Ο Ποσειδώνας ψύχεται το καλοκαίρι και οι επιστήμονες δεν μπορούν να εξηγήσουν τον λόγο

Ο Ποσειδώνας ψύχεται το καλοκαίρι και οι επιστήμονες δεν μπορούν να εξηγήσουν τον λόγο Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash.
0

Δύο δεκαετίες παρατήρησης του Ποσειδώνα αποκάλυψαν την απροσδόκητη ψύξη του πλανήτη κατά τη διάρκεια του αστρονομικού του καλοκαιριού.

Στον απομακρυσμένο από τον Ήλιο, Ποσειδώνα, ένα έτος διαρκεί 165 γήινα χρόνια. Οι εποχές όπως είναι αναμενόμενο, επίσης, διαρκούν πολύ περισσότερο από αυτές στη Γη, με περισσότερα από 40 γήινα χρόνια η καθεμία.

Καθώς ο πλανήτης βρισκόταν στο αστρονομικό του καλοκαίρι στα νότια κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι αστρονόμοι παρατήρησαν ότι οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες του έπεσαν κατακόρυφα κατά 8 ολόκληρους βαθμούς Κελσίου.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε εικόνες από μερικά από τα καλύτερα τηλεσκόπια του κόσμου σχετικά με την αποτύπωση της θερμότητας του πλανήτη, ξεκινώντας από το 2003 έως το 2018.  

«Αυτή η αλλαγή ήταν απροσδόκητη», δήλωσε ο Michael Roman, μεταδιδακτορικός επιστημονικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Leicester και κύριος συγγραφέας της νέας μελέτης. «Δεδομένου ότι παρατηρούμε τον Ποσειδώνα από τις αρχές του νότιου καλοκαιριού του, θα περιμέναμε ότι οι θερμοκρασίες να αυξάνονται σιγά-σιγά και όχι να γίνονται πιο κρύες».

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η παρατηρούμενη ψύξη, δεν ήταν ομοιόμορφη, σύμφωνα με τους ερευνητές. 

Οι μετρήσεις της στρατόσφαιρας του Ποσειδώνα, του δεύτερου χαμηλότερου στρώματος της ατμόσφαιρας του πλανήτη, αποκάλυψαν μια τάση θέρμανσης πάνω από τον νότιο πόλο του Ποσειδώνα. Αυτό το σύνολο των εν λόγω δεδομένων, τα οποία προέρχονταν από μια περίοδο δύο ετών μεταξύ 2018 και 2020, αποκαλύφθηκε μια ταχεία θέρμανση κατά περίπου 11 βαθμούς Κελσίου.

Σε κάθε περίπτωση, οι λεπτομερείς παρατηρήσεις του μακρινού Ποσειδώνα ήταν δυνατές μόνο τις τελευταίες δεκαετίες και οι επιστήμονες γνωρίζουν ακόμα πολύ λίγα για το πέρασμα των εποχών στον εν λόγω πλανήτη.

Με πληροφορίες από Space.com

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ