Ερευνητές του ΑΠΘ «εκτύπωσαν» ανθρώπινους ιστούς - Στόχος η δημιουργία μοσχευμάτων

Ερευνητές του ΑΠΘ «εκτύπωσαν» ανθρώπινους ιστούς - Στόχος η δημιουργία μοσχευμάτων Facebook Twitter
Φωτό Αρχείου
0

Οι ερευνητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης δημιούργησαν «εκτυπωμένους» ανθρώπινους ιστούς θέτοντας μελλοντικό τους στόχο τη δημιουργία μοσχευμάτων για ασθενείς, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος απόρριψης.


Προς το παρόν στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, έχουν δημιουργηθεί σε ερευνητικό επίπεδο, ανάλογα του δέρματος ενώ γίνονται προσπάθειες για τη δημιουργία βιοεκτυπωμένου αρθρικού χόνδρου για την αντιμετώπισης της χονδροπάθειας του γόνατος. 

Τα παραπάνω ανέφερε, στο περιθώριο του συνεδρίου Nanotexnology 2019, η υπεύθυνη της Ομάδας Νανοϊατρικής στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, καρδιολόγος, Βαρβάρα Καραγκιοζάκη. «Θεωρητικά θα μπορούσαν να εκτυπωθούν όλα τα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού . Όμως, όσο πιο περίπλοκο είναι το όργανο στην ανατομία του και στη λειτουργία του, τόσο πιο δύσκολο είναι να το φτιάξουμε με τον βιοεκτυπωτή» επισημαίνει η κ. Καραγκιοζάκη.

  

Παράλληλα εξηγεί ότι με έναν τρισδιάστατο βιοεκτυπωτή μπορούν πλέον να εκτυπωθούν ανθρρώπινα όργανα και ανθρώπινοι ιστοί. «Μιλάμε για τρισδιάστατη βιοεκτύπωση όπου πλέον μπορούμε να εκτυπώσουμε και κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού και πεπτίδια και βιολογικούς παράγοντες, με σκοπό να φτιάξουμε ένα ανθρώπινο όργανο ή ανθρώπινο ιστό» λέει η κ. Καραγκιοζάκη δείχνοντας το πρόπλασμα μια ανθρώπινης μύτης που μόλις έχει βγει από τον τρισδιάστατο βιοεκτυπωτή.

«Όταν για παράδειγμα θέλουμε να φτιάξουμε μία ανθρώπινη μύτη, δίνουμε στον εκτυπωτή το σχέδιο της μύτης που θέλουμε να φτιάξουμε. Στη συνέχεια παίρνουμε από τον ασθενή κύτταρα του ώστε να τα καλλιεργήσουμε και να τα εκτυπώσουμε στο πρόπλασμα που έχουμε φτιάξει. Αντίστοιχα θα πάρουμε και τα αντίστοιχα τα πεπτίδια της πρωτεΐνης και τους βιολογικούς παράγοντες που χρειάζονται για να απαρτίσουν το συγκεκριμένο όργανο.


Οπότε ο εκτυπωτής, αφού εκτυπώσει σε διάφορα στάδια όλα αυτά που προανέφερα, δηλαδή κύτταρα και βιολογικούς παράγοντας, θα φτιάξει το τελικό όργανο. Άρα θα φτιάξουμε μία ανθρώπινη μύτη στο εργαστήριο την οποία στη συνέχεια θα μεταμοσχεύσουμε στον ασθενή. Τα πλεονεκτήματα είναι ότι πρώτον δεν χρειαζόμαστε δότες. Και όλοι ξέρουμε ότι υπάρχει έλλειψη δοτών μοσχευμάτων.


Το δεύτερο είναι ότι είναι εξατομικευμένη ιατρική, δηλαδή ότι μπορούμε να σχεδιάσουμε το όργανο για τον συγκεκριμένο ασθενή. Το τρίτο είναι ότι χρησιμοποιούμε τα κύτταρα του ίδιου του ασθενούς, άρα δεν χρειαζόμαστε μεγάλες δόσεις φαρμάκων ώστε να αποφεύγεται η απόρριψη του μοσχεύματος. Από την άποψη της εκτύπωσης αυτό είναι κάτι πολύ απλό. Βέβαια χρειάζεται η τεχνογνωσία και οι κατάλληλοι ειδικοί για να μπορούν να σχεδιάσουν το ανθρώπινο όργανο» εξηγεί η κ. Καραγκιοζάκη.

Νανοσωματίδια για τη στοχευμένη μεταφορά φαρμάκων

Μιλώντας για τις εφαρμογές των νανοσωματιδίων, η κ. Καραγκιοζάκη, επισημαίνει ότι αυτά χρησιμοποιούνται για την στοχευμένη μεταφορά φαρμάκων. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει τα «έξυπνα νανοσωματίδια» τα οποία μεταφέρουν αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα και διεισδύοντας στα τοιχώματα των αρτηριών, μειώνουν την αθηρωματική πλάκα και έτσι αποφεύγεται το έμφραγμα.

Παράλληλα αναφέρθηκε στις εφαρμογές της νανοτεχνολογίας στην οφθαλμολογία σημειώνοντας ότι «στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας έχει δημιουργηθεί μία νανοπλατφόρμα μεταφοράς φαρμάκων και αντιφλεγμονωδών ουσιών οι οποίες επικαλύπτουν τον φακό που χρησιμοποιείται σε έναν χειρουργείο για τον καταρράκτη. Το πλεονέκτημα αυτής της νανοπλατφόρμας είναι ότι ελευθερώνει αντιφλεγμονώδεις ουσίες με ελεγχόμενο τρόπο σε βάθος χρόνου και οι ασθενείς δεν χρειάζεται να βάζουν συνέχεια σταγόνες ενώ παράλληλα αποφεύγεται η φλεγμονή μετά το χειρουργείο.

Η νανοτεχνολογία και στην υπηρεσία της ομορφιάς

Σε περίπου ένα εξάμηνο αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην ελληνική αγορά «νανοκρέμες και νανο-οροί», δηλαδή κρέμες και οροί που θα έχουν νανοσωματίδια, τα οποία θα μεταφέρουν στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος διάφορες αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως πχ υαλορουνικό, κουρκουμίνη κλπ.

«Τα νανοσωματίδια που θα έχουν οι κρέμες αυτές και θα παράγονται από ελληνική εταιρεία, λόγω του πολύ μικρού μεγέθους, θα μπορούν να διεισδύουν στο χόριο , δηλαδή πιο κάτω από την επιδερμίδα σε βαθύτερες στιβάδες του δέρματος , εκεί που είναι ινοβλάστες και παράγεται το κολλαγόνο και η ελαστίνη. Οπότε, θα δίνουν λάμψη και αντιγήρανση. Οι κρέμες αυτές θα είναι εξατομικευμένες υπό την έννοια ότι μπορούμε να ελέγξουμε με τεστ την οξείδωση επιδερμίδας, να δούμε τις ανάγκες της και να δώσουμε τις αντίστοιχες νανοκρέμες» εξηγεί η κ. Καραγκιοζάκη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυξάνονται τα κρούσματα υπνικής άπνοιας στους καύσωνες

Τech & Science / Αυξάνονται τα κρούσματα υπνικής άπνοιας στους καύσωνες

Η υπνική άπνοια, κατά την οποία η αναπνοή του ατόμου διακόπτεται κατά τη διάρκεια της νύχτας, δεν προκαλεί απλώς υπερβολική υπνηλία, αλλά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υπέρτασης, εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμια βλάβη στη Microsoft: Προβλήματα σε Outlook, Teams, Minecraft και μεγάλες εταιρείες

Τech & Science / Παγκόσμια βλάβη στη Microsoft: Προβλήματα σε Outlook, Teams, Minecraft και μεγάλες εταιρείες

Η εταιρεία αναφέρει ότι «ορισμένοι χρήστες του Microsoft 365 ενδέχεται να αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις ή δυσκολίες σύνδεσης», ενώ οι μηχανικοί της εργάζονται για την πλήρη αποκατάσταση των υπηρεσιών
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Σπίτι στην Πισιδία χτίστηκε με λίθους που φέρουν στα ελληνικά επιστολή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Καρακάλλα

Τech & Science / Τουρκία: Σπίτι στην Πισιδία χτίστηκε με λίθους που φέρουν στα ελληνικά επιστολή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Καρακάλλα

Το σπίτι χτίστηκε τη δεκαετία του 1950 από κατοίκους που, δίχως να το γνωρίζουν, χρησιμοποίησαν πέτρες από τα ερείπια της αρχαίας πόλης Τακίνα στο Πολυδώριο Πισιδίας
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Χωριό της Εποχής του Χαλκού, ηλικίας 3.000 ετών εντοπίστηκε στον βυθό της λίμνης Mezzano

Τech & Science / Ιταλία: Χωριό της Εποχής του Χαλκού, ηλικίας 3.000 ετών εντοπίστηκε στον βυθό της λίμνης Mezzano

Η υποβρύχια έρευνα στη λίμνη Mezzano της Ιταλίας αποκάλυψε προϊστορικό χωριό της Εποχής του Χαλκού, με άριστα διατηρημένα αντικείμενα και ξύλινους πασσάλους που μαρτυρούν τη ζωή και την τεχνολογία μιας χαμένης κοινότητας πριν από 3.000 χρόνια
LIFO NEWSROOM