ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Παράλυτος άνδρας με κομμένο νωτιαίο μυελό περπάτησε ξανά χάρη σε εμφύτευμα

Παράλυτος άνδρας με κομμένο νωτιαίο μυελό περπάτησε ξανά χάρη σε εμφύτευμα Facebook Twitter
0

Ένας παράλυτος άνδρας με κομμένο νωτιαίο μυελό κατάφερε να περπατήσει ξανά, χάρη σε ένα εμφύτευμα που αναπτύχθηκε από μια ομάδα Ελβετών ερευνητών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά στα επιστημονικά χρονικά που κάποιος έχει υποστεί πλήρη κοπή στο νωτιαίο μυελό και μπόρεσε να περπατήσει και πάλι.

Ο λόγος για τον Μισέλ Ροκάτι, που έμεινε παράλυτος μετά από ένα ατύχημα με μοτοσικλέτα πριν από πέντε χρόνια. Ο νωτιαίος μυελός του, κόπηκε εντελώς και έχασε τελείως την αίσθηση των ποδιών του. Τώρα όμως μπορεί να περπατήσει χάρη σε ένα ηλεκτρικό εμφύτευμα που έχει προσαρτηθεί χειρουργικά στη σπονδυλική του στήλη.

«Η τεχνολογία είναι ένα δώρο για μένα. Σηκώνομαι όρθιος, περπατάω όπου θέλω, μπορώ να περπατήσω τις σκάλες - είναι σχεδόν μια φυσιολογική ζωή», είπε χαρακτηριστικά ο Μισέλ.

Η ταχύτητα της ανάρρωσης του Μισέλ εξέπληξε ακόμα και την νευροχειρουργό που εισήγαγε το εμφύτευμα και προσάρτησε ηλεκτρόδια σε μεμονωμένες νευρικές ίνες, την καθηγήτρια Ζοκλίν Μπλοχ από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λωζάνης.

«Έμεινα εξαιρετικά έκπληκτη. Ο Μισέλ είναι απίστευτος. Θα μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί αυτή την τεχνολογία για να προοδεύει και να γίνεται όλο και καλύτερος», είπε η νευροχειρούργος. 

Βρέθηκε η θεραπεία;

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Medicine υποστηρίχθηκε από τον καθηγητή Ραμ Χάριχαράντ, ο οποίος ωστόσο είναι ανεξάρτητος από την ερευνητική ομάδα 

«Έχουν κάνει κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Δεν έχω ακούσει για καμία μελέτη όπου έβαλαν ένα εμφύτευμα [σε ασθενή με πλήρη κοπή νωτιαίου μυελού] και επέδειξαν μυϊκές κινήσεις και βελτίωση της ισορροπίας, αρκετές για να σταθεί και να περπατήσει», είπε ο καθηγητής προσθέτοντας ωστόσο ότι χρειάζονται περισσότερες κλινικές δοκιμές ώστε να βεβαιωθεί ότι πρόκειται για μια αποτελεσματική θεραπεία. 

Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία αυτή τακτικά και να βοηθήσει τα παράλυτα άτομα να περπατήσουν, σύμφωνα με τον καθηγητή Γκρεγκουάρ Κουρτάν, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας που ανέπτυξε την τεχνολογία στην École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL).

«Αυτή δεν είναι θεραπεία για τον τραυματισμό του νωτιαίου μυελού. Αλλά είναι ένα κρίσιμο βήμα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων. Θα ενδυναμώσουμε τους ανθρώπους. Θα τους δώσουμε την ικανότητα να στέκονται, να κάνουν κάποια βήματα. Δεν είναι αρκετά, αλλά είναι μια σημαντική βελτίωση», σημείωσε. 

Μια θεραπεία θα απαιτούσε την αναγέννηση του νωτιαίου μυελού, πιθανώς με θεραπείες με βλαστοκύτταρα, οι οποίες βρίσκονται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο της έρευνας. Ο Κουρτάν πιστεύει ότι η τεχνολογία εμφυτεύματός του θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με θεραπείες αναγέννησης νεύρων μόλις αυτές εξελιχθούν τεχνολογικά. 

Με πληροφορίες από BBC

Τech & Science
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα είδος αλεπούς ισως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου», λένε αρχαιολόγοι

Τech & Science / Ένα είδος αλεπούς ίσως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου» πριν από τον σκύλο, λένε αρχαιολόγοι

Η ανάλυση σκελετικών υπολειμμάτων ηλικίας 1.500 ετών στην Παταγονία υποδηλώνει ότι το Dusicyon avus ήταν «ένας πολύτιμος σύντροφος για τις ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών»
NEWSROOM