Κάτι θεαματικό συνέβη όταν σε μια ομάδα νέων περιόρισαν πολύ το χρόνο στο Facebook και το Instagram

Κάτι θεαματικό συνέβη όταν σε μια ομάδα νέων περιόρισαν πολύ το χρόνο στο Facebook και το Instagram Facebook Twitter
0

Οι άνθρωποι έχουν πολύπλοκη σχέση με τις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων. Θα μπορούσαν να είναι ένας τρόπος να επανασυνδεθούν με παλιούς φίλους και να έχουν πρόσβαση στις εξελίξεις και την ενημέρωση.

Αλλά αυτή η χρήση μπορεί να προκαλέσει και συναισθήματα μοναξιάς. Και τώρα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια λένε ότι επιβεβαίωσαν την συνάφεια μεταξύ του χρόνου που αφιερώθηκε σε Facebook, Instagram και Snapchat και τη «μειωμένη ψυχική ευεξία».

Έχουν υπάρξει πολλές έρευνες και μελέτες που εξετάζουν τις επιδράσεις των social media στην ψυχική υγεία των χρηστών με την πάροδο των ετών, αλλά σύμφωνα με τους ερευνητές, «δεν είχε αποδειχθεί ποτέ η αιτιώδης συνάφεια».

Η ομάδα συγκέντρωσε τα στοιχεία με τη βοήθεια 143 προπτυχιακών φοιτητών που ολοκλήρωσαν μια έρευνα σχετικά με την ψυχική τους ευεξία για τρεις εβδομάδες.

Διαχωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η ομάδα που διατήρησε την κανονική συμπεριφορά ως προς τη χρήση και τη διάρκειά της και μια ομάδα που τα μέλη της περιορίστηκαν σε δέκα λεπτά ημερήσιας χρήσης ανά πλατφόρμα (Facebook, Instagram και Snapchat).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που πέρασαν λιγότερο χρόνο στις τρεις πλατφόρμες έδειξαν «σημαντική μείωση στο συναίσθημα της μοναξιάς».

Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Μελίσα Γ. Χαντ εξήγησε: «Η μικρότερη από το συνηθισμένο χρήση των social media οδηγούσε σε σημαντικές μειώσεις τόσο στην κατάθλιψη, όσο και στη μοναξιά. Αυτές οι επιδράσεις είναι ιδιαίτερα έντονες για τους ανθρώπους που είχαν επηρεαστεί ήδη περισσότερο όταν ξεκίνησε η συμμετοχή τους στη μελέτη».

Μερικά από τα υπάρχοντα ευρήματα υποδηλώνουν ότι υπάρχει μια τεράστια σύνδεση. Όταν κοιτάζετε τις ζωές άλλων ανθρώπων, ιδιαίτερα στο Instagram, είναι εύκολο να συμπεράνετε ότι η ζωή όλων των άλλων είναι πιο ήρεμη ή καλύτερη από τη δική σας.

Τούτου λεχθέντος, η μελέτη δεν είναι ακριβώς τέλεια καθώς οι ερευνητές δεν παρακολούθησαν με ακρίβεια τον τρόπο με τον οποίο τα μέλη των ομάδων χρησιμοποίησαν το τηλέφωνό τους.

Θα μπορούσαν να περιορίσουν το χρόνο τους στο Facebook, το Snapchat και το Instagram, αλλά θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιήσει  τον χρόνο τους για το Twitter ή το Tumblr ή εφαρμογές όπως το Tinder. Ίσως όμως αυτές οι άλλες πλατφόρμες τους έκαναν τελικά πιο ευτυχισμένους.

Αυτός είναι και ο λόγος που η Χαντ παραδέχεται ότι δεν μπορεί να πει σίγουρα αν το συμπέρασμα ισχύει για όλες τις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων. Επίσης, δεν μπορεί να πει αν θα καταλήξουν στο ίδιο συμπέρασμα για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες. Ελπίζει όμως να πραγματοποιήσει περαιτέρω μελέτες και λέει ότι μόνο χρήσιμο θα ήταν να περιορίσει κανείς τον χρόνο σε αυτές τις εφαρμογές ούτως ή άλλως.

Mε πληροφορίες από engadget.com

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H vegan διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σύμφωνα με νέα μελέτη

Τech & Science / H vegan διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σύμφωνα με νέα μελέτη

Οι ερευνητές εξέτασαν 48 εργασίες που δημοσιεύθηκαν την περίοδο 2000-2023 και ανέλυσαν δεδομένα σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ φυτικής διατροφής, καρδιαγγειακής υγείας και κινδύνου καρκίνου
NEWSROOM
Επτά χρόνια πριν τα συμπτώματα «δείχνουν» τον καρκίνο πρωτεΐνες του αίματος – Νέα μελέτη

Τech & Science / Επτά χρόνια πριν τα συμπτώματα «δείχνουν» τον καρκίνο πρωτεΐνες του αίματος – Νέα μελέτη

Μελέτη επιστημόνων υποδεικνύει 618 πρωτεΐνες που συνδέονται με 19 τύπους καρκίνου και θα μπορούσαν να οδηγούν σε διάγνωση περισσότερα από επτά χρόνια πριν τα συμπτώματα
NEWSROOM
Φάρμακα για απώλεια βάρους θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 20%, διαπιστώνει μελέτη

Τech & Science / Φάρμακα για την απώλεια βάρους μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 20%, διαπιστώνει μελέτη

Συμμετέχοντες στη μελέτη, οι οποίοι έπαιρναν σεμαγλουτίδη είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού ή θανάτου λόγω καρδιαγγειακής νόσου
NEWSROOM