Πανεπιστήμιο Yale: Εξετάσεις αίματος θα μπορούσαν να προλάβουν υποτροπή του καρκίνου

Πανεπιστήμιο Yale: Εξετάσεις αίματος θα μπορούσαν να προλάβουν υποτροπή του καρκίνου Facebook Twitter
Εξετάσεις αίματος αναλύονται σε έρευνα για θεραπείες κατά του καρκίνου / Φωτ.: Unsplash
0

Οι εξετάσεις αίματος που προσπαθούν να ανιχνεύσουν δείκτες καρκίνου, υπάρχουν εδώ και δεκαετίες.

Η τελευταία γενιά εξετάσεων όμως, «κυνηγάει μικροσκοπικά θραύσματα του DNA ενός μεμονωμένου καρκίνου στο αίμα ενός ατόμου», όπως αναφέρει δημοσίευμα του National Geographic επικαλούμενο πληροφορίες από ερευνητικά κέντρα πανεπιστημίων όπως του Yale. Αυτές οι εξετάσεις με βάση τον όγκο, είναι μια εντυπωσιακή πρόοδος στην ανάλυση του λεγόμενου κυκλοφορούντος καρκινικού DNA (ctDNA) και οι ερευνητές τόσο στο Yale, όσο και σε άλλα αντικαρκινικά ερευνητικά κέντρα, βλέπουν ήδη «ενδιαφέροντα αποτελέσματα».

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Medicine αναφέρει, ότι μία από αυτές τις εξετάσεις «διέγνωσε υποτροπή σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα κατά μέσο όρο πέντε μήνες νωρίτερα από ό,τι εμφανίστηκε σε απεικονιστικές εξετάσεις, πολύ πιο νωρίς απ’ ό,τι συνήθως ανιχνεύεται».

Στόχος είναι να εξατομικευθεί η θεραπεία του καρκίνου για κάθε ασθενή

Στην παγκόσμια αγορά, οι «υγρές βιοψίες» (περιλαμβάνοντας και παραλλαγές που ελέγχουν υγιή άτομα για πρώιμα σημάδια καρκίνου) ενδέχεται να φτάσουν τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών υγείας iHealthcareAnalyst. Οι δημοφιλείς εξετάσεις στοχεύουν σε καρκίνους των πνευμόνων, του μαστού, του παχέος εντέρου, του στομάχου και του προστάτη, καθώς, όπως αναφέρει η ανάλυση, «ενισχύονται από τα εκατομμύρια των νέων διαγνώσεων καρκίνου παγκοσμίως».

Ο στόχος είναι να εξατομικευθεί η θεραπεία του καρκίνου για κάθε ασθενή. «Η τεχνολογία είναι συναρπαστική, επειδή μπορούμε να παρακολουθούμε την πορεία της νόσου σε πραγματικό χρόνο και να κρίνουμε ποιος χρειάζεται περισσότερη ή λιγότερη θεραπεία», λέει ο Roy Herbst, ογκολόγος, αναπληρωτής διευθυντής του Ογκολογικού Κέντρου του Γέιλ και κύριος συγγραφέας της μελέτης στο Nature Medicine. Αν, για παράδειγμα, η μέθοδος ανιχνεύσει καρκίνο σε άτομο που λαμβάνει φάρμακα μετά τη χημειοθεραπεία, οι γιατροί μπορεί να παρατείνουν τη διάρκεια της αγωγής ή οι ασθενείς μπορεί να αλλάξουν φάρμακο, όπως λέει ο Herbst.

Όπως σε κάθε μελέτη έτσι και σε αυτή, τα αισιόδοξα αποτελέσματα βρίσκουν συγκρατημένη τη σύγχρονη Ιατρικοί. Επειδή αυτές οι εξετάσεις DNA όγκου διενεργούνται από εξειδικευμένα εργαστήρια, δεν περνούν από την ίδια διαδικασία έγκρισης όπως τα τεστ φαρμακείου. Ωστόσο, εκτός κλινικών δοκιμών, δεν θα έπρεπε προς το παρόν να προσφέρονται στους ασθενείς, υποστηρίζουν ο Herbst και άλλοι ερευνητές. «Χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα, ειδικά επειδή δεν γνωρίζουμε ακόμα όλες τις πιθανές βλάβες», σημειώνει.

Παραμένει ασαφές, εάν η εξέταση πράγματι παρατείνει τη ζωή των ασθενών.

Με πληροφορίες από National Geographic

 
Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Χάνω ώρες στο κινητό και δεν το καταλαβαίνω»: Πόσο σου «τρώει» το scrolling και πώς να το μειώσεις

Τech & Science / «Χάνω ώρες στο κινητό και δεν το καταλαβαίνω»: Πόσο σου «τρώει» το scrolling και πώς να το μειώσεις

Η καθημερινή κατανάλωση περιεχομένου στο κινητό μοιάζει αθώα – μέχρι να συνειδητοποιήσεις ότι πέρασε η μισή μέρα. Πόσο χρόνο χάνουμε τελικά και τι μπορούμε να κάνουμε για να τον πάρουμε πίσω;
LIFO NEWSROOM
Εκατομμύρια παιδιά σε κίνδυνο καθώς επιβραδύνεται ο εμβολιασμός τους, σύμφωνα με παγκόσμια μελέτη

Τech & Science / Εκατομμύρια παιδιά σε κίνδυνο καθώς επιβραδύνεται ο εμβολιασμός τους, σύμφωνα με παγκόσμια μελέτη

Τα κρούσματα ασθενειών που προλαμβάνονται με εμβολιασμό αυξάνονται παγκοσμίως, θέτοντας σε κίνδυνο ζωές και εκθέτοντας τις πληγείσες χώρες σε αυξανόμενο κόστος για την αντιμετώπισή τους
LIFO NEWSROOM