Ερευνητές του CERN ανακάλυψαν νέο υποατομικό σωματίδιο

Ερευνητές του CERN ανακάλυψαν νέο υποατομικό σωματίδιο Facebook Twitter
0

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Slashdot, ερευνητές του CERN ανακάλυψαν ένα ολοκαίνουργιο βαρυόνιο (υποατομικό σωματίδιο που αποτελείται από 3 quarks) χρησιμοποιώντας τον επιταχυντή σωματιδίων LHC (Large Hadron Collider), το οποίο είχε προβλεφθεί από τη θεωρία.

Σημειώνεται πωςυπάρχουν 6 quarks (up, down, strange, charm, top, bottom), τα οποία διαφέρουν σε μάζα και φορτίο. Τα δύο ελαφρύτερα (up, down) σχηματίζουν τα πρωτόνια/νετρόνια, ενώ ο συνδυασμός τους ανά τρία σχηματίζει τα βαρυόνια.

Μέχρις στιγμής, είναι γνωστά όλα τα βαρυόνια που αποτελούνται από τα τρία ελαφρύτερα quarks, αλλά έχουν παρατηρηθεί ελάχιστα βαρυόνια που σχηματίζονται από βαριά quarks, επειδή μπορούν να παραχθούν μόνο τεχνητά σε επιταχυντές σωματιδιών και είναι εξαιρετικά ασταθή.

Το βαρυόνιο Xi-b αποτελείται από ένα ελαφρύ (up) και δύο βαριά quarks (strange, bottom), έχει μηδενικό ηλεκτρικό φορτίο και ημιακέραιο spin (3/2), ενώ η συνολική μάζα του είναι περίπου ίση με άτομο Λιθίου. Η παρατήρηση του δεν έγινε άμεσα από τον ανιχνευτή, λόγω της μεγάλης αστάθειας, αλλά από τα προϊόντα που προέκυψαν από τις διαδοχικές διασπάσεις (συνολικά καταγράφηκαν εικοσιένα διασπάσεις του βαρυονίου).

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ανακάλυψη του βαρυονίου Xi-b επιβεβαιώνει τη θεωρία σύνδεσης των quarks και θα βοηθήσει σημαντικά στην κατανόηση της ισχυρής δύναμης, μία εκ των τεσσάρων θεμελιωδών δυνάμεων της Φυσικής (οι άλλες είναι ασθενής, ηλεκτρομαγνητική, βαρυτική), υπεύθυνη για τον σχηματισμό των πυρήνων και γενικότερα της ύλης.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψάρια στη Σελήνη: Το φιλόδοξο σχέδιο της Γαλλίας για διαστημική ιχθυοκαλλιέργεια

Τech & Science / Ψάρια στη Σελήνη: Το σχέδιο της Γαλλίας για διαστημικές ιχθυοκαλλιέργειες

Το γαλλικό πρόγραμμα Lunar Hatch ετοιμάζεται να στείλει λαβράκια στο διάστημα, ανοίγοντας τον δρόμο για βιώσιμη τροφή σε αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη – αλλά και σε απομονωμένες περιοχές της Γης
LIFO NEWSROOM
Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Τech & Science / Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Η σημασία της αποστολής είναι τεράστια, καθώς μέχρι σήμερα η εκτίμηση του αποθηκευμένου άνθρακα βασιζόταν σε μεμονωμένες μετρήσεις δέντρων και υπολογισμούς με σημαντικό περιθώριο σφάλματος
LIFO NEWSROOM
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ