Νέα εργαλεία αναγνώρισης των ψευδών ειδήσεων από δύο ελληνικούς ερευνητικούς φορείς

Νέα εργαλεία αναγνώρισης των ψευδών ειδήσεων από δύο ελληνικούς ερευνητικούς φορείς Facebook Twitter
PIXABAY
0

Τη συνεργασία τους για την ανάπτυξη νέων εργαλείων καταπολέμησης της παραπληροφόρησης, ανακοίνωσαν το Athens Technology Center (ATC) και το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου (ΙΕΛ) του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά».

Συγκεκριμένα, οι δύο φορείς θα ενώσουν τις δυνάμεις τους απέναντι στη σκόπιμη παρουσίαση παραπλανητικών ή ψευδών πληροφοριών, αξιοποιώντας σύγχρονα εργαλεία συλλογής περιεχομένου (content aggregation), τεχνολογικά υποβοηθούμενης γλωσσικής εκμάθησης (technology-enhanced language learning) και της επεξεργασίας φυσικής γλώσσας (natural language processing) με στόχο τον μετριασμό του φαινομένου των fake news.

Στο πλαίσιο του νέου ευρωπαϊκού έργου «UNBIASED: Fact-provisioning and bias estimation tools forpublic inoculation against disinformation campaigns», η ATC και το ΙΕΛ/ΕΚ «Αθηνά» θα αναπτύξουν εξειδικευμένα online εργαλεία με στόχο την αυτοματοποιημένη εκτίμηση της προκατάληψης και της πόλωσης των ειδήσεων ή - γενικότερα - των πηγών πληροφοριών. Το έργο στοχεύει επίσης στην αύξηση της αυτοματοποίησης του ελέγχου των γεγονότων σε επίκαιρα θέματα υπό συζήτηση.

Μέρος των στόχων του έργου είναι οι αναγνώστες να έχουν πρόσβαση σε πιο ευέλικτες και αντικειμενικές πληροφορίες και να αναγνωρίζουν την πιθανή προκατάληψη των πηγών που επιλέγουν για την καθημερινή τους ενημέρωση. Επίσης, η ενίσχυση των δημοσιογράφων και των πρακτορείων ειδήσεων με εργαλεία συλλογής, ταξινόμησης και ανάλυσης ειδησεογραφικού περιεχομένου, καθώς επίσης με νέες λύσεις για τη βελτίωση της ποικιλομορφίας και της ποιότητας της κάλυψης ειδήσεων μέσα από την ανάδειξη θεμάτων που δεν έχουν λάβει αρκετή προσοχή, εμπλουτισμού ενός άρθρου ειδήσεων με πρόσθετα στοιχεία κ.λπ.

Το έργο - αρχικού προϋπολογισμού 292.000 ευρώ- χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014-2021, γνωστού ως EEA Grants.

Το Athens Technology Center (ATC) αποτελεί εταιρεία ειδικευμένη στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογικών εργαλείων για την αγορά των media παγκοσμίως, με εκτενή εμπειρία στο πεδίο καταπολέμησης της παραπληροφόρησης. Διατηρεί στρατηγική συνεργασία με την ΕΕ στο πεδίο της Έρευνας και Ανάπτυξης σχετικών εφαρμογών, ενώ διαθέτει και ανάλογες εμπορικές λύσεις, όπως το «Truly Media», ένα συνεργατικό περιβάλλον για την επιβεβαίωση του περιεχομένου που διαμοιράζεται στα social media.

Το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου (ΙΕΛ) του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» είναι κέντρο αριστείας στη βασική και εφαρμοσμένη έρευνα στον τομέα της γλωσσικής τεχνολογίας. Στόχος του είναι οι τομείς της γλωσσικής τεχνολογίας, των ψηφιακών διεπαφών, της επεξεργασίας γνώσης και περιεχομένου και της πολιτιστικής τεχνολογίας. Αναπτύσσει καινοτόμες εφαρμογές για πλήθος αναγκών στις περιοχές της βιομηχανίας περιεχομένου, της εκπαίδευσης, του τουρισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Γη περιστρέφεται πιο γρήγορα και ίσως χρειαστεί να «αφαιρεθεί» ένα δευτερόλεπτο για πρώτη φορά στην ιστορία

Τech & Science / Η Γη περιστρέφεται πιο γρήγορα και ίσως χρειαστεί να «αφαιρεθεί» ένα δευτερόλεπτο για πρώτη φορά στην ιστορία

Μικρότερες ημέρες, μεγάλη ανησυχία για τους χρονομέτρες: Μια απροσδόκητη επιτάχυνση της Γης φέρνει για πρώτη φορά το ενδεχόμενο ενός «αρνητικού δευτερολέπτου»
LIFO NEWSROOM
Explainer: Γιατί η Nvidia αξίζει περισσότερο από την Apple και την Tesla μαζί

Explainer / Γιατί η Nvidia αξίζει περισσότερο από την Apple και την Tesla μαζί

Η Nvidia δεν έχει oρατή παρουσία στην καθημερινότητα των περισσότερων ανθρώπων, όμως χωρίς την τεχνολογία της, πολλές από τις συσκευές και τις υπηρεσίες που σήμερα αποκαλούμε «έξυπνες» δεν θα ήταν εφικτές
LIFO NEWSROOM
Αντηλιακό και εντομοαπωθητικό μαζί μειώνουν την προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία

Τech & Science / Αντηλιακό και εντομοαπωθητικό μαζί μειώνουν την προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία

Επιστήμονες του CNRS στη Γαλλία διαπίστωσαν ότι ο συνδυασμός αντηλιακού και εντομοαπωθητικού επηρεάζει αρνητικά την αποτελεσματικότητα του πρώτου – Τι έδειξαν οι δοκιμές σε ανθρώπινο δέρμα
LIFO NEWSROOM
«Παράτα το Instagram, η τεχνητή νοημοσύνη θα σου δώσει δουλειά», λέει ο CEO της Perplexity

Τech & Science / «Παράτα το Instagram, η τεχνητή νοημοσύνη θα σου δώσει δουλειά», λέει ο CEO της Perplexity

Ο CEO της Perplexity, Αραβίντ Σρινιβάς, καλεί τους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν την ΤΝ αντί να χάνονται στα social – Την ώρα που η ΤΝ μειώνει θέσεις εργασίας, «η λύση είναι η επιχειρηματικότητα»
LIFO NEWSROOM