Η Κίνα ετοιμάζεται για αποστολή στη Σελήνη φέτος για να συλλέξει δείγματα

Η Κίνα ετοιμάζεται για αποστολή στη Σελήνη φέτος για να συλλέξει δείγματα Facebook Twitter
0

  Η Κίνα έκανε γνωστό ότι προγραμματίζει φέτος να στείλει διαστημικό σκάφος στη Σελήνη, προκειμένου να συλλέξει δείγματα του εδάφους και να τα φέρει πίσω στη Γη έως το τέλος του έτους, για ανάλυση από τους επιστήμονές της.

Η αποστολή παρουσιάζεται από τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ως «απάντηση» στις φιλοδοξίες του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να δώσει νέα ώθηση στο αμερικανικό διαστημικό πρόγραμμα.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι έχει δηλώσει ρητά ότι το διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας προορίζεται να βελτιώσει την εθνική ασφάλεια και τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας του. Έχει επίσης υπογραμμίσει τις φιλοδοξίες της χώρας του να γίνει παγκόσμια δύναμη στην εξερεύνηση του διαστήματος. Μετά τη Σελήνη, η Κίνα θεωρείται βέβαιο ότι θα επιχειρήσει πιο μακρινές και φιλόδοξες διαστημικές αποστολές.

Το σκάφος Chang'e-5 βρίσκεται στην τελική φάση των δοκιμών και αναμένεται να είναι έτοιμο για εκτόξευση τον Αύγουστο, σύμφωνα με την Εθνική Διαστημική Υπηρεσία της Κίνας. Η όλη αποστολή προσελήνωσης, συλλογής δειγμάτων και επιστροφής στη Γη θα είναι ένα από τα πιο πολύπλοκα και δύσκολα διαστημικά εγχειρήματα που έχει αναλάβει η Κίνα μέχρι σήμερα.

 Πρόσφατα, ο πρόεδρος Τραμπ ζήτησε από την Αμερικανική Υπηρεσία Διαστήματος (NASA) να εξετάσει τη δυνατότητα για να συμπεριλάβει αστροναύτες στην πρώτη κιόλας αποστολή το 2018 του νέου μεγάλου αμερικανικού πυραύλου Space Launch System (SLS), η οποία αρχικά επρόκειτο να είναι μη επανδρωμένη. Η υψηλού ρίσκου πρωτοβουλία -αν όντως υλοποιηθεί- θεωρείται το πρώτο βήμα για την επιτάχυνση του αμερικανικού προγράμματος επανδρωμένων αποστολών, που μπορεί να φέρουν ξανά τους Αμερικανούς αστροναύτες στο φεγγάρι - και πέρα από αυτό.

To 2013 η Κίνα έστειλε -με το σκάφος Chang'e-3- το πρώτο ρόβερ της στη Σελήνη. Το 2018 σχεδιάζει να στείλει ένα άλλο σκάφος στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, ενώ ελπίζει να στείλει τους πρώτους Κινέζους αστροναύτες στη Σελήνη έως το 2036. Στο μεταξύ, έως το 2022, σχεδιάζει να διαθέτει σε τροχιά γύρω από τη Γη ένα μόνιμα επανδρωμένο διαστημικό σταθμό.

 

 Εκτόξευση διαστημικών πυραύλου και από αεροπλάνο

 

Παράλληλα, η Κίνα προτίθεται να αναπτύξει πυραύλους, οι οποίοι για πρώτη φορά θα είναι δυνατό να εκτοξευθούν στο διάστημα όχι από τη Γη αλλά από αεροπλάνα εν πτήσει. Αυτό αποκάλυψε Κινέζος αξιωματούχος σε κινεζική εφημερίδα, σύμφωνα με το Ρόιτερς.

 Ήδη, οι Κινέζοι επιστήμονες έχουν σχεδιάσει έναν πύραυλο στερεών καυσίμων που μπορεί να μεταφέρει φορτίο 100 κιλών σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη. Οι πύραυλοι αυτοί θα μεταφέρονται και θα εκτοξεύονται από μεγάλα μεταφορικά αεροπλάνα Υ-20. Μελλοντικά ο πύραυλος θα ενισχυθεί, ώστε να διπλασιάσει το φορτίο του στα 200 κιλά.

Ο πύραυλος θα απελευθερώνεται από το αεροσκάφος σε συγκεκριμένο υψόμετρο και μετά θα κινείται με δικά του καύσιμα. Το πλεονέκτημα σε σχέση με τους παραδοσιακούς πυραύλους που εκτοξεύονται από το έδαφος, είναι ότι οι αερομεταφερόμενοι διαστημικοί πύραυλοι θα εκτοξεύονται πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ακρίβεια, χωρίς επίσης τυχόν εμπόδια λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι εκδότες μηνύουν τη Meta για τα βιβλία που «τάισαν» την τεχνητή νοημοσύνη της

Τech & Science / Οι εκδότες μηνύουν τη Meta για τα βιβλία που χρησιμοποιήθηκαν από την τεχνητή νοημοσύνη της

Πέντε μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι και ο συγγραφέας Σκοτ Τάροου κατέθεσαν αγωγή κατά της Meta και του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, υποστηρίζοντας ότι εκατομμύρια βιβλία και επιστημονικά άρθρα χρησιμοποιήθηκαν χωρίς άδεια για την εκπαίδευση του Llama
THE LIFO TEAM
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Τech & Science / Ο κόσμος «απροετοίμαστος» για την επόμενη πανδημία καθώς οι χώρες δεν συμφωνούν σε δεδομένα και εμβόλια

Η διεθνής συνθήκη του ΠΟΥ για τις πανδημίες παραμένει ανολοκλήρωτη, με τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ να τονίζει ότι η επόμενη πανδημία είναι «ζήτημα χρόνου και όχι πιθανότητας»
THE LIFO TEAM
ΣΠΕΡΜΑ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τech & Science / Επιστημονικό ορόσημο: Άνδρας απέκτησε σπέρμα από ιστό που είχε καταψυχθεί όταν ήταν παιδί

Αν και συχνά σώζουν ζωές σε παιδιά με καρκίνο ή άλλες σοβαρές ασθένειες, θεραπείες όπως η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία μπορούν να προκαλέσουν μόνιμη υπογονιμότητα
THE LIFO TEAM
Το chatbot σου δεν λέει την αλήθεια. Απλώς τη μαντεύει.

Τech & Science / Τa chatbot δεν λένε την αλήθεια. Απλώς τη μαντεύουν.

Στο νέο της βιβλίο Prophecy, η φιλόσοφος Carissa Véliz υποστηρίζει ότι η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι μηχανή γνώσης αλλά μηχανή πρόβλεψης. Από τους αρχαίους μάντεις μέχρι τα chatbots της Big Tech, το βιβλίο εξετάζει πώς η εμμονή με το μέλλον μπορεί να μας κάνει λιγότερο ασφαλείς, λιγότερο ελεύθερους και πιο ίδιους μεταξύ μας.
THE LIFO TEAM
Μια καλόγρια απέναντι στην Palantir: όταν ο όρκος φτώχειας συναντά τη Wall Street

Τech & Science / Μια καλόγρια απέναντι στην Palantir

Μια καθολική μοναχή χρησιμοποιεί τις μετοχές ως εργαλείο πίεσης απέναντι σε μερικές από τις πιο ισχυρές εταιρείες του κόσμου. Μετά τη Citigroup και τη Microsoft, η Σούζαν Φρανσουά βάζει στο στόχαστρο την Palantir και ζητά να της απαντήσει πώς αυτή επηρεάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.
THE LIFO TEAM