συζήτηση σχετικά με τον τρόπο που οι χρήστες αντιμετωπίζουν την τεχνητή νοημοσύνη. Παρά το γεγονός ότι το ChatGPT στερείται οποιασδήποτε μορφής συνείδησης, ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων επεκτείνει βασικούς τρόπους σε αυτό. Μια έρευνα του 2024 διαπίστωσε ότι το 67% των Αμερικανών είναι ευγενικοί όταν μιλούν με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης. Μεταξύ αυτών, το 55% ανέφερε ότι το κάνει επειδή το αισθάνεται ηθικά σωστό, ενώ το 12% παραδέχτηκε ότι το κάνει για να διασφαλίσει καλύτερη μεταχείριση, σε περίπτωση εξέγερσης της τεχνητής νοημοσύνης.

Η τάση αυτή καταδεικνύει πόσο έχει ενσωματωθεί η τεχνητή νοημοσύνη στην καθημερινή ζωή, με τους ανθρώπους να αντιμετωπίζουν τις μηχανές περισσότερο ως συνομιλητές παρά ως απλά εργαλεία. Ορισμένοι χρήστες φτάνουν ακόμη και την ευγένεια στα άκρα, απευθυνόμενοι τακτικά στο ChatGPT με εκφράσεις όπως «αφέντη μου», ενώ άλλοι επιμένουν αστειευόμενοι ότι πρόκειται για μια «αναγκαία επένδυση» σε περίπτωση που η ΤΝ κυριαρχήσει ποτέ στον κόσμο.

Οι οικονομικές επιπτώσεις όταν απευθυνόμαστε με ευγένεια στο ChatGPT

Η χρήση ευγενικής γλώσσας μπορεί να φαίνεται ασήμαντη, αλλά έχει υπολογιστικές συνέπειες. Κάθε πρόσθετη φράση απαιτεί περισσότερη επεξεργαστική ισχύ, αυξάνοντας τη ζήτηση στα κέντρα δεδομένων που εκτελούν το ChatGPT. Αυτά τα συστήματα υψηλών επιδόσεων όχι μόνο απαιτούν τεράστιους υπολογιστικούς πόρους αλλά παράγουν επίσης θερμότητα, καθιστώντας αναγκαία εξελιγμένα συστήματα ψύξης - όλα αυτά αυξάνουν τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας.

Η αποκάλυψη του Άλτμαν έχει επίσης επιπτώσεις για τους premium χρήστες της πλατφόρμας. Δεδομένου ότι πολλές επί πληρωμή εκδόσεις του ChatGPT χρεώνουν με βάση τη χρήση κουπονιών, η οποία επηρεάζεται από τον αριθμό των λέξεων, η προσθήκη ευγενικών φράσεων θα μπορούσε να αυξήσει ελαφρώς το κόστος των χρηστών.

Με πληροφορίες από The Economic Times

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψάρια στη Σελήνη: Το φιλόδοξο σχέδιο της Γαλλίας για διαστημική ιχθυοκαλλιέργεια

Τech & Science / Ψάρια στη Σελήνη: Το σχέδιο της Γαλλίας για διαστημικές ιχθυοκαλλιέργειες

Το γαλλικό πρόγραμμα Lunar Hatch ετοιμάζεται να στείλει λαβράκια στο διάστημα, ανοίγοντας τον δρόμο για βιώσιμη τροφή σε αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη – αλλά και σε απομονωμένες περιοχές της Γης
LIFO NEWSROOM
Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Τech & Science / Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Η σημασία της αποστολής είναι τεράστια, καθώς μέχρι σήμερα η εκτίμηση του αποθηκευμένου άνθρακα βασιζόταν σε μεμονωμένες μετρήσεις δέντρων και υπολογισμούς με σημαντικό περιθώριο σφάλματος
LIFO NEWSROOM
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ