Οι μεγάλες εταιρείες του Διαδικτύου έχουν την τεχνολογία να σταματήσουν τις περισσότερες ψηφιακές εικόνες παιδικής κακοποίησης που κυκλοφορούν μεταξύ των παιδεραστών, αλλά δεν το κάνουν, είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος της αστυνομίας.

 

Ο Guardian μεταδίδει πως η Εθνική Υπηρεσία για την Εγκληματικότητα (NCA) τόνισε την Πέμπτη ότι οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου πρέπει να κάνουν περισσότερα, καθώς αποκαλύπτονται σημαντικές αυξήσεις στις σεξουαλικές επιθέσεις και το ενδιαφέρον για τα παιδιά.

 

Ο Γουίλ Κερ, επικεφαλής της NCA δήλωσε ότι εκατομμύρια γνωστές εικόνες κατάχρησης θα μπορούσαν να σταματήσουν και ήταν αυτές που κυκλοφορούσαν πιο συχνά: «Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν χιλιάδες παιδιά θύματα εκμετάλλευσης και κακοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ η βιομηχανία έχει την τεχνολογική ικανότητα να το σταματήσει». πρόσθεσε.

 

Ο Ker είπε: «Υπάρχουν τώρα τα τεχνολογικά μέσα να προεγκριθούν οι εικόνες προτού χρησιμοποιηθούν σε πλατφόρμες».

 

Η υπηρεσία δήλωσε ότι υπήρχαν 10 εκατομμύρια άσεμνες εικόνες παιδιών που ήταν γνωστές στις αρχές.

 

Οι εικόνες κακοποίησης μοιράζονται μέσω του darkweb αλλά και μέσω του κανονικού διαδικτύου. Η NCA αναφέρει ότι από το 2013 έχει αυξηθεί κατά 700% ο αριθμός των καταγγελιών.

 

Κάθε εικόνα στο διαδίκτυο έχει ψηφιακό hashtag και η τεχνολογία υπάρχει για να επιτρέψει σε πλατφόρμες και παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου να τις εντοπίζουν πριν φορτωθούν.

 

Η NCA εκτιμά πως με την εξάλειψη των απρεπών φωτογραφιών από το διαδίκτυο, οι αρχές θα μπορούσαν να εστιάσουν σε σοβαρότερα εγκλήματα, όπως οι σεξουαλικές επιθέσεις σε βάρος παιδιών.

 

Η αστυνομία θεωρεί πως διαθέτει αποδεικτικά στοιχεία για εταιρείες τεχνολογίας οι οποίες κερδίζουν οικονομικά, επιτρέποντας στους τρομοκράτες και τους οργανωμένους εγκληματίες να δραστηριοποιηθούν.

 

Μεγάλο μέρος των επικρίσεων συγκεντρώνουν οι επιχειρήσεις που υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να κατηγορηθούν για όσα συμβαίνουν στις πλατφόρμες τους.

 

«Αν διαχειρίζεσαι μία πλατφόρμα επικοινωνίας και μία απρεπής εικόνα αναρτηθεί και μοιραστεί σε αυτή, θα πρέπει να υπάρξει απόδοση ευθυνών για να σταματήσει το φαινόμενο», εξηγεί ο Κερ.

 

«Αυτό φαίνεται η πιο λογική στάση όταν κατανοείς την κλίμακα και τον όγκο του προβλήματος».

 

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, υπάρχει μία γκάμα διαφορετικών νομικών επιλογών και είναι στη διακριτική ευχέρεια της εκάστοτε κυβέρνησης να αποφασίσει πια θα εφαρμόσει.

 

Οι νέες τεχνολογίες επισύρουν καινούργιους κινδύνους.

 

Οι Συμμορίες της Άπω Ανατολής σε χώρες όπως οι Φιλιππίνες εκτελούν κατά παραγγελία επιθέσεις σε παιδιά.

 

Παιδόφιλοι που «σερφάρουν» στο διαδίκτυο μπορούν να διαλέξουν την εθνικότητα και το φόρεμα των θυμάτων.

 

Χιλιάδες άντρες από τη Βρετανία παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο κακοποιήσεις, με την χώρα να αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη αγορά τέτοιων αποτρόπαιων, διαδικτυακών υπηρεσιών.

 

Εφαρμογές όπως το Periscope, που επιτρέπουν τη μετάδοση κρυπτογραφημένων βίντεο, χρησιμοποιούνται συχνά από οργανωμένους εγκληματίες με σκοπό την κερδοφορία, από ανθρώπους που θέλουν να παρακολουθούν ζωντανά κακοποιήσεις παιδιών.

 

Όπως υπογραμμίζει ο Κερ, «η κλίμακα των επιλογών για τους παιδόφιλους είναι τρομακτική».

 

Με πληροφορίες από Guardian