Ο Ευθύμης Λέκκας εξηγεί τη γεωμαγνητική καταιγίδα- Πώς μας προστατεύει το μαγνητικό πεδίο της Γης

Ο Ευθύμης Λέκκας εξηγεί την γεωμαγνητική καταιγίδα- Η σπανιότητα και η διάρκεια του φαινομένου Facebook Twitter
Βόρειο Σέλας στη Κέρκυρα, φωτ.: Facebook
0

Για το φαινόμενο της γεωμαγνητικής καταιγίδας που χάρισε μοναδικές εικόνες μίλησε ο Ευθύμης Λέκκας. 

«Αυτές οι γεωμαγνητικές καταιγίδες εκπέμπονται από τον ήλιο. Ο ήλιος εκπέμπει ενέργεια προς όλο το πλανητικό σύστημα. Αυτή η ενέργεια κάνει τη γη βιώσιμη και δίνει τη ζωή. Αν δεν είχαμε τον ήλιο δεν θα είχαμε και ζωή πάνω στη Γη», είπε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών. 

Μιλώντας στη ΕΡΤ ο Ευθύμης Λέκκας εξήγησε ότι αυτό το φαινόμενο με βάση τα δεδομένα, από το 2005 έχει να εμφανιστεί σε αυτή τη μορφή 50 χρόνια. 

«Συνήθως έχει διάρκεια 1-2-3 εβδομάδες, χωρίς να μπορεί κάποιος με ακρίβεια να τις προβλέψει, γιατί υπάρχουν τεράστιες εκρήξεις στην επιφάνεια του Ήλιου. Οι εκλάμψεις όπως λέγονται, συνοδεύονται από πολύ μεγάλα ποσοστά φωτός και ακτινοβολιών σε όλο το φάσμα» εξήγησε ο Ευθύμης Λέκκας. 

«Η Γη επειδή έχει αυτόν τον μαγνητισμό ουσιαστικά εκτρέπει αυτή την ακτινοβολία προς τους πόλους. Συνεπώς το μαγνητικό πεδίο της Γης αποτρέπει την κάθετη πτώση αυτής της ακτινοβολίας στην επιφάνεια της Γης, διαφορετικά θα είχαμε πολύ αρνητικά αποτελέσματα», συμπλήρωσε ο καθηγητής. 

Επειδή η ακτινοβολία αυτή εκτρέπεται προς τους πόλους, αυτά τα φαινόμενα παρατηρούνται συνήθως σε βόρειες χώρες ή νότιες χώρες. «Δεν είναι τυχαίο που αυτά τα φαινόμενα παρατηρούνται στην Σουηδία και στην Νότια Αφρική και δεν παρατηρούνται σε χώρες που βρίσκονται στον Ισημερινό»,συμπλήρωσε ο καθηγητής. 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστροφή από το Ψυχρό Πόλεμο: Σοβιετικός δορυφόρος του 1972 αναμένεται να πέσει στη Γη μετά από 53 χρόνια

Τech & Science / Επιστροφή από τον Ψυχρό Πόλεμο: Σοβιετικός δορυφόρος του 1972 αναμένεται να πέσει στη Γη μετά από 53 χρόνια

Το διαστημικό σκάφος Kosmos 482, αποτυχημένη αποστολή προς την Αφροδίτη, ενδέχεται να επανεισέλθει ανεξέλεγκτα στην ατμόσφαιρα μέσα στις πρώτες ημέρες του Μαΐου
LIFO NEWSROOM