ΣΗΜΕΡΑ: ΤΗΕ UPFRONT INITIATIVE

Ο Tim Cook προειδοποιεί για τους κινδύνους των κοινωνικών δικτύων

Ο Tim Cook προειδοποιεί για τους κινδύνους των κοινωνικών δικτύων Facebook Twitter
0

Μιλώντας στο Harlow College στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Tim Cook, προειδοποίησε για την «υπερβολική χρήση» της τεχνολογίας και είπε ότι δεν θέλει τα νεαρά μέλη της οικογένειάς του να χρησιμοποιούν τα κοινωνικά μέσα.

Τα σχόλια του Tim Cook, τα οποία αναφέρθηκαν πρώτη φορά από τον Guardian, ακούστηκαν στο πλαίσιο μιας περιοδείας του στην Ευρώπη για να υποστηρίξει το πρόγραμμα σπουδών Everyone Can Code της Apple. Το Harlow College στο Essex, είναι ένα από τα 70 ιδρύματα σε όλη την Ευρώπη που θα χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα σπουδών της Apple.

«Δεν είμαι ένας από εκείνους που λένε ότι έχουμε πετύχει εάν χρησιμοποιούμε συνεχώς την τεχνολογία» δήλωσε σε ένα μέρος της ομιλίας του ο Cook. Συζητώντας ειδικά για την εκπαίδευση, ο Cook υπογράμμισε ότι η τεχνολογία δεν πρέπει να κυριαρχεί ακόμη και στα ειδικά μαθήματα υπολογιστών, αλλά υπογράμμισε τη σημασία των εκείνων των «εννοιών που πρέπει να συζητήσουμε για να καταλάβουμε».

Σε κάποιο άλλο σημείο της ομιλίας του είπε χαρακτηριστικά «Δεν έχω παιδί, αλλά έχω έναν έναν ανιψιό στον οποίο έχω βάλει κάποια όρια. Υπάρχουν μερικά πράγματα που δεν επιτρέπω. Δεν τον θέλω σε ένα κοινωνικό δίκτυο». Χωρίς να σταματήσει στα κοινωνικά μέσα, ο Cook δήλωσε επίσης ότι δεν πιστεύει στην ιδέα ότι οι καλύτερες τεχνολογίες είναι εκείνες με τις οποίες αποκτούμε εμμονή. «Δεν πιστεύω στην υπερβολική χρήση της τεχνολογίας», είπε.

Ο Τim Cook, με αυτές τις δηλώσεις, μπαίνει κι αυτός στην ομάδα σπουδαίων προσωπικοτήτων της τεχνολογικής ανάπτυξης, που ανησυχούν για τις αρνητικές επιπτώσεις της τεχνολογίας και των κοινωνικών δικτύων στη ζωή μας. Ο Sean Parker, ο πρώτος πρόεδρος του Facebook, παραδέχτηκε πέρυσι ότι βοήθησε τον Mark Zuckerberg να οικοδομήσει «ένα τέρας», κάνοντας την αξέχαστη δήλωση «Ο Θεός ξέρει μόνο τι κάνει στους εγκέφαλους των παιδιών μας».

 

Πριν λίγους μόνο μήνες, ένα άλλο πρώην εκτελεστικό στέλεχος του Facebook, o Chamath Palihapitiya, είπε σε μια ομάδα στο Stanford Graduate School of Business ότι το κοινωνικό δίκτυο θα μπορούσε να «καταστρέψει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η κοινωνία» και οι δηλώσεις του προκάλεσαν την προσοχή όλου του πλανήτη. Τώρα, τα σχόλια του ηγέτη της Apple, αντανακλούν τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις των κοινωνικών δικτύων και γενικότερα της τεχνολογίας στα παιδιά και τους εφήβους. Ορισμένες μελέτες το 2017 έδειξαν αυξημένα επίπεδα κατάθλιψης και άγχους στους εφήβους τα οποία οφείλονται στην ανάπτυξη της κοινωνικής δικτύωσης.

Φυσικά, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα σχόλια του Tim Cook προέρχονται από μια θέση «σχετικής» άνεσης, αφού τα smartphones τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο της επιχείρησής του, εμπλέκονται και αυτά στην αποκαλούμενη σύγχρονη «οικονομία της προσοχής» και αποτελεούν συσκευές εθιστικές, άμεσα συνδεδεμένες με τη σύγχρονη κοινωνική δικτύωση. Απλά, ο πρόεδρος της εταιρείας ήθελε μάλλον να τονίσει το γεγονός ότι η Apple δεν «χρησιμοποιεί» κανένα ψηφιακό εργαλείο άμεσα συνδεδεμένο με κάποιο κοινωνικό δίκτυο. Για την ακρίβεια, το λογαριασμό της στο Twitter τον δημιούργησε το 2016 και ακόμη δεν τον έχει χρησιμοποιήσει για να ανακοινώσει ό,τιδήποτε. Ούτε μια φορά.

Τech & Science
0

ΣΗΜΕΡΑ: ΤΗΕ UPFRONT INITIATIVE

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Bryan Johnson

Υγεία & Σώμα / «Ζήστε, χωρίς να γεράσετε»: Ο γιατρός των εκατομμυριούχων που «παγώνει» τον χρόνο αποκαλύπτει τις μεθόδους του

Τα τρία επίπεδα μιας ζωής που για την ώρα μπορούν να πληρώσουν λίγοι, αλλά σε μερικά χρόνια θα είναι διαθέσιμα σε όλους.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ