H Apple δεν είναι πια η εταιρεία με την μεγαλύτερη αξία στον κόσμο

H Apple δεν είναι πια η εταιρεία με την μεγαλύτερη αξία στον κόσμο Facebook Twitter
0

Η Apple έχασε την κορυφή στη λίστα με τις εταιρείες με την μεγαλύτερη αξία στον κόσμο εν μέσω  μιας ευρείας πώλησης μετοχών στον τομέα της τεχνολογίας.

Η πετρελαϊκή εταιρεία από τη Σαουδική Αραβία και παραγωγός φυσικού αερίου, Aramco, κατέκτησε την κορυφή εκθρονίζοντας την κατασκευάστρια εταιρεία του iPhone, για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια.

Οι επενδυτές πωλούν τις μετοχές τους σε εταιρείες τεχνολογίας καθώς κατευθύνονται σε κάτι λιγότερο ριψοκίνδυνο.

Το Bitcoin, τα άλλα κρυπτονομίσματα και ψηφιακά assets, από την άλλη συνεχίζουν να σημειώνουν πτωτική τάση.

Οι μετοχές της Apple κατέγραψαν πτώση πάνω από  5% στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη κλείνοντας με αποτίμηση της εταιρείας στα 2.37 τρισ. δολάρια.

Αυτό σημαίνει ότι έχασε τη θέση της ως η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο από την Aramco, της οποίας η αξία αποτιμάται στα 2.42τρισ. δολάρια.

Είναι η πρώτη φορά που η Aramco κατακτά την πρώτη θέση από το 2020. Οι μετοχές των παραγωγών ενέργειας αυξήθηκαν φέτος καθώς το κόστος του αργού πετρελαίου και του φυσικού αερίου αυξήθηκε.

Εν τω μεταξύ, οι μετοχές της Apple έχουν υποχωρήσει σχεδόν κατά 20% από την αρχή του έτους. Ο Nasdaq έκλεισε στα 3,2% χαμηλότερα στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη, αφού τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ παρέμεινε κοντά σε υψηλό 40 ετών.

Σημειώνεται δε, ότι οι αυξανόμενες τιμές ήταν η μοναδική μεγαλύτερη απειλή για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας καθώς αναδύεται από την πανδημία του Covid-19.

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο έχουν ανταποκριθεί στο πρόβλημα αυξάνοντας τα επιτόκια, γεγονός που έχει προκαλέσει την απομάκρυνση από πιο ριψοκίνδυνες επενδύσεις λόγω ανησυχιών ότι το υψηλότερο κόστος δανεισμού θα επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη.

Την Πέμπτη, ο όμιλος SoftBank της Ιαπωνίας ανέφερε ζημιά ρεκόρ 26,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις δραστηριότητές του στο Vision Fund καθώς η αξία των τεχνολογικών επενδύσεών του μειώθηκε.

Η ζημιά ήταν σε πλήρη αντίθεση με ένα χρόνο πριν, όταν η εταιρεία σημείωσε ρεκόρ στα ετήσια κέρδη της.

Έκτοτε, ορισμένες εταιρείες στις οποίες έχει μερίδια η SoftBank, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών Didi και Grab, έχουν πέσει σε αξία.

Η απομάκρυνση από αυτά που θεωρούνται επικίνδυνα περιουσιακά assets βοήθησε επίσης στη διαμόρφωση της τιμής του Bitcoin κάτω από τα 27.000 δολάρια.

Το μεγαλύτερο και πιο γνωστό κρυπτονόμισμα στον κόσμο έχει χάσει τώρα περίπου το 60% της αξίας του από τότε που έφτασε σε υψηλό ρεκόρ τον Νοέμβριο του περασμένου έτους.

Με πληροφορίες του BBC

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM