Facebook: 208.000 φορές σε μια εβδομάδα κοινοποιήθηκαν αναρτήσεις που αμφισβητούν τις φρικαλεότητες στη Μπούσα

Facebook: Αναρτήσεις που αμφισβητούν τις φρικαλεότητες στη Μπούσα κοινοποιήθηκαν 208.000 φορές σε μια εβδομάδα Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Αναρτήσεις που θέτουν αμφιβολίες για στοιχεία που προβάλλουν εγκλήματα πολέμου στην Μπούσα της Ουκρανίας έχουν κοινοποιηθεί εκατοντάδες χιλιάδες φορές στο Facebook, σύμφωνα με ανάλυση του Ινστιτούτου Στρατηγικού Διαλόγου.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις 10 πιο κοινές αναρτήσεις στο Facebook με αναφορά στη Μπούσα, σε 20 χώρες και βρήκαν 55 δημοσιεύσεις που αμφισβητούσαν τα στοιχεία για βία κατά αμάχων.

Αυτές οι αναρτήσεις κοινοποιήθηκαν 208.000 φορές την εβδομάδα έως τις 6 Απριλίου, σε σύγκριση με 172.000 κοινοποιήσεις που δεν αμφισβήτησαν την ακρίβεια των εικόνων που προέκυψαν από την πόλη.

Ο δήμαρχος της Μπούσα είπε στο Reuters ότι ανακαλύφθηκαν 400 πτώματα από τότε που οι Ρώσοι αποχώρησαν από την πόλη, αν και ο αριθμός αυτός δεν έχει ακόμη επαληθευτεί από ανεξάρτητες πηγές.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα αρνηθεί τη στοχοποίηση αμάχων και ισχυρίστηκε πως οι φωτογραφίες των πτωμάτων είναι σκηνοθετημένες.

Ωστόσο, οι δορυφορικές εικόνες που δημοσιεύθηκαν από τους New York Times έρχονται σε αντίθεση με τον ισχυρισμό της Μόσχας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις τοποθέτησαν πτώματα στους δρόμους ως «σκηνοθετημένη πρόκληση».

Οι εικόνες, που τραβήχτηκαν στα μέσα Μαρτίου, δείχνουν πτώματα στους δρόμους τις ημέρες πριν από τη ρωσική υποχώρηση και οι θέσεις τους ταιριάζουν με αυτές που φαίνονται σε άλλες φωτογραφίες από smartphone.

Την ίδια ώρα έκθεση από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει επαληθεύσει περιπτώσεις που φέρεται να αφορούν σε εκτέλεση αμάχων στην Μπούσα, ενώ και ο Guardian έχει μεταφέρει μαρτυρίες για εκτεταμένη βία.

Δημοσιεύσεις που αμφισβητούσαν τα στοιχεία για τη ρωσική βία κατά αμάχων υπήρχαν στην Ιταλία, την Αυστρία και την Τσεχική Δημοκρατία, μεταξύ άλλων χωρών της ΕΕ.

Η πιο κοινή ανάρτηση για τη Μπούσα στην Αυστρία και η τρίτη πιο κοινή δημοσίευση στη Γερμανία περιείχε κείμενο που αντιγράφηκε από ένα φιλορωσικό γερμανικό πρακτορείο που ονομάζεται Anti-Spiegel.

Σε μία αναπαραγωγή μιας ρωσικής ερμηνείας των γεγονότων, η ανάρτηση υποστήριζε ότι τα θύματα σκοτώθηκαν στην πραγματικότητα από τον ουκρανικό στρατό ως τιμωρία για την υποστήριξή τους στα ρωσικά στρατεύματα.

Η Francesca Visser, αναλύτρια στο Ινστιτούτο Στρατηγικού Διαλόγου, δήλωσε πως «Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι οι προκλήσεις στην αντιμετώπιση των αφηγήσεων και της παραπληροφόρησης υπέρ του Κρεμλίνου προέρχονται από ένα ευρύτερο σύνολο παραγόντων και όχι μόνο από τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

»Παρά τις προσπάθειες ανεξάρτητων ελεγκτών και δημοσιογράφων επί τόπου, που απομυθοποίησαν πολλές από τις ψευδείς ειδήσεις, οι οποίες διαδίδονταν από πηγές συνδεόμενες με το ρωσικό κράτος, αυτές οι αφηγήσεις κατάφεραν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον σε ένα ευρύ κοινό.

»Είναι ανησυχητικό ότι στον απόηχο της σφαγής, οι πιο κοινές αναρτήσεις στο Facebook είναι αυτές που αμφισβητούν την ακρίβεια των εικόνων. Είναι επίσης ανησυχητικό το γεγονός ότι οι αναρτήσεις που προέρχονται από πλατφόρμες και μπλόγκερ που είναι γνωστοί για τη διάδοση ψευδών και παραπλανητικών ειδήσεων υπερτερούν των επαληθευμένων πληροφοριών».

Εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε πως «Αυτή η έκθεση βασίζεται σε ένα μικρό μέγεθος δείγματος και παραποιεί την κλίμακα και το εύρος της προσπάθειάς μας να καταπολεμήσουμε την παραπληροφόρηση, που σχετίζεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

»Έχουμε το πιο ισχυρό σύστημα για τον έλεγχο ψευδών ισχυρισμών και ειδήσεων από οποιαδήποτε πλατφόρμα και οι συνεργάτες μας για τον έλεγχο των πληροφοριών έχουν καταρρίψει πολλαπλούς ισχυρισμούς σχετικά με τις φρικαλεότητες στη Μπούσα σε πολλές γλώσσες, όπως τα ουκρανικά, τα ρωσικά και τα αγγλικά».

Με πληροφορίες του Guardian

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μήπως τελικά είναι μάταιο να προσπαθούμε να απομακρυνθούμε από τα κινητά μας;

Υγεία & Σώμα / Μήπως τελικά είναι μάταιο να προσπαθούμε να απομακρυνθούμε από τα κινητά μας;

Ερευνητές, ψυχολόγοι και συγγραφείς αποφαίνονται ότι «ψηφιακή αποτοξίνωση» δεν υπάρχει. Λένε, όμως, ότι υπάρχει κάτι άλλο για να μην περάσουμε όλη μας τη ζωή μπροστά από ένα κινητό, και μοιάζει πολύ πιο εφικτό...
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ