LIVE!

Η Σελήνη είναι εκατομμύρια χρόνια γηραιότερη από ό,τι νομίζαμε μέχρι σήμερα

Η Σελήνη είναι εκατομμύρια χρόνια γηραιότερη από ό,τι νομίζαμε μέχρι σήμερα Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η Σελήνη είναι 40 εκατομμύρια χρόνια γηραιότερη απ' ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τους κρυστάλλους που έφεραν οι αστροναύτες του Apollo μεταξύ 1969 και 1972 για να προσδιορίσουν τον χρόνο που δημιουργήθηκε η Σελήνη και σύμφωνα με τα ευρήματα είναι τουλάχιστον 4,46 δισ. ετών.

Κατά τη διάρκεια των αποστολών Apollo, οι αστροναύτες συγκέντρωναν πέτρες, βότσαλα, άμμο και σκόνη από την επιφάνεια του της Σελήνης. Έτσι, στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν δείγματα σεληνιακής σκόνης από την τελευταία επανδρωμένη αποστολή του Apollo 17.

Τα δείγματα περιείχαν κρυστάλλους ζιρκονίου που σχηματίστηκαν πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, οι οποίοι, σύμφωνα με τους ερευνητές, αποτελούν βασικό δείκτη για το πότε πρέπει να σχηματίστηκε η ίδια η Σελήνη. 

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το φεγγάρι θα μπορούσε να έχει δημιουργηθεί από τα συντρίμμια που προέκυψαν όταν χτυπήθηκε η Γη από ένα πλανητικό σώμα περίπου στο μέγεθος του Άρη. Η ενέργεια από την πρόσκρουση έλιωσε το πέτρωμα και τελικά δημιουργήθηκε η επιφάνεια της Σελήνης.

Οι κρύσταλλοι υποδηλώνουν ότι η Σελήνη έχει ηλικία τουλάχιστον 4,46 δισεκατομμυρίων ετών, σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Σικάγο, Φίλιπ Χεκ. 

Δεδομένου ότι οι κρύσταλλοι πρέπει να έχουν σχηματιστεί μετά την ψύξη του ωκεανού μάγματος, ο προσδιορισμός της ηλικίας τους θα αποκάλυπτε την ελάχιστη δυνατή ηλικία της Σελήνης.

«Είναι εκπληκτικό να μπορείς να έχεις αποδείξεις ότι ο βράχος που κρατάς στα χέρια σου είναι το παλαιότερο κομμάτι ης Σελήνης, που έχουμε βρει μέχρι στιγμής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής. 

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Geochemical Perspectives Letters.

Με πληροφορίες από SkyNews


 

Τech & Science
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM