Αντιμέτωπη με την τρίτη μεγάλη αγωγή εναντίον της η Google, καθώς νωρίτερα σήμερα μια ομάδα 38 πολιτειών και επικρατειών των ΗΠΑ υπέβαλε καταγγελία που αφορά στην αντιμονοπωλιακή νομοθεσία.

 

Οι καταγγέλλοντες κατηγορούν την Google ότι επεδίωξε να επεκτείνει το μονοπώλιο της στην αναζήτηση για να κυριαρχήσει σε έξυπνα ηχεία, τηλεοράσεις και αυτοκίνητα.

 

Νωρίτερα είχαν γίνει γνωστές αγωγές από 10 πολιτείες.

 

«Οι Πολιτείες ισχυρίζονται ότι η Google διατηρεί παράνομα την μονοπωλιακή της δύναμη στις μηχανές αναζήτησης και σε συναφείς διαφημιστικές αγορές μέσω μιας σειράς συμβάσεων και αντι-ανταγωνιστικής συμπεριφοράς», ανέφερε η ανακοίνωση του γενικού εισαγγελέα του Κολοράντο, που ηγείται της προσφυγής.

 

Οι Πολιτείες ζητούν την ενοποίηση της αγωγής τους με εκείνη που υπέβαλε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την γενική εισαγγελία του Κολοράντο.

 

Η καταγγελία επικεντρώνεται στην αναζήτηση και τη διαφήμιση αναζήτησης της Google, καθώς πρόκειται για μια προσπάθειά της να χρησιμοποιήσει συμφωνίες αποκλεισμού, για να κυριαρχήσει επίσης σε νεότερες τεχνολογίες.

 

Αυτό θα αποκλείει, για παράδειγμα, ανταγωνιστική τεχνολογία εικονικού βοηθού, όπως η Alexa της Amazon.com Inc.

 

Η κατηγορία βασίζεται σε ανησυχίες που εξέφρασαν δημοσίως ο κατασκευαστής ηχείων Sonos και άλλες εταιρείες που λένε ότι η Google ενήργησε άδικα για να αυξήσει την ισχύ της στην αγορά.

 

Η Google δεν έχει σχολιάσει αναφορικά με την αγωγή. Οι μετοχές της ωστόσο, μειώθηκαν 0,8% το απόγευμα της Πέμπτης.

 

Την Τετάρτη, μια ομάδα Ρεπουμπλικανών γενικών εισαγγελέων με επικεφαλής τον εισαγγελέα του Τέξας υπέβαλε ξεχωριστή αγωγή επικεντρωμένη στην κυριαρχία της ψηφιακής διαφήμισης της Google.

 

Αυτές οι αγωγές, εκτός από δύο που κατατέθηκαν εναντίον του κολοσσού των social media, Facebook Inc αυτόν τον μήνα, υπόσχονται να είναι οι μεγαλύτερες αντιμονοπωλιακές νομικές υποθέσεις, τόσο μεγάλες όσο η αγωγή εναντίον της Microsoft που κατατέθηκε το 1998.

 

Σε εκείνη την αγωγή πιστώθηκε το άνοιγμα του δρόμου για την εκρηκτική ανάπτυξη του Διαδικτύου.

 

Οι αγωγές σηματοδοτούν μια σπάνια στιγμή συμφωνίας μεταξύ Δημοκρατών και της κυβέρνησης Τραμπ, των οποίων οι επικρίσεις φαίνεται να επικεντρώνονται λιγότερο στις αντιμονοπωλιακές ανησυχίες και περισσότερο σε ισχυρισμούς ότι οι πλατφόρμες καταπνίγουν συντηρητικές φωνές. Τόσο οι μετριοπαθείς όσο και οι προοδευτικοί Δημοκρατικοί επαίνεσαν την αγωγή της κυβέρνησης.

 

Με πληροφορίες του Reuters

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr