ΗΠΑ: Επιστήμονες επέκτειναν τη διάρκεια ζωής σε ποντίκια

ΗΠΑ: Επιστήμονες επέκτειναν τη διάρκεια ζωής σε ποντίκια Facebook Twitter
Ποντίκι/ Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ στις ΗΠΑ κατάφεραν να επιμηκύνουν επιτυχώς τη διάρκεια ζωής των ποντικιών, στοχεύοντας συγκεκριμένα κύτταρα στο σώμα τους. 

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Cell Metabolism», επικεντρώνεται σε κύτταρα που εκφράζουν σε μεγάλο βαθμό την πρωτεΐνη p21. 

Αυτά τα κύτταρα συσσωρεύονται στους ιστούς καθώς γερνάμε, συμβάλλοντας στην εξασθένηση της υγείας που σχετίζεται με την ηλικία. Με την περιοδική εξάλειψη αυτών των κυττάρων σε ποντίκια, οι ερευνητές κατάφεραν να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής τους κατά 9%, γεγονός που αντιστοιχεί σε περίπου επτά ανθρώπινα χρόνια. Το σημαντικότερο είναι ότι τα ποντίκια διατήρησαν την καλή τους υγεία καθ' όλη τη διάρκεια της επιπλέον ζωής τους.

Πώς κατάφεραν να επιμηκύνουν τη ζωή των ποντικιών

Οι ερευνητές τροποποίησαν γενετικά ποντίκια ώστε να στοχεύσουν και να εξαλείψουν κύτταρα με αυξημένα επίπεδα της πρωτεΐνης p21. Τα ποντίκια αυτά είχαν έναν γενετικό διακόπτη, ο οποίος, όταν ενεργοποιηθεί, προκαλεί την αυτοκαταστροφή των συγκεκριμένων κυττάρων. 

Η θεραπεία ξεκίνησε όταν τα ποντίκια ήταν 20 μηνών, ηλικία που αντιστοιχεί σε 60-65 ανθρώπινα χρόνια. Κάθε μήνα, οι ερευνητές χορηγούσαν ταμοξιφαίνη, ένα φάρμακο που ενεργοποίησε τον γενετικό διακόπτη, οδηγώντας στον θάνατο των κυττάρων με υψηλά επίπεδα p21. Τα ποντίκια ελέγχου έλαβαν επίσης ταμοξιφαίνη, αλλά χωρίς να διαθέτουν τον γενετικό διακόπτη, με αποτέλεσμα τα κύτταρά τους να παραμείνουν ανέπαφα.

Τα ποντίκια που υποβλήθηκαν στη θεραπεία εμφάνισαν βελτιωμένη δύναμη, μεγαλύτερες ταχύτητες βαδίσματος και χαμηλότερα επίπεδα αδυναμίας σε σύγκριση με τα μη θεραπευμένα ποντίκια. Επιπλέον, παρουσίασαν βελτιωμένη καρδιακή λειτουργία, καλύτερη ανοχή στη γλυκόζη και ευαισθησία στην ινσουλίνη, καθώς και πιο υγιές ήπαρ. Όλα αυτά τα οφέλη διατηρήθηκαν έως και τους τελευταίους μήνες της ζωής τους.

Ωστόσο, η θεραπεία δεν απέτρεψε την εμφάνιση συγκεκριμένων ασθενειών, αλλά φάνηκε να επιβραδύνει τη συνολική διαδικασία γήρανσης, προσφέροντας καλύτερη υγεία σε πολλά συστήματα του σώματος. Το εύρημα αυτό υποστηρίζει την άποψη ότι η στόχευση βασικών διαδικασιών γήρανσης μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική από την αντιμετώπιση μεμονωμένων ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η προσέγγισή τους λειτουργεί μειώνοντας τη χρόνια, χαμηλού βαθμού φλεγμονή που συνοδεύει τη γήρανση. Τα κύτταρα με υψηλή p21 παράγουν φλεγμονώδη σήματα που διαχέονται και αυξάνουν τη φλεγμονή σε όλο το σώμα. Με την περιοδική εξάλειψη αυτών των κυττάρων, η θεραπεία μπορεί να μειώσει αυτήν την επιβλαβή φλεγμονή.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM