Η ζέστη δεν πλήττει όλους το ίδιο – Ποιοι είναι πιο ευάλωτοι, σύμφωνα με νέες μελέτες

Η ζέστη δεν πλήττει όλους το ίδιο – Ποιοι είναι πιο ευάλωτοι, σύμφωνα με νέες μελέτες Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: EPA
0

Καθώς τα ακραία κύματα ζέστης γίνονται ολοένα και συχνότερα λόγω της κλιματικής αλλαγής, νέες επιστημονικές μελέτες αποκαλύπτουν ότι οι υψηλές θερμοκρασίες δεν επηρεάζουν όλους το ίδιο. Ορισμένες ομάδες πληθυσμού παρουσιάζουν αυξημένη ευαισθησία στις υψηλές θερμοκρασίες και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για επιπλοκές στην υγεία τους.

Σύμφωνα με πρόσφατα ευρήματα που παρουσιάστηκαν σε μεγάλες επιδημιολογικές και περιβαλλοντικές έρευνες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά, τα άτομα με χρόνιες παθήσεις, καθώς και οι εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους πλήττονται δυσανάλογα από τη ζέστη.

Οι άνθρωποι άνω των 65 ετών παρουσιάζουν μειωμένη ικανότητα ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματος, ενώ ταυτόχρονα συχνά λαμβάνουν φάρμακα που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την προσαρμογή τους σε υψηλές θερμοκρασίες. Καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια και το άσθμα, επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια καυσώνων, αυξάνοντας τον κίνδυνο εισαγωγών σε νοσοκομεία και θανάτων.

Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά, λόγω της μικρότερης μάζας σώματος και της ανώριμης θερμορρυθμιστικής λειτουργίας, κινδυνεύουν περισσότερο από αφυδάτωση και θερμική εξάντληση. Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι σε κατασκευές, αγροτικές εργασίες ή μεταφορές που εκτίθενται καθημερινά σε υψηλές θερμοκρασίες, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θερμοπληξίας και άλλων επιπλοκών, ειδικά όταν δεν υπάρχει πρόσβαση σε δροσερούς χώρους ή επαρκή διαλείμματα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν και έναν ακόμα παράγοντα ευαλωτότητας: τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Άνθρωποι που ζουν σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές χωρίς πράσινο, ή σε κτίρια χωρίς επαρκή μόνωση και κλιματισμό, είναι πιο εκτεθειμένοι στις συνέπειες των υψηλών θερμοκρασιών. Οι διαφορές στην πρόσβαση σε υγειονομικές υπηρεσίες και δίκτυα υποστήριξης επιτείνουν τον κίνδυνο.

Έκκληση για στοχευμένα μέτρα προστασίας

Με φόντο τα παραπάνω, οι ερευνητές καλούν τις κυβερνήσεις και τις τοπικές αρχές να λάβουν πιο στοχευμένα μέτρα προστασίας. «Η κλιματική αλλαγή είναι μια άνιση κρίση: πλήττει περισσότερο τους λιγότερο προστατευμένους», σημειώνουν, προτείνοντας μεταξύ άλλων τη δημιουργία "καταφυγίων δροσιάς" στις πόλεις, την ενημέρωση του κοινού για τα συμπτώματα θερμικής εξάντλησης και την ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών σε περιόδους καύσωνα.

Καθώς οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να σπάνε ρεκόρ σε όλο τον πλανήτη, η κατανόηση του ποιοι πλήττονται περισσότερο από τη ζέστη και γιατί, αποτελεί κρίσιμο βήμα για μια πιο ανθεκτική και δίκαιη αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
 

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM