Πόσο βοηθά το ανθρακούχο νερό στην απώλεια βάρους, δείχνει νέα έρευνα

Πόσο βοηθά το ανθρακούχο νερό στην απώλεια βάρους, δείχνει νέα έρευνα Facebook Twitter
Φωτογραφία: Pixabay.com
0

Νέα έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση ανθρακούχου νερού για να βοηθήσει στην απώλεια βάρους μπορεί να μην είναι απαραίτητα η καλύτερη στρατηγική.

Ο Δρ Akira Takahashi, γιατρός στο κέντρο αιμοκάθαρσης στο Νευροχειρουργικό Νοσοκομείο Tesseikai στο Shijonawate της Ιαπωνίας, συνέταξε τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στο περιοδικό BMJ Nutrition, Prevention & Health. Η μελέτη, η οποία βασίζεται σε προηγούμενη έρευνα, εξετάζει τι συμβαίνει όταν το διοξείδιο του άνθρακα (το ανθρακικό) εισέρχεται στο αίμα, ακόμη και κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων όπως η κατανάλωση ανθρακούχου νερού.

Το κλινικό αποτέλεσμα της κατανάλωσης ανθρακούχου νερού για την απώλεια βάρους είναι πολύ, πολύ μικρό -- μπορεί να βοηθήσει, αλλά στην πραγματικότητα μάλλον δεν είναι κλινικά σχετικό, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Οι ερευνητές σύγκριναν τι συμβαίνει όταν πίνουμε ένα ανθρακούχο ποτό με αυτό που συμβαίνει σε ασθενείς με νεφρική νόσο που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.

Τα δεδομένα έδειξαν ότι όταν το διοξείδιο του άνθρακα εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος, στα ερυθρά αιμοσφαίρια, αλλάζει το pH και κάνει το αίμα λίγο πιο αλκαλικό -- και σε αυτή τη ρύθμιση, τα κύτταρα του αίματος είναι σε θέση να απορροφήσουν περισσότερη ζάχαρη, ή γλυκόζη, μειώνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Από αυτή την άποψη, μπορεί να βοηθήσει τον μεταβολισμό.

Η μελέτη εξέτασε επίσης τον κορεσμό ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης αναψυκτικών, τα οποία γεμίζουν το στομάχι με λίγο από αυτό το αέριο και μπορεί να δημιουργούν την αίσθηση κορεσμού ή να μας κάνει λιγότερο πεινασμένους, ενώ επίσης αυξάνουν ή αλλάζουν την κινητικότητα, την κίνηση του εντέρου.

Εξάλλου, καταναλώνοντας ανθρακούχο νερό μπορεί να μην επιλέξουμε ένα ζαχαρούχο ρόφημα ή σόδα, άρα το ανθρακούχο νερό θα μπορούσε να είναι μια πιο υγιεινή επιλογή, ειδικά όταν προσπαθεί κάποιος να χάσει βάρος.

Ενώ η πρόσληψη υγρών μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τη φυσική δραστηριότητα, το περιβάλλον και τη συνολική υγεία του ατόμου, οι Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής των ΗΠΑ έχουν καθορίσει ότι περίπου 9-12 ποτήρια νερού την ημέρα είναι επαρκής ποσότητα.

Τα ανθρακούχα ποτά μπορεί να είναι χρήσιμα για όσους δεν τους αρέσει το απλό νερό. Και το νερό είναι μέρος μιας στρατηγικής υγιεινής διαβίωσης, αλλά δεν είναι πραγματικά ο τρόπος για να χάσει κάποιος βάρος, επισημαίνεται επίσης κατά την ερμηνεία της έρευνας.

Με πληροφορίες από ABC News

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM