Κάτι θεαματικό συνέβη όταν σε μια ομάδα νέων περιόρισαν πολύ το χρόνο στο Facebook και το Instagram

Κάτι θεαματικό συνέβη όταν σε μια ομάδα νέων περιόρισαν πολύ το χρόνο στο Facebook και το Instagram Facebook Twitter
0

Οι άνθρωποι έχουν πολύπλοκη σχέση με τις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων. Θα μπορούσαν να είναι ένας τρόπος να επανασυνδεθούν με παλιούς φίλους και να έχουν πρόσβαση στις εξελίξεις και την ενημέρωση.

Αλλά αυτή η χρήση μπορεί να προκαλέσει και συναισθήματα μοναξιάς. Και τώρα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια λένε ότι επιβεβαίωσαν την συνάφεια μεταξύ του χρόνου που αφιερώθηκε σε Facebook, Instagram και Snapchat και τη «μειωμένη ψυχική ευεξία».

Έχουν υπάρξει πολλές έρευνες και μελέτες που εξετάζουν τις επιδράσεις των social media στην ψυχική υγεία των χρηστών με την πάροδο των ετών, αλλά σύμφωνα με τους ερευνητές, «δεν είχε αποδειχθεί ποτέ η αιτιώδης συνάφεια».

Η ομάδα συγκέντρωσε τα στοιχεία με τη βοήθεια 143 προπτυχιακών φοιτητών που ολοκλήρωσαν μια έρευνα σχετικά με την ψυχική τους ευεξία για τρεις εβδομάδες.

Διαχωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η ομάδα που διατήρησε την κανονική συμπεριφορά ως προς τη χρήση και τη διάρκειά της και μια ομάδα που τα μέλη της περιορίστηκαν σε δέκα λεπτά ημερήσιας χρήσης ανά πλατφόρμα (Facebook, Instagram και Snapchat).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που πέρασαν λιγότερο χρόνο στις τρεις πλατφόρμες έδειξαν «σημαντική μείωση στο συναίσθημα της μοναξιάς».

Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Μελίσα Γ. Χαντ εξήγησε: «Η μικρότερη από το συνηθισμένο χρήση των social media οδηγούσε σε σημαντικές μειώσεις τόσο στην κατάθλιψη, όσο και στη μοναξιά. Αυτές οι επιδράσεις είναι ιδιαίτερα έντονες για τους ανθρώπους που είχαν επηρεαστεί ήδη περισσότερο όταν ξεκίνησε η συμμετοχή τους στη μελέτη».

Μερικά από τα υπάρχοντα ευρήματα υποδηλώνουν ότι υπάρχει μια τεράστια σύνδεση. Όταν κοιτάζετε τις ζωές άλλων ανθρώπων, ιδιαίτερα στο Instagram, είναι εύκολο να συμπεράνετε ότι η ζωή όλων των άλλων είναι πιο ήρεμη ή καλύτερη από τη δική σας.

Τούτου λεχθέντος, η μελέτη δεν είναι ακριβώς τέλεια καθώς οι ερευνητές δεν παρακολούθησαν με ακρίβεια τον τρόπο με τον οποίο τα μέλη των ομάδων χρησιμοποίησαν το τηλέφωνό τους.

Θα μπορούσαν να περιορίσουν το χρόνο τους στο Facebook, το Snapchat και το Instagram, αλλά θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιήσει  τον χρόνο τους για το Twitter ή το Tumblr ή εφαρμογές όπως το Tinder. Ίσως όμως αυτές οι άλλες πλατφόρμες τους έκαναν τελικά πιο ευτυχισμένους.

Αυτός είναι και ο λόγος που η Χαντ παραδέχεται ότι δεν μπορεί να πει σίγουρα αν το συμπέρασμα ισχύει για όλες τις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων. Επίσης, δεν μπορεί να πει αν θα καταλήξουν στο ίδιο συμπέρασμα για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες. Ελπίζει όμως να πραγματοποιήσει περαιτέρω μελέτες και λέει ότι μόνο χρήσιμο θα ήταν να περιορίσει κανείς τον χρόνο σε αυτές τις εφαρμογές ούτως ή άλλως.

Mε πληροφορίες από engadget.com

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

COLOSSAL BIOSCIENCES ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΑΥΓΑ

Τech & Science / Εταιρεία που θέλει να επαναφέρει το μαμούθ ανακοίνωσε ότι εκκόλαψε κοτόπουλα σε τεχνητά αυγά

Η εταιρεία μιλά για ένα νέο βήμα για τη «νεκρανάσταση» εξαφανισμένων ειδών, με στόχο η τεχνολογία να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία πτηνών που θα μοιάζουν με το γιγαντιαίο moa της Νέας Ζηλανδίας
THE LIFO TEAM
Η Google θέλει να βάλει έναν AI βοηθό σε κάθε μικρή στιγμή της ημέρας σου

Τech & Science / Η Google θέλει να βάλει έναν AI βοηθό σε κάθε μικρή στιγμή της ημέρας σου

Στο Google I/O, η εταιρεία παρουσίασε το Gemini Spark, έναν AI βοηθό που θα οργανώνει email, σημειώσεις, αγορές και αναζητήσεις στο παρασκήνιο μαζί με νέα εργαλεία βίντεο και την επιστροφή των έξυπνων γυαλιών.
THE LIFO TEAM
You talkin’ to me?Ο Πολ Σρέιντερ είχε «AI girlfriend» και εκείνη τερμάτισε τη συζήτηση μαζί του

Πολιτισμός / You talkin’ to me?Ο Πολ Σρέιντερ είχε «AI girlfriend» και εκείνη τερμάτισε τη συζήτηση μαζί του

Ο σεναριογράφος του Ταξιτζή δοκίμασε μια ψηφιακή σύντροφο για να καταλάβει, όπως έγραψε, την αλληλεπίδραση ανδρών και γυναικών «μέσα στο matrix». Όταν όμως άρχισε να πιέζει τα όρια του προγράμματος, η AI φίλη του τον εγκατέλειψε.
THE LIFO TEAM
Η τεχνητή νοημοσύνη «ζωντανεύει» ερωτικές φωτογραφίες του 1976 στις Κάννες

Τech & Science / Η τεχνητή νοημοσύνη «ζωντανεύει» ερωτικές φωτογραφίες του 1976 στις Κάννες

Μια σειρά μικρού μήκους ταινιών, δημιουργημένων με τεχνητή νοημοσύνη από ερωτικά περιοδικά πριν από 50 χρόνια, παρουσιάστηκε στο περιθώριο των Καννών και προβάλλεται στο Cultpix, με κυκλοφορία σε Blu-ray και περιορισμένη έκδοση VHS.
THE LIFO TEAM
Ο Πάπας ετοιμάζει την πρώτη μεγάλη εγκύκλιο για την AI και τη βλέπει ως νέα Βιομηχανική Επανάσταση

Διεθνή / Ο Πάπας ετοιμάζει την πρώτη μεγάλη εγκύκλιο για την AI και τη βλέπει ως τη νέα Βιομηχανική Επανάσταση

Στην πρώτη μεγάλη εγκύκλιο της παποσύνης του, ο Λέων ΙΔ΄ βάζει την τεχνητή νοημοσύνη δίπλα στη Βιομηχανική Επανάσταση, ανοίγοντας τη συζήτηση για την εργασία, τον πόλεμο και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
THE LIFO TEAM
Η AI ανέβηκε στο βήμα της αποφοίτησης και οι φοιτητές τη γιούχαραν

Τech & Science / Η AI ανέβηκε στο βήμα της αποφοίτησης και οι φοιτητές τη γιούχαραν

Σε τελετές αποφοίτησης στις ΗΠΑ, η λέξη AI προκάλεσε γιουχαΐσματα. Για αρκετούς νέους, η τεχνητή νοημοσύνη ακούγεται λιγότερο σαν υπόσχεση και περισσότερο σαν απειλή για τη δουλειά τους.
THE LIFO TEAM