Ένα κοινό βακτήριο που βρίσκεται στο στομάχι μπορεί να προκαλέσει σχεδόν 12 εκατομμύρια περιστατικά καρκίνου σε ανθρώπους που γεννήθηκαν μέσα σε μία δεκαετία, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Συνολικά, υπολογίζεται ότι 15,6 εκατομμύρια άνθρωποι που γεννήθηκαν μεταξύ 2008 και 2017 θα εμφανίσουν καρκίνο στομάχου κάποια στιγμή στη ζωή τους - και το 76% αυτών των περιστατικών μπορεί να οφείλεται στο βακτήριο Helicobacter pylori, όπως αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Medicine.
Ο καρκίνος του στομάχου μπορεί σε μεγάλο βαθμό να προληφθεί, αλλά αν διαγνωστεί αργά έχει κακή πρόγνωση. Είναι η πέμπτη πιο συχνή μορφή καρκίνου στον κόσμο και σκοτώνει περίπου 770.000 ανθρώπους κάθε χρόνο.
Η χρόνια μόλυνση με H. pylori είναι ένας από τους βασικούς λόγους που εμφανίζεται καρκίνος στομάχου και εξηγεί την αύξηση των περιστατικών στους νέους τα τελευταία χρόνια.
Οι περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται με το βακτήριο όταν είναι παιδιά και μπορεί να το έχουν για χρόνια χωρίς να το ξέρουν, γιατί συνήθως δεν έχει συμπτώματα. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει έλκη ή φλεγμονή στο στομάχι. Το βακτήριο μεταδίδεται από στόμα σε στόμα, π.χ. με το φιλί, ή μέσω επαφής με εμετό ή κόπρανα.
Πού θα αυξηθούν τα περιστατικά καρκίνου στομάχου
Ερευνητές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ανέλυσαν στοιχεία από 185 χώρες το 2022. Σύμφωνα με τις προβλέψεις τους, αν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις, μέχρι το 2101 - όταν κάποιος που γεννήθηκε το 2017 θα είναι 84 χρονών - περίπου 11,9 εκατομμύρια άνθρωποι θα διαγνωστούν με καρκίνο στομάχου λόγω H. pylori.
Η μεγάλη πλειονότητα αυτών των περιστατικών - 8 εκατομμύρια - αναμένεται να εμφανιστούν στην Ασία. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελβετία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία προβλέπονται περίπου 471.000 περιστατικά. Επίσης, στην υποσαχάρια Αφρική, όπου τώρα τα περιστατικά είναι λίγα, αναμένεται μεγάλη αύξηση - στα 1,4 εκατομμύρια μέχρι το 2101 - λόγω γήρανσης και αύξησης του πληθυσμού.
«Με τις αλλαγές στον πληθυσμό να αυξάνουν τα περιστατικά καρκίνου στομάχου σε πολλές περιοχές, υπάρχει άμεση ανάγκη για συντονισμένες δράσεις πρόληψης και για να προετοιμαστούν τα τοπικά συστήματα υγείας», δήλωσε ο Δρ Jin Young Park, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και επικεφαλής της ομάδας πρόληψης καρκίνου στομάχου του ΠΟΥ.
Η μελέτη έχει και περιορισμούς, όπως τα ελλιπή δεδομένα σε φτωχότερες χώρες που δυσκολεύουν τις προβλέψεις. Όμως οι ερευνητές λένε ότι τα στοιχεία είναι αρκετά ξεκάθαρα για να ληφθούν μέτρα.
Καλούν τις χώρες να επενδύσουν σε προγράμματα ελέγχου και γρήγορης θεραπείας για το H. pylori. Σύμφωνα με την ανάλυση, τέτοια προγράμματα θα μπορούσαν να μειώσουν τα αναμενόμενα περιστατικά καρκίνου στομάχου έως και 75%.
«Είναι σημαντικό οι αρχές υγείας να βάλουν την πρόληψη του καρκίνου στομάχου σε προτεραιότητα και να επιταχύνουν τις προσπάθειες για τον έλεγχό του», είπε ο Park.
Με πληροφορίες από euronews.com