ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΚΑΤΑ ΤΡΑΜΠ

Η χρήση του facebook προκαλεί κατάθλιψη

Η χρήση του facebook προκαλεί κατάθλιψη Facebook Twitter
0

Αν ανήκετε στην κατηγορία χρηστών που συχνά-πυκνά μπαίνουν στο τριπ να τσεκάρουν τα status updates, τις προσωπικές φωτογραφίες και οτιδήποτε άλλο ανεβάζουν φίλοι ή συγγενικά πρόσωπα για να τα συγκρίνουν με τα δικά τους, τα νέα δεν είναι και πολύ ευχάριστα.

Αν δεν το έχετε διαπιστώσει ήδη σε προσωπικό επίπεδο, μια μελέτη Αμερικανών ερευνητών του Πανεπιστημίου του Missouri-Columbia έρχεται να εξηγήσει γιατί μπορεί να αισθάνεστε δυσάρεστα ή στα όρια της ψυχολογικής κατάρρευσης κάθε φορά που συγκρίνετε τα επιτεύγματα φίλων με τα δικά σας.

«Όταν το facebook χρησιμοποιείται για να διαπιστώσει (ή να κατασκοπεύσει) κανείς πόσο καλά πάνε τα οικονομικά ή η ερωτική ζωή κάποιου γνωστού –πράγματα που προκαλούν το αίσθημα της ζήλιας, μεταξύ άλλων−, αυτό μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην ψυχική υγεία του χρήστη»

Η μελέτη του τμήματος Στρατηγικής Επικοινωνίας της Σχολής Δημοσιογραφίας του πανεπιστημίου που διεξήχθη σε δείγμα 700 φοιτητών διαπίστωσε ότι «η χρήση του facebook για τη σύνδεση και την επικοινωνία των χρηστών με φίλους και συγγενείς μπορεί να είναι μια υγιής δραστηριότητα».

«Όμως, όταν το facebook χρησιμοποιείται για να διαπιστώσει (ή να κατασκοπεύσει) κανείς πόσο καλά πάνε τα οικονομικά ή η ερωτική ζωή κάποιου γνωστού –πράγματα που προκαλούν το αίσθημα της ζήλιας, μεταξύ άλλων−, αυτό μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην ψυχική υγεία του χρήστη» αναφέρει η καθηγήτρια Margaret Duffy που ηγήθηκε της έρευνας.

Με τη χρήση ερωτηματολογίου στους εθελοντές φοιτητές που συμμετείχαν στην έρευνα, διαπιστώθηκε ότι όσοι απλώς σερφάρουν στο κοινωνικό δίκτυο για να μείνουν σε επαφή με φίλους δεν εμφάνισαν δείγματα κακής ψυχολογίας. Όσοι όμως χρησιμοποιούν το facebook για να κατασκοπεύουν τα status updates άλλων, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, εμφάνισαν έντονα σημάδια κατάθλιψης.

Ακριβές διακοπές, η αγορά ενός νέου σπιτιού ή αυτοκινήτου ή άλλες αναρτήσεις που προδίδουν ευμάρεια μπορούν να πυροδοτήσουν έντονα συναισθήματα ζήλιας σε εμμονικούς χρήστες, συμπέρανε η έρευνα.

Στο πόρισμα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Computers in Human Behavior», η Duffy αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η χρήση του facebook μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο για πολλούς ανθρώπους, αλλά αν χρησιμοποιηθεί ως ένας τρόπος αυτοεπιβεβαίωσης και αντιπαραβολής των επιτευγμάτων μας έναντι άλλων χρηστών, η επίδρασή του στην ψυχολογία μας θα είναι αρνητική. Είναι σημαντικό για τους χρήστες του facebook να είναι ενήμεροι για τους κινδύνους αυτούς, έτσι ώστε να αποφεύγουν αυτό το είδος της συμπεριφοράς όταν χρησιμοποιούν το κοινωνικό δίκτυο».

Τech & Science
0

ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΚΑΤΑ ΤΡΑΜΠ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ