Παγκολίνοι και κορωνοϊός - Νέα έρευνα εντόπισε πως φέρουν ιούς που συνδέονται με τον Covid-19

Παγκολίνοι και κορωνοϊός - Νέα έρευνα εντόπισε πως φέρουν ιούς που συνδέονται με τον Covid-19 Facebook Twitter
0

Οι παγκολίνοι που εισάγονται λαθραία στην Κίνα, επιβεβαιώνεται, σύμφωνα με ομάδα επιστημόνων, ότι περιέχουν ιούς που σχετίζονται στενά με αυτόν που σαρώνει όλο τον κόσμο τώρα.

Η πώληση των παγκολίνων στις αγορές άγριων ζώων πρέπει να απαγορευτεί αυστηρά για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μελλοντικών εστιών, λέει η διεθνής ομάδα, όπως μεταδίδει το BBC.

Σε μια νέα ερευνητική έκθεση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature» οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα γενετικά τους δεδομένα υποδεικνύουν ότι «η διαχείριση αυτών των ζώων απαιτεί μεγάλη προσοχή και ότι η πώλησή τους σε αγορές πρέπει να απαγορευτεί αυστηρά».

Η περαιτέρω παρακολούθηση των παγκολίνων στην άγρια φύση στην Κίνα και στη Νοτιοανατολική Ασία είναι απαραίτητη για να κατανοηθεί ο ρόλος τους στην εμφάνιση κορωνοϊών και ο κίνδυνος μελλοντικής μετάδοσης στους ανθρώπους, προσθέτουν.

Οι παγκολίνοι είναι απειλούμενο είδος, καθώς οι φολίδες των ζώων είναι σε μεγάλη ζήτηση στην Ασία για χρήση στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, ενώ το κρέας τους θεωρείται λιχουδιά από μερικούς.

Τι αναφέρει η περίληψη της επιστημονικής δημοσίευσης

Η συνεχιζόμενη έξαρση της ιογενούς πνευμονίας στην Κίνα και πέρα από αυτήν συνδέεται με έναν νέο κορωνοϊό, τον SARS-CoV-2. Αυτή η επιδημία έχει συνδεθεί με μια αγορά θαλασσινών στην πόλη Ουχάν της Κίνας, όπου η πώληση άγριων ζώων μπορεί να είναι η πηγή της ζωονοτικής μόλυνσης.

Αν και οι νυχτερίδες είναι πιθανόν οι φορείς του SARS-CoV-2, η ταυτότητα οποιουδήποτε ενδιάμεσου ξενιστή που θα διευκόλυνε τη μεταφορά στον άνθρωπο είναι άγνωστη. Εδώ αναφέρουμε την ταυτοποίηση των κορωνοϊών που σχετίζονται με το SARS-CoV-2 στους παγκολίνους της Μαλαισίας (Manis javanica) που κατασχέθηκαν σε επιχειρήσεις κατά του λαθρεμπορίου στη νότια Κίνα.

Ο μεταγονιδιωματικός προσδιορισμός της αλληλουχίας εντόπισε κορωνοϊούς που σχετίζονται με τους παγκολίνους, οι οποίοι ανήκουν σε δύο υποομάδες των κορωνοϊών που σχετίζονται με τον SARS-CoV-2, συμπεριλαμβανομένου ενός που εμφανίζει ισχυρή ομοιότητα με τον SARS-CoV-2 στον τομέα δέσμευσης υποδοχέα.

Η ανακάλυψη πολλαπλών κορωνοϊών σε παγκολίνους και η ομοιότητά τους με τον SARS-CoV-2 υποδηλώνει ότι τα ζώα αυτά θα πρέπει να θεωρούνται πιθανός ξενιστής στην εμφάνιση νέων κορωνοϊών και θα πρέπει να απομακρυνθούν από τις αγορές για την πρόληψη της ζωονοτικής μετάδοσης.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H vegan διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σύμφωνα με νέα μελέτη

Τech & Science / H vegan διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σύμφωνα με νέα μελέτη

Οι ερευνητές εξέτασαν 48 εργασίες που δημοσιεύθηκαν την περίοδο 2000-2023 και ανέλυσαν δεδομένα σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ φυτικής διατροφής, καρδιαγγειακής υγείας και κινδύνου καρκίνου
NEWSROOM
Επτά χρόνια πριν τα συμπτώματα «δείχνουν» τον καρκίνο πρωτεΐνες του αίματος – Νέα μελέτη

Τech & Science / Επτά χρόνια πριν τα συμπτώματα «δείχνουν» τον καρκίνο πρωτεΐνες του αίματος – Νέα μελέτη

Μελέτη επιστημόνων υποδεικνύει 618 πρωτεΐνες που συνδέονται με 19 τύπους καρκίνου και θα μπορούσαν να οδηγούν σε διάγνωση περισσότερα από επτά χρόνια πριν τα συμπτώματα
NEWSROOM
Φάρμακα για απώλεια βάρους θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 20%, διαπιστώνει μελέτη

Τech & Science / Φάρμακα για την απώλεια βάρους μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 20%, διαπιστώνει μελέτη

Συμμετέχοντες στη μελέτη, οι οποίοι έπαιρναν σεμαγλουτίδη είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού ή θανάτου λόγω καρδιαγγειακής νόσου
NEWSROOM