Ο Έλον Μασκ παρουσίασε πρωτοποριακό εμφύτευμα εγκεφάλου - Ασύρματη σύνδεση με υπολογιστές

Ο Έλον Μασκ παρουσίασε πρωτοποριακό εμφύτευμα εγκεφάλου - Ασύρματη σύνδεση με υπολογιστές Facebook Twitter
0

Ο Έλον Μασκ οραματίζεται εδώ χρόνια να δημιουργήσει εμφυτεύματα εγκεφάλου για την ασύρματη διασύνδεση ανθρώπων με ηλεκτρονικές συσκευές, και από ότι φαίνεται πλησιάζει όλο και πιο κοντά στον φουτουριστικό του στόχο, που κάποτε φάνταζε σενάριο επιστημονικής φαντασίας. 

Σε live stream επίδειξη της Παρασκευής, ο Νοτιοαφρικανός μηχανικός και μεγιστάνας παρουσίασε ένα ηλεκτρονικό εμφύτευμα, όχι σε άνθρωπο φυσικά, αλλά σε ένα γουρούνι ονόματι Γερτρούδη.

Στην παρουσίαση συμμετείχαν ακόμη δύο γουρούνια, ένα που δεν είχε κανένα εμφύτευμα στον εγκέφαλό του και ένα από το οποίο το εμφύτευμα είχε αφαιρεθεί χειρουργικά πριν μερικούς μήνες, για να γίνουν οι απαραίτητες συγκρίσεις στη συμπεριφορά τους. 

Ο Έλον Μασκ παρουσίασε πρωτοποριακό εμφύτευμα εγκεφάλου - Ασύρματη σύνδεση με υπολογιστές Facebook Twitter

Η Γερτρούδη μύριζε και έτρωγε νωχελικά, καθώς ηχητικά σήματα γέμιζαν την αίθουσα, με το μικροτσίπ στον εγκέφαλό της να καταγράφει σε πραγματικό χρόνο, ένα μέρος της εγκεφαλικής της δραστηριότητας. Ο Μασκ εξήγησε ότι η Γερτρούδη είχε υποβληθεί σε επέμβαση δύο μήνες νωρίτερα, και το τσιπ είχε διασυνδεθεί με νευρώνες που ελέγχουν την μουσούδα της.

Κάθε φορά το γουρούνι άγγιζε κάτι με την μύτη του, τα περισσότερα από 1.000 ηλεκτρόδια του εμφυτεύματος ανίχνευαν την δραστηριότητα και έστελναν ηχητικά σήματα με ακρίβεια.

Ο Έλον Μασκ παρουσίασε πρωτοποριακό εμφύτευμα εγκεφάλου - Ασύρματη σύνδεση με υπολογιστές Facebook Twitter

 

Γιατί πειράματα σε γουρούνια;

«Είναι αρκετά παρεμφερή (σ.σ σε βιολογικό επίπεδο) με τους ανθρώπους», λέει ο Μασκ. «Αν θέλουμε να το κάνουμε σε ανθρώπους, τότε τα γουρούνια είναι μια καλή επιλογή» για πειράματα. «Αν η συσκευή αντέχει στο γουρούνι, όπως έχει αντέξει σε αυτό για δύο μήνες και εξακολουθεί να λειτουργεί, αυτό είναι ένα ενθαρρυντικό σημάδι» πως μια παρόμοια συσκευή θα μπορούσε να είναι λειτουργική και σε ανθρώπους - κάποια στιγμή στο μέλλον. 

Η επίδειξη έρχεται έναν χρόνο μετά την παρουσίαση του σχεδίου του Μασκ για μία νέα κατηγορία ηλεκτρονικών εμφυτευμάτων. Ο εφευρέτης και CEO της Tesla και της Space-X θέλει με την Neuralink να δημιουργήσει ηλεκτρονικά τσιπ που θα ενσωματώνονται στους ανθρώπινους εγκεφάλους με την βοήθεια χειρουργικών ρομπότ. Στόχος της εταιρείας είναι η ασύρματη επικοινωνία ανθρώπου - υπολογιστών με «τη δύναμη της σκέψης». 

Ο Έλον Μασκ παρουσίασε πρωτοποριακό εμφύτευμα εγκεφάλου - Ασύρματη σύνδεση με υπολογιστές Facebook Twitter

Πρώτο βήμα θα είναι η διασύνδεση τετραπληγικών με τα smartphones τους, που θα τους χαρίσει μια «μορφή τηλεπάθειας» όπως λέει ο Μασκ. Τα ηλεκτρόδια θα συλλέγουν τα σήματα που θα αποστέλλονται ως εντολές για διάφορες λειτουργίες στα κινητά τηλέφωνα. 

Οι ειδικοί έχουν εγκαταλείψει τα αρχικά σχέδια για έναν πομποδέκτη πίσω από το αυτί, και εξερευνούν πλέον την πιο μινιμαλιστική λύση του εμφυτεύματος χωρίς εξωτερικές προεκτάσεις και ηλεκτρόδια. Ένα τσιπ σε μέγεθος νομίσματος ίσως τοποθετηθεί στο μέλλον, κάτω από το κρανίο του πρώτου εθελοντή, αν η τεχνολογία και η νομοθεσία το επιτρέψουν.

Ο Μασκ αποκάλυψε το πρωτότυπο με την ονομασία Link (μτφρ «Σύνδεσμος»), που όπως είπε θα περιέχει πολλούς από τους αισθητήρες που διαθέτουν τα smartphone για την πίεση, την θερμοκρασία και την κατεύθυνση. Η συσκευή χρησιμοποιεί Bluetooth χαμηλών ενεργειών για την επικοινωνία με υπολογιστή. 

Στην επίδειξη παρουσιάστηκε και μια δεύτερη εκδοχή του χειρουργικού ρομπότ που προορίζεται για την τοποθέτηση ακριβείας των εμφυτευμάτων στους εγκεφάλους. 

Ο Έλον Μασκ παρουσίασε πρωτοποριακό εμφύτευμα εγκεφάλου - Ασύρματη σύνδεση με υπολογιστές Facebook Twitter

Η ιδέα της διεπαφής εγκεφάλου - μηχανής δεν είναι καινούργια και επιστήμονες εργάζονται πάνω σε παρόμοια πρότζεκτ εδώ και δεκαετίες, κάνοντας πειράματα τόσο σε πιθήκους όσο και σε ασθενείς ή εθελοντές. Άλλωστε η αμερικανική υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει εγκρίνει ορισμένα εμφυτεύματα για την «αφύπνιση» νευρώνων του εγκεφάλου, με στόχο την αντιμετώπιση συμπτωμάτων χρόνιων και εκφυλιστικών ασθενειών όπως το πάρκινσον.

Το Facebook δουλεύει πάνω σε μία συσκευή που θα επιτρέπει την αποστολή μηνυμάτων μόνο με τη σκέψη. Η Synchron με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, έχει δημιουργήσει μια ασύρματη διάταξη που «ταξιδεύει» με τα ερυθρά αιμοσφαίρια, παρακάμπτοντας την ανάγκη χειρουργείου για την εγκατάστασή της στον εγκέφαλο. 

Ωστόσο για την ώρα, όλες οι προσπάθειες περιορίζονται σε εργαστηριακό επίπεδο για μία σειρά λόγων: πρόκειται για ακριβές συσκευές, σχετικά μεγάλες, που απαιτούν εκπαίδευση του χρήστη αλλά και του υπολογιστή. Για να λειτουργήσουν, στην περίπτωση εμφυτευμάτων, χρειάζεται προς το παρόν η φυσική σύνδεση με έναν υπολογιστή. 

Η χειρουργική διαδικασία για την εισαγωγή οποιουδήποτε εμφυτεύματος παραμένει περίπλοκη: το κρανίο πρέπει να ανοιχτεί, ο εγκέφαλος εκτίθεται, οι σύνδεσμοι τοποθετούνται στο κρανίο και το κεφάλι ξαναράβεται. Ο Μασκ ισχυρίστηκε πέρυσι πως το ρομπότ της Neuralink θα μπορούσε, αντ' αυτού, να εισαγάγει τα ηλεκτρόδια κάτω από το κρανίο, με ελάχιστες τομές. Στο Twitter εκτίμησε πρόσφατα ότι σε μερικά χρόνια η διαδικασία θα είναι τόσο απλή όσο μια επέμβαση στο μάτι. 

Ωστόσο ο Μασκ έχει ιστορικό τολμηρών υποσχέσεων που δεν εκπληρώνονται - τουλάχιστον όχι στον χρονικό ορίζοντα που θέτει. Παλιότερα είχε δηλώσει πως σχεδίαζε να στείλει τους πρώτους τουρίστες γύρω από το φεγγάρι το 2018, αλλά ακόμα δεν τα έχει καταφέρει. 

Η Neuralink ιδρύθηκε το 2016 και έχει δοκιμάσει ένα διαφορετικό σχέδιο με καλώδια σε ποντίκια, ενώ ο Μασκ είχε υπαινιχθεί πως πειράματα έγιναν και σε έναν πίθηκο, και το εμφύτευμα του επέτρεψε να ελέγξει υπολογιστή με τον εγκέφαλό του. 

Χθες, δήλωσε εκ νέου πως η εταιρεία του προετοιμάζεται για την πρώτη εμφύτευση ενός "Link" σε άνθρωπο, αν και δεν έθεσε το χρονικό πλαίσιο. Άλλωστε και τον Ιούλιο του 2019, ο μεγιστάνας είχε προαναγγείλει κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους ως τα τέλη του 2020, αλλά η Neuralink δεν έλαβε έγκριση για μία τέτοια μελέτη. 

Με πληροφορίες από CNN, Guardian

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Explainer: Tι είναι τελικά μια επίθεση DDOS;

Tech & Science / Explainer: Tι είναι τελικά μια κυβερνοεπίθεση DDoS;

Ο Ελληνολιβανέζος Αλεξάντερ Σίνο, υπεύθυνος υπηρεσιών Microsoft στην BlueVoyant και ειδικός στην κυβερνοασφάλεια, εξηγεί τι ακριβώς είναι μια κυβερνοεπίθεση όπως αυτή που χτύπησε την τράπεζα θεμάτων, και ποιος θα μπορούσε να βρίσκεται από πίσω.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ