Χρόνια Πολλά, YouTube!

Χρόνια Πολλά, YouTube! Facebook Twitter
Σήμερα το site θεωρείται το τρίτο σε επισκεψιμότητα στον κόσμο μετά την Google και το Facebook και συγκεντρώνει 1 δισεκατομμύριο μοναδικούς επισκέπτες τον μήνα... Φωτο: Jo Nakashima/ Flickr
4

Το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου, εκτός από την Ημέρα των Ερωτευμένων, υπάρχει μια ακόμα επέτειος που αξίζει την προσοχή μας. Το YouTube, το site με το ένα δισεκατομμύριο μοναδικούς επισκέπτες τον μήνα, γίνεται 10 ετών.

Όλα ξεκίνησαν όταν τρία από τα ιδρυτικά στελέχη του PayPal, Chad Hurley, Steve Chen και Jawed Karim, συνειδητοποίησαν ότι δεν υπήρχε κάποιο site στο οποίο οι χρήστες του Internet να μπορούν να φιλοξενήσουν με ευκολία βίντεο που τράβηξαν οι ίδιοι, ώστε να τα μοιραστούν με τον κόσμο.

Ο συνιδρυτής Jawed Karim αναφέρει ότι η ιδέα του YouTube ξεκίνησε από την αδυναμία του να βρει βίντεο από τη μνημειώδη περφόρμανς της Janet Jackson και του Justin Timberlake στο αμερικανικό Super Bowl, όταν έγινε η «κατά λάθος» αποκάλυψη του στήθους της τραγουδίστριας, αλλά και βίντεο με εικόνες από το θανατηφόρο τσουνάμι που χτύπησε τον Ειρηνικό Ωκεανό το 2004.

Έχει υπολογιστεί ότι θα χρειάζονταν 2.000 χρόνια συνεχούς θέασης για να δει κάποιος όλα τα βίντεο που έχουν ανέβει στο site.

Σύμφωνα με τους ιδρυτές του, το YouTube προοριζόταν να γίνει ένα site γνωριμιών με τη χρήση βίντεο, αλλά στην πορεία συνειδητοποίησαν ότι οι ευκαιρίες που πρόσφερε το site, ιδίως στους διαφημιστές, ήταν τεράστιες για να περιοριστεί μόνο σε dating υπηρεσίες.

Το πρώτο βίντεο που ανέβηκε στο YouTube, το οποίο υπάρχει ακόμη και σήμερα, είχε τίτλο «Me at the Zoo» και απεικονίζει τον συνιδρυτή του site, Jawed Karim, να μιλάει για την προβοσκίδα ενός ελέφαντα στον ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο. Αν και το site δημιουργήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου του 2005, οπότε και καταχωρίστηκε η διεύθυνση YouTube.com, το εν λόγω βίντεο ανέβηκε στις 23 Απριλίου του 2005, ενώ το επίσημο λανσάρισμα της υπηρεσίας έγινε τον Δεκέμβρη της ίδιας χρονιάς.

Me at the zoo

Χρειάστηκε κάτι λιγότερο από έναν χρόνο έως ότου η Google, διαπιστώνοντας την τεράστια απήχηση του site, να προβεί σε εξαγορά του έναντι 1,65 δισ. δολαρίων, την εποχή που, παρά τη δημοτικότητά του, το YouTube έχανε 500.000 δολάρια τον μήνα.

Σήμερα το site θεωρείται το τρίτο σε επισκεψιμότητα στον κόσμο μετά την Google και το Facebook και συγκεντρώνει 1 δισεκατομμύριο μοναδικούς επισκέπτες τον μήνα, ενώ σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά του οι χρήστες του YouTube ανεβάζουν βίντεο διάρκειας 300 ωρών, το λεπτό, ενώ σε καθημερινή βάση ξοδεύονται εκατοντάδες εκατομμύρια ωρών θέασης των βίντεο από τους επισκέπτες του. Παράλληλα, έχει υπολογιστεί ότι θα χρειάζονταν 2.000 χρόνια συνεχούς θέασης για να δει κάποιος όλα τα βίντεο που έχουν ανέβει στο site.

Το μέλλον του YouTube, πάντως, προβλέπεται εξίσου συναρπαστικό –παρά τον τεράστιο ανταγωνισμό που δέχεται από το Facebook- αφού ήδη το site διαθέτει μια υπηρεσία μουσικής on demand, υποστηρίζει πανοραμικά βίντεο και footage από πολλαπλές κάμερες, ενώ ήδη ετοιμάζει την υποστήριξη θέασης βίντεο μέσω συσκευών virtual reality.

 
Τech & Science
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

META RAY BAN ΕΞΥΠΝΑ ΓΥΑΛΙΑ

Τech & Science / Meta: Τα νέα Ray-Ban γυαλιά θα γράφουν μηνύματα με κινήσεις των χεριών

Παράλληλα, η εταιρεία ανακοίνωσε τη νέα λειτουργία «display recording», με την οποία οι χρήστες θα μπορούν να καταγράφουν βίντεο που συνδυάζει όσα εμφανίζονται στην οθόνη των γυαλιών και την εικόνα του πραγματικού κόσμου 
THE LIFO TEAM
Το YouTube λέει στους διαφημιστές: «Εμείς είμαστε η νέα τηλεόραση»

TV & Media / «Εμείς είμαστε η νέα τηλεόραση» λέει το YouTube

Στο φετινό Brandcast, το YouTube παρουσίασε νέες σειρές με τον Τρέβορ Νόα, την Άλεξ Κούπερ, τον Καρίμ Ράχμα, τον Ντουέιν Γουέιντ και μερικούς από τους πιο αναγνωρίσιμους δημιουργούς του διαδικτύου. Το μήνυμα ήταν σαφές: αυτό που κάποτε λέγαμε "βλέπω YouTube" αρχίζει να μοιάζει όλο και περισσότερο με κανονικό τηλεοπτικό πρόγραμμα, μόνο που δεν περνά πια από τα παραδοσιακά κανάλια.
THE LIFO TEAM
Ο Πίτερ Τζάκσον στις Κάννες: «Η τεχνητή νοημοσύνη είναι απλώς ένα ειδικό εφέ»

Τech & Science / Ο Πίτερ Τζάκσον στις Κάννες: «Η τεχνητή νοημοσύνη είναι απλώς ένα ειδικό εφέ»

Μετά τον τιμητικό Χρυσό Φοίνικα, ο σκηνοθέτης του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών μίλησε για την AI, τα δικαιώματα των ηθοποιών, τον Γκόλουμ του Άντι Σέρκις και το νέο The Hunt for Gollum. ΚΕΙΜΕΝΟ
THE LIFO TEAM
ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΓΗΡΑΝΣΗ

Τech & Science / Τρεις απολαυστικοί τρόποι να επιβραδύνετε τη γήρανση του εγκεφάλου σας

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος «ακμάζει» μέσα από διάφορες προκλήσεις, αλλά δεν χρειάζεται να κάνετε πάντα σκληρή δουλειά για να αποκομίσετε τα οφέλη για την υγεία - Ακολουθούν τρεις απλοί και διασκεδαστικοί τρόποι για να προστατεύσετε τον εγκέφαλό σας καθώς μεγαλώνετε
THE LIFO TEAM
Cate Blanchett, George Clooney και Meryl Streep στηρίζουν νέο σύστημα συναίνεσης για την AI

Τech & Science / Η Κέιτ Μπλάνσετ, ο Τζορτζ Κλούνεϊ και η Μέριλ Στριπ στηρίζουν νέο σύστημα συναίνεσης για την AI

Η Κέιτ Μπλάνσετ συνιδρύει το RSL Media, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που θέλει να δώσει σε δημιουργούς και απλούς χρήστες έναν τρόπο να δηλώνουν αν επιτρέπουν ή απαγορεύουν τη χρήση της εικόνας, της φωνής και των έργων τους από συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Φαίνεται υπερβολικό το 300 h / min..Αυτό σημαίνει ότι ανεβαίνουν 18.000 ώρες την ώρα, δηλαδή 18.000 μέρες την μέρα, δηλαδή 18.000 χρόνια το χρόνο.Οπότε, τα 2000 χρόνια διάρκειας των video του άρθρου, θα έχουν ανέβει σε 1/9 του έτους, δηλαδή σε κάτι λιγότερο από 1.5 μήνα.Εκτός κι αν αυξάνεται σε τόσο εκθετικό βαθμό ο ρυθμός ανεβάσματος video από τους χρήστες και μέχρι τώρα, στα 10 χρόνια λειτουργίας του utub, έχουν ανέβει τόσα video, όσα θα ανέβουν στον επόμενο ενάμιση μήνα..