Έρευνα: Οι εμβολιασμένες έγκυες κατά του κορωνοϊού μεταφέρουν υψηλά αντισώματα στα μωρά τους

Έρευνα: Οι εμβολιασμένες έγκυες μεταφέρουν υψηλά αντισώματα στα μωρά τους Facebook Twitter
Πηγή: Associated Press.
0

Οι έγκυες που έκαναν εμβόλια mRNA κατά του κορωνοϊού περνάνε υψηλά επίπεδα προστατευτικών αντισωμάτων στα μωρά τους, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη. 

Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ανέλυσαν δείγματα αίματος από τον ομφάλιο λώρο 36 νεογνών, των οποίων οι μητέρες είχαν κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου της Pfizer ή της Moderna. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο Αμερικανικό Περιοδικό Μαιευτικής και Γυναικολογίας.

Διαπιστώθηκε ότι και τα 36 νεογνά είχαν σημαντικά επίπεδα αντισωμάτων IgG κατά της πρωτεΐνης ακίδας του κορωνοϊού. Σημειώνεται ότι τα αντισώματα σχετίζονταν με τον εμβολιασμό των μητέρων τους, ο οποίος είχε γίνει 6 έως 25 εβδομάδες πριν τον τοκετό.

«Τα αντισώματα που η μητέρα αναπτύσσει λόγω του εμβολίου, διασχίζουν τον πλακούντα και είναι πιθανό ότι παρέχουν οφέλη στο μωρό μετά τη γέννηση του» δήλωσε η ερευνήτρια Άσλεϊ Ρόμαν.

Ωστόσο, δεν είναι γνωστό αν και σε τι βαθμό το χρονικό σημείο του εμβολιασμού κατά την εγκυμοσύνη σχετίζεται με τα κατοπινά επίπεδα αντισωμάτων στο νεογνό. Παράλληλα, δεν είναι επίσης σαφές για πόσο καιρό αυτά τα αντισώματα διατηρούνται στο μωρό.

«Η παρουσία αυτών των αντισωμάτων στο αίμα του λώρου, που είναι το αίμα του εμβρύου, δείχνει ότι το μωρό έχει τη δυνατότητα να αντλήσει οφέλη από τον μητρικό εμβολιασμό» σημειώνει η Ρόμαν. 

Στο πλαίσιο αυτό, «τα ευρήματά μας έρχονται να προστεθούν σε έναν αυξανόμενο κατάλογο σημαντικών λόγων που συμβουλεύουμε τις γυναίκες να κάνουν το εμβόλιο Covid-19 κατά την εγκυμοσύνη τους», όπως αναφέρουν οι ερευνητές. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM