Κορυφώνονται απόψε οι Τεταρτίδες, η πρώτη βροχή από «πεφταστέρια» της χρονιάς

Κορυφώνονται απόψε οι Τεταρτίδες, η πρώτη βροχή από «πεφταστέρια» της χρονιάς Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου EPA
0

Οι Τεταρτίδες, η πρώτη βροχή από πεφταστέρια της χρονιάς, κορυφώνονται απόψε στη χώρα μας και το υπόλοιπο βόρειο ημισφαίριο, περίπου στις 22:40 (ώρα Ελλάδας). 

Φέτος οι Τεταρτίδες μπορεί να αποδειχθούν η καλύτερη βροχή διαττόντων της χρονιάς, σύμφωνα με τη βρετανική Βασιλική Αστρονομική Εταιρεία, δεδομένου ότι οι συνθήκες θα είναι ιδανικές για παρατήρηση. Αυτό γιατί υπάρχει νέα Σελήνη, άρα ο νυχτερινός ουρανός θα είναι σκοτεινός, ενώ η επόμενη πανσέληνος - η πρώτη του 2022- θα συμβεί το βράδυ της Δευτέρας 17 Ιανουαρίου. 

Καλύτερα ορατές θα είναι στα πιο βόρεια γεωγραφικά πλάτη, ιδιαίτερα σε βορειοανατολική κατεύθυνση στον ουρανό. Στο αποκορύφωμά τους εμφανίζουν έως 50 μετέωρα την ώρα, που εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης με ταχύτητα άνω των 40 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο, ενώ έχουν αναφερθεί έως και 120 μετέωρα κάποιες χρονιές. Πρόκειται για βροχή από «πεφταστέρια» που θεωρείται καλύτερη του μέσου όρου- αν και είναι λιγότερο γνωστή από άλλες- καθώς τα μετέωρά της είναι πιο αχνά, αλλά συχνά φωτίζουν τον ουρανό με ασυνήθιστα γιγάντιες «ουρές». 

Έχει πάρει το όνομά της (Quadrantids) από έναν αχνό αστερισμό- Quadrans Muralis ή Επιτοίχιος Τετράς, ένα αρχαίο αστρονομικό εργαλείο πριν την εφεύρεση του τηλεσκοπίου- τον οποίο είχε ανακαλύψει ο Γάλλος αστρονόμος Ζερόμ Λαλάντ το 1795, αλλά δεν υπάρχει πια. Σήμερα η πηγή προέλευσης των μετεώρων φαίνεται να είναι ο αστερισμός του Βοώτη, στον οποίο η Επιτοίχιος Τετράς ενσωματώθηκε το 1922, όταν η Διεθνής Αστρονομική Ένωση προσδιόρισε τους 88 αστερισμούς που υπάρχουν σήμερα.

Ακόμη οι αστρονόμοι δεν είναι σίγουροι ποιος ήταν ο διερχόμενος κομήτης, ο οποίος άφησε πίσω του την ουρά σκόνης και σωματιδίων, που μετατρέπονται σε μετέωρα κάθε φορά που η Γη διασταυρώνεται με την τροχιά τους. 

Πιθανόν να πρόκειται για τον αστεροειδή «2003 ΕΗ1», με διάμετρο περίπου δύο χιλιόμετρα, ένα απομεινάρι πρώην κομήτη, του C/1490 Y1. Επίσημα, ο αστεροειδής ανακαλύφθηκε το 2003, αλλά Κινέζοι, Ιάπωνες και Κορεάτες αστρονόμοι είχαν παρατηρήσει από τον 15ο αιώνα τον μητρικό κομήτη. Οι πρώτες παρατηρήσεις των διαττόντων Τεταρτιδών στην Ευρώπη έγιναν από το Αστεροσκοπείο των Βρυξελλών το 1825.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ
 

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ