Μικροπλαστικά εντοπίστηκαν στον πλακούντα γυναικών- Μεγάλη ανησυχία από τους ερευνητές

Μικροπλαστικά εντοπίστηκαν στον πλακούντα γυναικών- Μεγάλη ανησυχία από τους ερευνητές Facebook Twitter
0

Μικροπλαστικά σωματίδια αποκαλύφθηκαν στον πλακούντα γυναικών για πρώτη φορά, κάτι που σύμφωνα με τους ερευνητές αποτελεί θέμα μεγάλης ανησυχίας.

Ο αντίκτυπος που έχουν στην υγεία τα μικροπλαστικά στο σώμα είναι ακόμη άγνωστος. Αλλά οι επιστήμονες αναφέρουν ότι μπορεί να φέρουν χημικά που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μακροπρόθεσμες βλάβες ή να διαταράξουν το αναπτυσσόμενο ανοσοποιητικό σύστημα του εμβρύου. Τα σωματίδια είναι πολύ πιθανό να τα έχουν καταναλώσει ή εισπνεύσει οι μητέρες.

Τα σωματίδια εντοπίστηκαν στον πλακούντα τεσσάρων υγειών γυναικών που είχαν φυσιολογική εγκυμοσύνη και τοκετό. Τα μικροπλαστικά ανιχνεύθηκαν τόσο στη μητρική πλευρά του πλακούντα, όσο και στην εμβρυική και στη μεμβράνη εντός της οποίας αναπτύσσεται το έμβρυο.

Βρέθηκαν 12 πλαστικά σωματίδια, όμως, μόνο περίπου το 4% του κάθε πλακούντα αναλύθηκε, κάτι που δείχνει ότι ο συνολικός αριθμός μικροπλαστικών ήταν πολύ μεγαλύτερος.

Όλα τα σωματίδια που αναλύθηκαν ήταν πλαστικά και ήταν βαμμένα μπλε, κόκκινα, πορτοκαλί ή ροζ και ίσως να προέρχονται από συσκευασίες, χρώματα ή καλλυντικά και προϊόντα προσωπικής υγιεινής. Το μέγεθός τους ήταν κατά κύριο λόγο 0,01mm, κάτι που σημαίνει ότι ήταν αρκετά μικρά προκειμένου να μεταφερθούν μέσω του κυκλοφορικού συστήματος. Τα σωματίδια ίσως να μπήκαν στο σώμα των μωρών, αλλά οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να το εκτιμήσουν αυτό.

«Είναι σαν να έχεις ένα μωρό cyborg: όχι πλέον μόνο από ανθρώπινα κύτταρα, αλλά ένα μείγμα βιολογικών και ανόργανων στοιχείων», δήλωσε ο Αντόνιο Ραγκούσα, διευθυντής μαιευτικής και γυναικολογίας στο νοσοκομείο San Giovanni Calibita Fatebenefratelli της Ρώμης, που ήταν επικεφαλής της έρευνας. «Οι μητέρες σοκαρίστηκαν», συμπλήρωσε.

«Λόγω του κρίσιμου ρόλου του πλακούντα στην υποστήριξη της ανάπτυξης του εμβρύου και στο ότι λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος με το εξωτερικό περιβάλλον, η παρουσία πιθανά επιβλαβών πλαστικών σωματιδίων είναι ζήτημα μεγάλης ανησυχίας. Περαιτέρω μελέτες πρέπει να γίνουν προκειμένου να εκτιμηθεί αν η παρουσία μικροπλαστικών μπορεί να προκαλέσει ανοσοαποκρίσεις ή μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση τοξικών ρύπων με αποτέλεσμα να προκληθεί βλάβη», αναφέρουν οι επιστήμονες στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Environment International.

Οι πιθανές συνέπειες των μικροπλαστικών σε έμβρυα περιλαμβάνουν μειωμένη ανάπτυξή τους, αναφέρουν οι ερευνητές. Τα σωματίδια δεν βρέθηκαν στον πλακούντα δύο άλλων γυναικών που μετείχαν στη μελέτη, κάτι που μπορεί να είναι αποτέλεσμα διαφορετικής φυσιολογίας, διατροφής ή τρόπου ζωής, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Οι Ιταλοί ερευνητές χρησιμοποίησαν πρωτόκολλο δίχως χρήση πλαστικών στον τοκετό των μωρών, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε μόλυνση του πλακούντα. Οι μαιευτήρες και οι μαίες χρησιμοποίησαν βαμβακερά γάντια, ενώ στον δωμάτιο τοκετού υπήρχαν μόνο βαμβακερές πετσέτες.

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστροφή από το Ψυχρό Πόλεμο: Σοβιετικός δορυφόρος του 1972 αναμένεται να πέσει στη Γη μετά από 53 χρόνια

Τech & Science / Επιστροφή από τον Ψυχρό Πόλεμο: Σοβιετικός δορυφόρος του 1972 αναμένεται να πέσει στη Γη μετά από 53 χρόνια

Το διαστημικό σκάφος Kosmos 482, αποτυχημένη αποστολή προς την Αφροδίτη, ενδέχεται να επανεισέλθει ανεξέλεγκτα στην ατμόσφαιρα μέσα στις πρώτες ημέρες του Μαΐου
LIFO NEWSROOM
Ψάρια στη Σελήνη: Το φιλόδοξο σχέδιο της Γαλλίας για διαστημική ιχθυοκαλλιέργεια

Τech & Science / Ψάρια στη Σελήνη: Το σχέδιο της Γαλλίας για διαστημικές ιχθυοκαλλιέργειες

Το γαλλικό πρόγραμμα Lunar Hatch ετοιμάζεται να στείλει λαβράκια στο διάστημα, ανοίγοντας τον δρόμο για βιώσιμη τροφή σε αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη – αλλά και σε απομονωμένες περιοχές της Γης
LIFO NEWSROOM
Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Τech & Science / Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Η σημασία της αποστολής είναι τεράστια, καθώς μέχρι σήμερα η εκτίμηση του αποθηκευμένου άνθρακα βασιζόταν σε μεμονωμένες μετρήσεις δέντρων και υπολογισμούς με σημαντικό περιθώριο σφάλματος
LIFO NEWSROOM