Η Apple θέλει να φτιάξει iPhone που θα χρησιμοποιούνται μέσω εγκεφάλου

Η Apple θέλει να φτιάξει iPhone που θα χρησιμοποιούνται μέσω εγκεφάλου Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Η Apple κάνει τα πρώτα βήματα στον κόσμο των διεπαφών εγκεφάλου-υπολογιστή (brain-computer interfaces), αναπτύσσοντας τεχνολογία που μελλοντικά θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά τον τρόπο που οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με τις συσκευές τους.

Η εταιρεία σχεδιάζει να επιτρέψει τον έλεγχο iPhone μέσω νευρικών σημάτων που συλλαμβάνονται από εμφυτεύματα εγκεφάλου, προσφέροντας τεράστια βοήθεια σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους με σοβαρές κινητικές αναπηρίες, όπως κακώσεις νωτιαίου μυελού ή πλάγια αμυοτροφική σκλήρυνση (ALS).

Η Apple συνεργάζεται με τη Synchron, που έχει αναπτύξει το Stentrode, ένα εμφύτευμα σε μορφή stent τοποθετημένο σε φλέβα επάνω από τον κινητικό φλοιό του εγκεφάλου. Το Stentrode διαθέτει 16 ηλεκτρόδια που «διαβάζουν» τα εγκεφαλικά κύματα και μεταφράζουν τις εντολές του χρήστη σε επιλογές στην οθόνη.

Το σύστημα ενσωματώνεται στη λειτουργία Switch Control του λειτουργικού της Apple, αντικαθιστώντας τα παραδοσιακά μέσα εισόδου, όπως το ποντίκι ή το joystick, με εγκεφαλικά σήματα.

Ένας από τους πρώτους δοκιμαστές, ο Mark Jackson, παρότι δεν μπορεί να μετακινηθεί λόγω ALS, κατάφερε να χρησιμοποιήσει iPhone, iPad και το Apple Vision Pro headset χάρη στη σύνδεση με το Stentrode. Μέσω εικονικής πραγματικότητας, «βρέθηκε» στις Ελβετικές Άλπεις, νιώθοντας τα πόδια του να τρέμουν από τη συγκίνηση.

Η Neuralink του Elon Musk έχει επίσης κάνει βήματα προόδου. Το εμφύτευμά της, N1, διαθέτει πάνω από 1.000 ηλεκτρόδια (σε σύγκριση με τα 16 του Stentrode) και τοποθετείται μέσα στον εγκέφαλο αντί πάνω του. Ο πρώτος χρήστης της Neuralink μπόρεσε να κινήσει έναν κέρσορα με τη σκέψη του ταχύτερα από ό,τι με ποντίκι.

Ο Musk υποστηρίζει πως τέτοια εμφυτεύματα θα ενισχύσουν τις ανθρώπινες δυνατότητες, επιτρέποντας στην ανθρωπότητα να ανταγωνιστεί μελλοντικά την υπερνοημοσύνη της τεχνητής νοημοσύνης.

Η Synchron έχει εμφυτεύσει το Stentrode σε 10 άτομα από το 2019. Η Morgan Stanley εκτιμά ότι περίπου 150.000 Αμερικανοί με σοβαρές κινητικές δυσκολίες στα άνω άκρα θα μπορούσαν να είναι οι πρώτοι χρήστες τέτοιων τεχνολογιών. Αναμένει την πρώτη εμπορική έγκριση το 2030, αν και ο CEO της Synchron, Tom Oxley, πιστεύει ότι αυτή θα έρθει νωρίτερα.

Η Apple σχεδιάζει να κυκλοφορήσει νέο τεχνολογικό πρότυπο για τέτοιες διεπαφές μέσα στο 2025, ανοίγοντας τον δρόμο για ακόμα περισσότερους κατασκευαστές να ενσωματώσουν τεχνολογίες εγκεφαλικού ελέγχου.

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καρκίνος του αίματος: Το φάρμακο «Δούρειος ίππος» χορηγείται για πρώτη φορά σε ασθενείς

Τech & Science / Καρκίνος του αίματος: Το φάρμακο «Δούρειος ίππος» χορηγείται για πρώτη φορά σε ασθενείς

«Θα αλλάξει η ζωή των ασθενών και των οικογενειών τους» - «Πράσινο φως» από τη NICE για το φάρμακο που μπορεί να σταματήσει το πολλαπλούν μυέλωμα να εξελίσσεται για τριπλάσιο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με τις συνήθεις θεραπείες
LIFO NEWSROOM
Επιστημονικό ορόσημο: Γεγονός η πρώτη εγκυμοσύνη με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Επιστημονικό ορόσημο: Γεγονός η πρώτη εγκυμοσύνη με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Το σύστημα STAR (Sperm Track and Recovery) και αντλεί την έμπνευσή του από παρόμοιες μεθόδους που χρησιμοποιούν οι αστροφυσικοί για την ανίχνευση νέων άστρων ή πλανητών μέσω τεχνητής νοημοσύνης
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Apple: Οι καθυστερήσεις αναβάθμισης της Siri με Τεχνητή Νοημοσύνη προβληματίζουν τους επενδυτές

Τech & Science / Apple: Οι καθυστερήσεις αναβάθμισης της Siri με Τεχνητή Νοημοσύνη προβληματίζουν τους επενδυτές

Οι προσπάθειες ενσωμάτωσης του Apple Intelligence δεν έχουν ακόμη αποδώσει - Η Apple βρίσκεται «ουσιαστικά τρία χρόνια πίσω» στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου φωνητικού βοηθού, επισημαίνουν αναλυτές
LIFO NEWSROOM
Η τεχνολογία πίσω από τα εμβόλια Covid φέρνει ελπίδες για θεραπεία του HIV

Τech & Science / Η τεχνολογία πίσω από τα εμβόλια Covid φέρνει ελπίδες για θεραπεία του HIV

Αυστραλοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι, χρησιμοποιώντας mRNA, κατάφεραν να «ξεγελάσουν» τον ιό ώστε να βγει από την κρυψώνα του – ένα κρίσιμο βήμα για την πλήρη εξάλειψή του από τον οργανισμό
LIFO NEWSROOM