Μικροπλαστικά εντοπίστηκαν στον πλακούντα γυναικών- Μεγάλη ανησυχία από τους ερευνητές

Μικροπλαστικά εντοπίστηκαν στον πλακούντα γυναικών- Μεγάλη ανησυχία από τους ερευνητές Facebook Twitter
0

Μικροπλαστικά σωματίδια αποκαλύφθηκαν στον πλακούντα γυναικών για πρώτη φορά, κάτι που σύμφωνα με τους ερευνητές αποτελεί θέμα μεγάλης ανησυχίας.

Ο αντίκτυπος που έχουν στην υγεία τα μικροπλαστικά στο σώμα είναι ακόμη άγνωστος. Αλλά οι επιστήμονες αναφέρουν ότι μπορεί να φέρουν χημικά που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μακροπρόθεσμες βλάβες ή να διαταράξουν το αναπτυσσόμενο ανοσοποιητικό σύστημα του εμβρύου. Τα σωματίδια είναι πολύ πιθανό να τα έχουν καταναλώσει ή εισπνεύσει οι μητέρες.

Τα σωματίδια εντοπίστηκαν στον πλακούντα τεσσάρων υγειών γυναικών που είχαν φυσιολογική εγκυμοσύνη και τοκετό. Τα μικροπλαστικά ανιχνεύθηκαν τόσο στη μητρική πλευρά του πλακούντα, όσο και στην εμβρυική και στη μεμβράνη εντός της οποίας αναπτύσσεται το έμβρυο.

Βρέθηκαν 12 πλαστικά σωματίδια, όμως, μόνο περίπου το 4% του κάθε πλακούντα αναλύθηκε, κάτι που δείχνει ότι ο συνολικός αριθμός μικροπλαστικών ήταν πολύ μεγαλύτερος.

Όλα τα σωματίδια που αναλύθηκαν ήταν πλαστικά και ήταν βαμμένα μπλε, κόκκινα, πορτοκαλί ή ροζ και ίσως να προέρχονται από συσκευασίες, χρώματα ή καλλυντικά και προϊόντα προσωπικής υγιεινής. Το μέγεθός τους ήταν κατά κύριο λόγο 0,01mm, κάτι που σημαίνει ότι ήταν αρκετά μικρά προκειμένου να μεταφερθούν μέσω του κυκλοφορικού συστήματος. Τα σωματίδια ίσως να μπήκαν στο σώμα των μωρών, αλλά οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να το εκτιμήσουν αυτό.

«Είναι σαν να έχεις ένα μωρό cyborg: όχι πλέον μόνο από ανθρώπινα κύτταρα, αλλά ένα μείγμα βιολογικών και ανόργανων στοιχείων», δήλωσε ο Αντόνιο Ραγκούσα, διευθυντής μαιευτικής και γυναικολογίας στο νοσοκομείο San Giovanni Calibita Fatebenefratelli της Ρώμης, που ήταν επικεφαλής της έρευνας. «Οι μητέρες σοκαρίστηκαν», συμπλήρωσε.

«Λόγω του κρίσιμου ρόλου του πλακούντα στην υποστήριξη της ανάπτυξης του εμβρύου και στο ότι λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος με το εξωτερικό περιβάλλον, η παρουσία πιθανά επιβλαβών πλαστικών σωματιδίων είναι ζήτημα μεγάλης ανησυχίας. Περαιτέρω μελέτες πρέπει να γίνουν προκειμένου να εκτιμηθεί αν η παρουσία μικροπλαστικών μπορεί να προκαλέσει ανοσοαποκρίσεις ή μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση τοξικών ρύπων με αποτέλεσμα να προκληθεί βλάβη», αναφέρουν οι επιστήμονες στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Environment International.

Οι πιθανές συνέπειες των μικροπλαστικών σε έμβρυα περιλαμβάνουν μειωμένη ανάπτυξή τους, αναφέρουν οι ερευνητές. Τα σωματίδια δεν βρέθηκαν στον πλακούντα δύο άλλων γυναικών που μετείχαν στη μελέτη, κάτι που μπορεί να είναι αποτέλεσμα διαφορετικής φυσιολογίας, διατροφής ή τρόπου ζωής, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Οι Ιταλοί ερευνητές χρησιμοποίησαν πρωτόκολλο δίχως χρήση πλαστικών στον τοκετό των μωρών, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε μόλυνση του πλακούντα. Οι μαιευτήρες και οι μαίες χρησιμοποίησαν βαμβακερά γάντια, ενώ στον δωμάτιο τοκετού υπήρχαν μόνο βαμβακερές πετσέτες.

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM