Πώς οι κομμένες ουρές στις σαύρες Gecko μπορούν να βοηθήσουν την επούλωση των ανθρώπινων τραυμάτων

Πώς οι κομμένες ουρές στις σαύρες Gecko μπορούν να βοηθήσουν την επούλωση των ανθρώπινων τραυμάτων Facebook Twitter
0

Τείνουμε να πιστεύουμε πως το ανθρώπινο είδος είναι το ανώτερο που κυκλοφορεί στη φύση. Κι όμως, τελικά, δεν είναι. Οι σαύρες Gecko, όπως και όλα τα ερπετοειδή μπορούν να επιδείξουν μεγαλύτερη αντοχή στις «απώλειες», καθώς έχουν την ικανότητα να τις επουλώσουν άμεσα. 

Οι σαύρες Gecko μπορούν να δημιουργήσουν... εκ των ενόντων μια νέα ουρά, αν χάσουν για κάποιο λόγο αυτή που έχουν - και μάλιστα σε διάστημα ενός μηνός. Άλλα είδη είναι ικανά να αναπληρώσουν με μέγιστη ευκολία τμήματα της σπονδυλικής τους στήλης ή κομμάτια της καρδιάς τους. 

Για τους επιστήμονες που παρακολουθούν το φαινόμενο, πίσω από αυτές τις «μαγικές» ικανότητες υπάρχει μια αλυσίδα κυττάρων που προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν έτσι ώστε να κατανοήσουν καλύτερα το φαινόμενο και να το προσαρμόσουν στα ανθρώπινα δεδομένα. 

Οι μέχρι τώρα μελέτες έχουν δείξει πως αν για κάποιο λόγο αποκολληθεί η ουρά μιας σαύρας Gecko, αμέσως εμπλέκεται μια δέσμη βλαστοκυττάρων, ενώ και ακτινωτά κύτταρα του νευρικού συστήματος ξεκινούν αμέσως τη διαδικασία επούλωσης. Αυτό που κάνουν είναι να παράγουν μια ποικιλία πρωτεϊνών που ανταποκρίνονται στον τραυματισμό. Μέσα σε ένα μήνα, η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία. 

Τα συμπεράσματα των ερευνών μπορούν να λειτουργήσουν ευεργετικά στους συνηθισμένους τραυματισμούς των ανθρώπων στη σπονδυλική στήλη. Στην πραγματικότητα, ο ανθρώπινος οργανισμός, έπειτα από τραυματισμό, δημιουργεί έναν ουλώδη ιστό που ελαχιστοποιεί τη φλεγμονή, αλλά δεν μπορεί να δημιουργήσει νέα κύτταρα. 

Τα βλαστοκύτταρα του ανθρώπου (άφθονα στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό) εξαφανίζονται μόλις τα ανθρώπινα όντα αναπτυχθούν πλήρως. Αυτό δεν τους επιτρέπει να αναγεννηθούν από την τέφρα τους. 

Τι μπορεί να ανατρέψει αυτή τη δεδομένη κατάσταση; Η ομάδα επιστημόνων «Vickaryous» προσπαθεί να απαντήσει σε αυτό το σημαντικό ερώτημα χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τα ερπετά. Φυσικά, είναι σφόδρα απίθανο να καταφέρουμε κάποτε, εμείς τα ανθρώπινα όντα, να δημιουργήσουμε νέα σπονδυλική στήλη ή έστω το τραυματισμένο της μέλος, όμως, η κατανόηση του φαινομένου των Gecko θα μπορούσε να μας οδηγήσει στη σωστή κατεύθυνση. 

Πληροφορίες από Popular Science 

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μήπως τελικά είναι μάταιο να προσπαθούμε να απομακρυνθούμε από τα κινητά μας;

Υγεία & Σώμα / Μήπως τελικά είναι μάταιο να προσπαθούμε να απομακρυνθούμε από τα κινητά μας;

Ερευνητές, ψυχολόγοι και συγγραφείς αποφαίνονται ότι «ψηφιακή αποτοξίνωση» δεν υπάρχει. Λένε, όμως, ότι υπάρχει κάτι άλλο για να μην περάσουμε όλη μας τη ζωή μπροστά από ένα κινητό, και μοιάζει πολύ πιο εφικτό...
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ