Η Apple παραδέχτηκε πως ένα ελάττωμα στο λογισμικό βίντεο-κλήσης FaceTime επιτρέπει σε κάποιον τρίτο να κρυφακούει μέσα από τη συσκευή iPhone του χρήστη, ακόμη και αν αυτός δεν έχει απαντήσει την κλήση.

 

Σε ορισμένες περιπτώσεις το iPhone στέλνει βίντεο, πιθανώς χωρίς τη γνώση του παραλήπτη της κλήσης.

 

Η εταιρεία είπε ότι βρήκε μια λύση και μια ενημέρωση θα κυκλοφορήσει αυτή την εβδομάδα.

 

Εν τω μεταξύ, η Apple απενεργοποίησε τη δυνατότητα των χρηστών να πραγματοποιούν ομαδικές κλήσεις στο FaceTime.

 

Χθες, η εταιρεία δήλωσε ότι ετοίμασε μια διόρθωση και η σχετική ενημέρωση ασφαλείας του λογισμικού θα είναι διαθέσιμη μέσα σε αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με το BBC.

 

Το κενό ασφαλείας προκύπτεςι, όταν και οι δύο χρήστες iPhone «τρέχουν» την έκδοση 12.1 ή νεότερη του λειτουργικού συστήματος iOS της Apple. Η δυνατότητα λαθρακρόασης ενεργοποιείται, όταν το λογισμικό που εμπλέκεται στην πραγματοποίηση ομαδικής βιντεοκλήσης και το οποίο είχε κυκλοφόρησε πέρυσι τον Οκτώβριο, ενεργοποιεί το μικρόφωνο του τηλεφώνου, ακόμη κι αν ο χρήστης δεν έχει αποδεχθεί την κλήση άλλου προσώπου. Η λαθρακρόαση σταματά μόνη της, όταν ο χρήστης δεν απαντήσει το τηλέφωνο μετά από πολλές κλήσεις.

 

Επιπλέον, όταν ο χρήστης πατήσει το πλήκτρο στο πλάι του iPhone για να μπλοκάρει την κλήση, αυτό μπορεί να έχει ως συνέπεια την αποστολή βίντεο σε αυτόν που καλεί, χωρίς να το ξέρει ο αποδέκτης της κλήσης.

 

Το πρόβλημα έχει δημιουργήσει «θόρυβο» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ανήσυχοι χρήστες -μεταξύ των οποίων ο διευθύνων σύμβουλος του Twitter Τζακ Ντόρσι- πρότειναν να απενεργοποιηθεί τελείως η λειτουργία του FaceTime μέσω του μενού ρυθμίσεων του τηλεφώνου.