Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Το BBC «ξεκλειδώνει» τα μυστικά του αρχαιότερου υπολογιστή στον κόσμο

Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Το BBC «ξεκλειδώνει» τα μυστικά του αρχαιότερου υπολογιστή στον κόσμο Facebook Twitter
0

Ήταν 1901 όταν Έλληνες αλιείς ανακάλυψαν σε ναυάγιο πλοίου κοντά στα Αντικύθηρα μία αρχαία μηχανή. Τον μυστηριώδη Μηχανισμό των Αντικυθήρων, τον πρώτο ημερολογιακό και αναλογικό υπολογιστή στον κόσμο.

Ο θησαυρός αυτός ηλικίας περίπου 2.000 ετών, μέχρι και σήμερα αποτελεί «αίνιγμα», με τους επιστήμονες από όλο τον κόσμο να επιχειρούν να ανακαλύψουν τα μυστικά αυτού του μηχανισμού ή τους υπολογισμούς που χρησιμοποιήθηκαν για το σχεδιασμό του.

Τα θραύσματα που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα αποτελούσαν μόλις το ένα τρίτο της εξαιρετικά πολύπλοκης χειροκίνητης συσκευής που επέτρεπε την ακριβή πρόβλεψη των κινήσεων των πέντε-τότε γνωστών- πλανητών και του Ηλίου, καθώς και τις φάσεις του φεγγαριού και τις ηλιακές και σεληνιακές εκλείψεις.

Ωστόσο, παρά τα χρόνια επίπονης έρευνας και συζήτησης, οι επιστήμονες δεν ήταν ποτέ σε θέση να αναπαράγουν πλήρως τον μηχανισμό της συσκευής ή τους υπολογισμούς που χρησιμοποιήθηκαν για τον σχεδιασμό της.

Μέσα σε ένα βίντεο διάρκειας περίπου 7 λεπτών, το BBC, επιχειρεί να «ξεκλειδώσει» κάποια από τα μυστικά του αρχαιότερου υπολογιστή στον κόσμο.

«Όταν κοιτάξαμε τα αποτελέσματα ήταν πραγματικά εντυπωσιακά. Αναγκαστήκαμε να αναθεωρήσουμε πλήρως τα όσα γνωρίζαμε για την ιστορία της τεχνολογίας» λέει στο BBC o Βρετανός καθηγητής Tony Freeth. «Ήταν ένας τόσο προηγμένος, έξυπνος μηχανισμός, που ήταν εντελώς σοκαριστικό το γεγονός ότι είχε εφευρεθεί στην αρχαία Ελλάδα» ανέφερε.

Όπως αναφέρει το BBC, όταν ανακαλύφθηκε ο μηχανισμός ήταν ένας «σκουριασμένος» δίσκος. Η αξία του δεν είχε γίνει αντιληπτή έως και το 1902 όταν ανακαλύφθηκε ότι περιλαμβάνει γρανάζια και μάλιστα εκπληκτικής ακριβείας. «Αυτό ήταν το πρώτο σοκ. Γιατί οτιδήποτε προερχόταν από την αρχαία Ελλάδα, πολύ απλά δεν μπορούσε να έχει γρανάζια, δεν μπορούσε να υπάρχει κάτι τέτοιο με βάση τα όσα γνωρίζαμε έως τότε» λέει ο Tony Freeth.

Δείτε το βίντεο του BBC εδώ

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Eurostat για προσδόκιμο ζωής: Οι γυναίκες ζουν κατά πεντέμισι χρόνια περισότερο από τους άνδρες

Τech & Science / Eurostat για προσδόκιμο ζωής: Οι γυναίκες ζουν πεντέμισι χρόνια περισότερο από τους άνδρες

Οι περιοχές της Ελλάδας με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής - Σε ποιες περιοχές ζουν οι μακροβιότεροι Ευρωπαίοι και πού στην Ευρώπη καταγράφεται το χαμηλότερο προσδόκιμο
NEWSROOM