Έρευνα: Ο κορωνοϊός θα μπορούσε να βλάψει ακόμα και ανεπανόρθωτα τον εγκέφαλο

Ο κορωνοϊός θα μπορούσε να βλάψει ανεπανόρθωτα τον εγκέφαλο, αποκαλύπτει νέα έρευνα Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash.
0

Όσοι μολύνθηκαν με κορωνοϊό και ανάρρωσαν σύμφωνα με ορισμένες μελέτες μπορούν να υποστούν βλάβες στον εγκέφαλο, ακόμη και αν νόσησαν ήπια. Η «ομίχλη εγκεφάλου», η δυσκολία στη συγκέντρωση και τα προβλήματα μνήμης είναι μερικές από τις επιπτώσεις που μπορεί να κρατήσουν έως και εννέα μήνες. 

Μια νέα μελέτη, από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, εξέτασε άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο άνω των 50 ετών που νόσησαν ήπια με κορωνοϊό. Οι 785 συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε δύο εγκεφαλικές σαρώσεις με διαφορά 38 μηνών. Συνολικά, 401 συμμετέχοντες είχαν βγει θετικοί στον ιό μεταξύ των δύο σαρώσεων.

Η μελέτη βρήκε μια σειρά επιδράσεων στον εγκέφαλο, κατά μέσο όρο 4,5 μήνες μετά τη μόλυνση. Τα άτομα που είχαν νοσήσει από κορωνοϊό είχαν μεγαλύτερη μείωση του πάχους της φαιάς ουσίας και βλάβη στους ιστούς σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την όσφρηση.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης μείωση του μεγέθους του εγκεφάλου των ασθενών οι οποίοι, όταν υποβλήθηκαν σε μια σειρά τεστ, παρουσίασαν μείωση της γνωστικής τους λειτουργίας.

Τα αποτελέσματα κυμαίνονταν από 0,2 έως 2% αλλαγή στον εγκέφαλο σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που δεν είχαν μολυνθεί.

«Παρόλο που η μόλυνση ήταν ήπια για το 96 % των συμμετεχόντων μας, είδαμε μεγαλύτερη απώλεια όγκου φαιάς ουσίας και μεγαλύτερη βλάβη στους ιστούς», είπε η καθηγήτρια Gwenaëlle Douaud, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Παρατηρήσαμε επίσης μεγαλύτερη πτώση στις νοητικές τους ικανότητες να εκτελούν σύνθετες εργασίες και αυτή η επιδείνωση σχετιζόταν εν μέρει με αυτές τις εγκεφαλικές ανωμαλίες», πρόσθεσε.  «Όλες αυτές οι αρνητικές επιπτώσεις ήταν πιο έντονες σε μεγαλύτερες ηλικίες».

«Ένα βασικό ερώτημα για μελλοντικές μελέτες απεικόνισης εγκεφάλου είναι να δούμε εάν αυτή η βλάβη του εγκεφαλικού ιστού υποχωρεί μακροπρόθεσμα», τόνισε. Δεν είναι σαφές σε αυτό το στάδιο εάν οι επιπτώσεις στον εγκέφαλο είναι αναστρέψιμες, σύμφωνα με τους ερευνητές. 

«Το γεγονός ότι έχουμε τη σάρωση πριν από τη μόλυνση μας βοηθά να διακρίνουμε τις εγκεφαλικές αλλαγές που σχετίζονται με τη μόλυνση από τις διαφορές που μπορεί να προϋπήρχαν στον εγκέφαλό τους», δήλωσε ο καθηγητής Στίβεν Σμιθ.

Σημειώνεται ότι η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature τον Μάρτιο, επιβεβαιώνει και αντίστοιχα ευρήματα προηγούμενων μελετών πάνω στο θέμα. 

Με πληροφορίες από The Sun

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντηλιακό και εντομοαπωθητικό μαζί μειώνουν την προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία

Τech & Science / Αντηλιακό και εντομοαπωθητικό μαζί μειώνουν την προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία

Επιστήμονες του CNRS στη Γαλλία διαπίστωσαν ότι ο συνδυασμός αντηλιακού και εντομοαπωθητικού επηρεάζει αρνητικά την αποτελεσματικότητα του πρώτου – Τι έδειξαν οι δοκιμές σε ανθρώπινο δέρμα
LIFO NEWSROOM
«Παράτα το Instagram, η τεχνητή νοημοσύνη θα σου δώσει δουλειά», λέει ο CEO της Perplexity

Τech & Science / «Παράτα το Instagram, η τεχνητή νοημοσύνη θα σου δώσει δουλειά», λέει ο CEO της Perplexity

Ο CEO της Perplexity, Αραβίντ Σρινιβάς, καλεί τους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν την ΤΝ αντί να χάνονται στα social – Την ώρα που η ΤΝ μειώνει θέσεις εργασίας, «η λύση είναι η επιχειρηματικότητα»
LIFO NEWSROOM
Η OpenAI επέλεξε την Google, αντί της Amazon και της Microsoft για τις υποδομές cloud του ChatGPT

Τech & Science / Η OpenAI επέλεξε την Google, αντί της Amazon και της Microsoft, για τις υποδομές cloud του ChatGPT

Η συνεργασία με τον τεχνολογικό κολοσσό έρχεται καθώς η OpenAI διευρύνει τους παρόχους cloud, αναζητώντας περισσότερη υπολογιστική ισχύ για την εξυπηρέτηση της αυξανόμενης ζήτησης
LIFO NEWSROOM
Οκτώ μωρά στο Ηνωμένο Βασίλειο γεννήθηκαν με DNA από τρία άτομα για την εξάλειψη ανίατης κληρονομικής ασθένειας

Τech & Science / Οκτώ μωρά στο Ηνωμένο Βασίλειο γεννήθηκαν με DNA από τρία άτομα για την εξάλειψη ανίατης κληρονομικής ασθένειας

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη στην τεχνική της «δωρεάς μιτοχονδριακού DNA», που στοχεύει στην πρόληψη σοβαρών, συχνά θανατηφόρων παθήσεων
LIFO NEWSROOM
ALS: Η νόσος που αντιμετώπιζε ο Γεράσιμος Μιχελής

Τech & Science / Τι είναι το ALS, η νόσος που αντιμετώπιζε ο Γεράσιμος Μιχελής

Η Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση ή νόσος του κινητικού νευρώνα, με την οποία εξοικειώθηκε μεγάλη μερίδα του κόσμου μέσα από την περίπτωση του Στίβεν Χόκινγκ - Τα πρώιμα συμπτώματα και οι πιθανότητες επιβίωσης
LIFO NEWSROOM
Πρωτεΐνες στο ανθρώπινο σώμα αποκαλύπτουν προειδοποιητικά σημάδια για τη νόσο Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον

Τech & Science / Πρωτεΐνες στο ανθρώπινο σώμα αποκαλύπτουν προειδοποιητικά σημάδια για τη νόσο Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον

Η ανάλυση μεγάλου συνόλου βιολογικών δεδομένων αποκαλύπτει στοιχεία που θα βοηθήσουν στην ανίχνευση και την καταπολέμηση νευροεκφυλιστικών παθήσεων
LIFO NEWSROOM