Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη Facebook Twitter
Φωτ.: ESA-CNES-ARIANESPACE
0

Μια νέα εποχή στην παρακολούθηση της αποθήκευσης άνθρακα από τα παγκόσμια δάση εγκαινιάζει η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA), με την εκτόξευση του πρωτοποριακού δορυφόρου Biomass.

Το διαστημικό όχημα, που απογειώθηκε με επιτυχία από το Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας, διαθέτει ένα εντυπωσιακό σύστημα ραντάρ και μια τεράστια κεραία διαμέτρου 12 μέτρων, με στόχο να μετρήσει με ακρίβεια τη βιομάζα – και άρα τον αποθηκευμένο άνθρακα – σε δάση όπως το Αμαζόνιο, το Κονγκό και την Ινδονησία.

Ο δορυφόρος χρησιμοποιεί τεχνολογία P-band radar, που εκπέμπει σε μεγάλα μήκη κύματος, επιτρέποντας τη διείσδυση κάτω από την κόμη των δέντρων και την απεικόνιση κορμών και κλαδιών – κάτι που δεν πετυχαίνουν τα συμβατικά δορυφορικά ραντάρ. Όπως εξηγεί ο καθηγητής Ραλφ Κόρντεϊ της Airbus, οι περισσότερες σημερινές τεχνολογίες βλέπουν μόνο την επιφάνεια των δασών. Το Biomass όμως θα μπορεί να «κοιτάζει» βαθιά μέσα τους.

Η μέθοδος που θα χρησιμοποιεί θυμίζει αξονική τομογραφία: θα σαρώνει επανειλημμένα τμήματα των δασών, δημιουργώντας σταδιακά ένα πλήρες τρισδιάστατο προφίλ της ξυλώδους μάζας – δείκτη της αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα.

Η σημασία της αποστολής είναι τεράστια, καθώς μέχρι σήμερα η εκτίμηση του αποθηκευμένου άνθρακα βασιζόταν σε μεμονωμένες μετρήσεις δέντρων και υπολογισμούς με σημαντικό περιθώριο σφάλματος. Ο καθηγητής Ματ Ντίσνεϊ του University College London εξηγεί: «Θέλουμε να ζυγίσουμε τον άνθρακα που είναι αποθηκευμένος σε 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα. Μόνο οι δορυφόροι μπορούν να το κάνουν με συνέπεια».

Τα πρώτα δεδομένα αναμένονται σε έξι μήνες, ενώ οι επιστήμονες σχεδιάζουν τη δημιουργία ετήσιων χαρτών που θα δείχνουν όχι μόνο πόσο άνθρακα συγκρατούν τα δάση, αλλά και πόσο χάνεται λόγω της αποψίλωσης.

Ο δορυφόρος σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την καθοριστική συμβολή του καθηγητή Σον Κούιγκαν του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ. Στην υλοποίηση της κεραίας συνέβαλαν και αμερικανικές εταιρείες, όπως η L3Harris Technologies, ειδικευμένες σε μεγάλα αναδιπλούμενα συστήματα.

Όπως τόνισε ο Δρ Κόρντεϊ, η εκτόξευση ήταν μόνο η αρχή: «Η ανάπτυξη της τεράστιας κεραίας στο διάστημα μοιάζει με το άνοιγμα μιας γιγαντιαίας ομπρέλας και είναι κρίσιμο να γίνει ομαλά».

Η αποστολή Biomass είναι κρίσιμη καθώς, όπως εξηγούν οι επιστήμονες, τα τροπικά δάση καλύπτονται συχνά από σύννεφα, καθιστώντας τις κλασικές παρατηρήσεις με οπτικούς δορυφόρους ανεπαρκείς. Το P-band ραντάρ μπορεί να διαπεράσει τα σύννεφα, επιτρέποντας αξιόπιστες και συγκρίσιμες μετρήσεις χρόνο με τον χρόνο.

Όπως σημείωσε ο Δρ Κόρντεϊ: «Είναι συναρπαστικό, γιατί θα μας αποκαλύψει πώς οι δασικοί οικοσυστήματα, που συχνά θεωρούμε δεδομένους, συμμετέχουν στις διαδικασίες που ρυθμίζουν το κλίμα της Γης – σήμερα και στο μέλλον».

Με πληροφορίες από ΒΒC

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστήμονες εντόπισαν κομήτη που ένδεχεται να είναι παλαιότερος από τον Ήλιο

Τech & Science / Επιστήμονες εντόπισαν κομήτη που ενδέχεται να είναι παλαιότερος από τον Ήλιο

«Υπάρχει περίπου 66% πιθανότητα αυτός ο κομήτης να είναι παλαιότερος από το ηλιακό μας σύστημα και να περιπλανιέται στο διαστρικό διάστημα από τότε», σημείωσε ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην ανακάλυψη
LIFO NEWSROOM
Γιγάντια κομμάτια του Φάρου της Αλεξάνδρειας ξανά στην επιφάνεια - Προσπάθεια ψηφιακής ανακατασκευής

Τech & Science / Γιγάντια κομμάτια του Φάρου της Αλεξάνδρειας ξανά στην επιφάνεια - Προσπάθεια ψηφιακής ανακατασκευής

Γάλλοι και Αιγύπτιοι ερευνητές στην Αλεξάνδρεια ανέλκυσαν 22 τεράστια πέτρινα μπλοκ που χρησιμοποιήθηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια για την κατασκευή του διάσημου Φάρου της πόλης, ενός από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου
LIFO NEWSROOM
Αρχαία ποτάμια στον Άρη: Το παρελθόν του «κόκκινου πλανήτη» είναι πιο υγρό από ό,τι πιστεύαμε

Τech & Science / Αρχαία ποτάμια στον Άρη: Το παρελθόν του «κόκκινου πλανήτη» είναι πιο υγρό από ό,τι πιστεύαμε

Νέα ευρήματα αποκαλύπτουν χιλιάδες χιλιόμετρα αρχαίων ποταμιών στα νότια υψίπεδα του Άρη, ενισχύοντας τη θεωρία ότι ο πλανήτης ήταν κάποτε πολύ πιο υγρός απ’ ό,τι πιστεύαμε
LIFO NEWSROOM
Ανακαλύφθηκε νέο ιπτάμενο ερπετό που πετούσε πάνω από τους δεινόσαυρους πριν 200 εκατ. χρόνια

Τech & Science / Ανακαλύφθηκε νέο ιπτάμενο ερπετό που πετούσε πάνω από τους δεινόσαυρους πριν 200 εκατ. χρόνια

Το απολίθωμα, μια γνάθος που διατηρήθηκε σε εξαιρετική κατάσταση, αναλύθηκε με σύγχρονες τεχνικές σάρωσης, αποκαλύπτοντας χαρακτηριστικά που το κατατάσσουν σε ένα άγνωστο έως τώρα είδος
LIFO NEWSROOM
Επαναφορά ακοής με μία ένεση: Επαναστατική γονιδιακή θεραπεία αποκαθιστά την ακοή σε παιδιά και ενήλικες

Τech & Science / Επαναφορά ακοής με μία ένεση: Επαναστατική γονιδιακή θεραπεία αποκαθιστά την ακοή σε παιδιά και ενήλικες

Εντυπωσιακά αποτελέσματα μέσα σε λίγες εβδομάδες από νέα θεραπεία που στοχεύει το γονίδιο OTOF – Παιδιά απέκτησαν ξανά την αίσθηση της ακοής, με μία επταετή να συνομιλεί κανονικά με τη μητέρα της τέσσερις μήνες μετά
LIFO NEWSROOM