Η ατμοσφαιρική ρύπανση ίσως επηρεάζει την ποιότητα σπέρματος - Έρευνα

Η ατμοσφαιρική ρύπανση ίσως επηρεάζει την ποιότητα σπέρματος - Έρευνα Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Η ατμοσφαιρική ρύπανση ενδέχεται να επηρεάζει την ποιότητα τού σπέρματος και συγκεκριμένα την κινητικότητά του, σύμφωνα με νέα έρευνα που βασίζεται στην ανάλυση σπέρματος τουλάχιστον 30.000 ανδρών στην Κίνα. 


Η έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα στην επιθεώρηση JAMA Networks, καταδεικνύει πως όσο μικρότερο είναι το μέγεθος των ρυπογόνων σωματιδίων της ατμόσφαιρας, τόσο μεγαλύτερη η σχέση με την κακή ποιότητα σπέρματος. 


«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν πως τα μικρότερα μικροσωματίδια μπορεί να είναι πιο ισχυρά από τα μεγαλύτερα στην πρόκληση κακής κινητικότητας σπέρματος» σημειώνουν οι ερευνητές στη δημοσίευσή τους. Οι ίδιοι θεωρούν πως τα συμπεράσματα αυτά αποτελούν άλλο ένα λόγο για μείωση της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση ανδρών σε αναπαραγωγική ηλικία. 
 

Οι ερευνητές προσπαθούν καιρό να εξακριβώσουν αν υπάρχει σχέση μεταξύ ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ποιότητας σπέρματος, ωστόσο παραμένει ασαφές αν η ρύπανση έχει επιπτώσεις στην ανδρική γονιμότητα, καθώς τα αποτελέσματα μελετών συχνά είναι ανακόλουθα μεταξύ τους. 


Οι ερευνητές στη Σχολή Ιατρικής του πανεπιστημίου Tongji στη Σανγκάι εξέτασαν τα στοιχεία από συνολικά 33,876 άνδρες από 340 πόλεις της Κίνας, με μέσον όρο ηλικίας τα 34 χρόνια, των οποίων οι σύζυγοι έμειναν έγκυοι μέσω υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. 

Έπειτα, εξέτασαν το μοτίβο μεταξύ ποιότητας σπέρματος σε σχέση με το αν οι συμμετέχοντες στην έρευνα είχαν εκτεθεί σε ποσότητες αιωρούμενων σωματιδίων μικρότερων των 2,5 μικρόμετρων σε διάμετρο, μεταξύ 2,5 και 10 μικρόμετρων και 10 μικρόμετρων, ανά καίριες συγκυρίες 90 ημερών πριν την επίσκεψή τους στο νοσοκομείο για λήψη σπέρματος. Για να καθορίσουν την ποιότητα του σπέρματος, εστίασαν σε παράγοντες όπως ο όγκος, η συγκέντρωση και η κινητικότητα. 

Και παρότι οι ερευνητές δεν βρήκαν σημαντική σχέση μεταξύ ατμοσφαιρικής ρύπανσης και σπέρματος ως προς τον όγκο και τη συγκέντρωση, όμως διαπίστωσαν πως όσο περισσότερο εκτίθετο ο συμμετέχων σε μικρότερα σωματίδια, τόσο χαμηλότερη ήταν η κινητικότητα, πρόσθια (η ικανότητα του σπέρματος να κινείται εμπρός) και ολική (η κίνηση των σπερματοζωαρίων), του σπέρματος. 


«Η πιθανότητα σχέσης μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της ποιότητας σπέρματος έχει υποδειχτεί σε πλήθος μελετών κατά τη διάρκεια των χρόνων, αν και δεν συμφωνούσαν όλες με το ίδιο συμπέρασμα» αναφέρει ο Άλαν Πέισι, καθηγητής ανδρολογίας στο πανεπιστήμιο τυο Σέφιλντ. «Η έρευνα αυτή προσθέτει στη βάση τεκμηρίων ενισχύοντας το ότι κάτι τέτοιο ισχύει και είναι εντυπωσιακό γιατί χρησιμοποιεί στοιχεία από πάνω από 30.000 άνδρες» προσθέτει. 

Ο ίδιος, πάντως, σημειώνει πως η έρευνα δεν παράσχει πληροφορίες για τη μορφολογία, το σχήμα και το μέγεθος του σπέρματος - κάτι που καθιστά ανέφικτη τη διαπίστωση αν για παράδειγμα η ρύπανση ευθύνεται για την παραμόρφωση του σπέρματος που θα ήταν λόγος μειωμένης κινητικότητας.

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM