Πέθανε ο νομπελίστας Τζον Σάλστον, επιστήμονας που συνέβαλε στην έρευνα για το ανθρώπινο γονιδίωμα

Πέθανε ο νομπελίστας Τζον Σάλστον, επιστήμονας που συνέβαλε στην έρευνα για το ανθρώπινο γονιδίωμα Facebook Twitter
0

Πέθανε σε ηλικία 75 ετών, ο Βρετανός επιστήμονας και κάτοχος βραβείου Νόμπελ Ιατρικής, Τζον Σάλστον σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το φερώνυμο ινστιτούτο του.

Ο Σάλστον θεωρείται μία από τις εξέχουσες προσωπικότητες που συνέβαλαν τα μέγιστα στην αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος.

Ο Μάικ Στράτον, διευθυντής του Wellcome Sanger Institute, περιέγραψε τον καθηγητή που πέθανε την Τρίτη ως έναν «σπουδαίο άνθρωπο των επιστημών, έναν διορατικό ηγέτη».

Ο Τζον Σάλστον βραβεύτηκε το 2002 με το Νόμπελ Ιατρικής μαζί με τους συναδέλφους του Βρετανό Σίντνεϊ Μπρένερ και Αμερικανό Ρόμπερτ Χόρβιτς για «τις μείζονες ανακαλύψεις τους σχετικά με τη γενετική ρύθμιση της ανάπτυξης των οργάνων και του προγραμματισμένου θανάτου των κυττάρων».

Οι ανακαλύψεις τους συνέβαλαν καίρια στις μελέτες για την κατανόηση του καρκίνου.

Ωστόσο, ο Σάλστον ήταν ίσως περισσότερο γνωστός για τον βασικό ρόλο της Βρετανίας σε ένα διεθνές πρόγραμμα για τη χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος και για τις πιέσεις που άσκησε ώστε αυτά τα δεδομένα να γίνουν γνωστά στη δημόσια σφαίρα.

Ο Σάλστον ίδρυσε το ινστιτούτο Sanger, κοντά στο Κέμπριτζ, το 1992 και το διηύθυνε μέχρι το 2000.

Σήμερα, το κέντρο αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα παγκοσμίως στην έρευνα για το ανθρώπινο γονιδίωμα.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Χάνω ώρες στο κινητό και δεν το καταλαβαίνω»: Πόσο σου «τρώει» το scrolling και πώς να το μειώσεις

Τech & Science / «Χάνω ώρες στο κινητό και δεν το καταλαβαίνω»: Πόσο σου «τρώει» το scrolling και πώς να το μειώσεις

Η καθημερινή κατανάλωση περιεχομένου στο κινητό μοιάζει αθώα – μέχρι να συνειδητοποιήσεις ότι πέρασε η μισή μέρα. Πόσο χρόνο χάνουμε τελικά και τι μπορούμε να κάνουμε για να τον πάρουμε πίσω;
LIFO NEWSROOM