Έρευνα: Η άσκηση συμβάλλει στην ανάπτυξη περισσότερων αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό

Έρευνα: Η άσκηση συμβάλλει στην ανάπτυξη περισσότερων αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Unsplash
0

Τα άτομα που γυμνάζονται είναι κατά 50% πιο πιθανό να αναπτύξουν περισσότερα αντισώματα μετά τον εμβολιασμό τους κατά του κορωνοϊού, σε σύγκριση με τους σωματικά αδρανείς, υποστηρίζει νέα έρευνα. 

Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης (GCU), άσκηση τριάντα λεπτών πέντε ημέρες την εβδομάδα μειώνει κατά 37% τον κίνδυνο νόσησης ή θανάτου από λοιμώδη ασθένεια


Ήταν ήδη γνωστό πως η σωματική άσκηση είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους πρόληψης των χρόνιων παθήσεων, μαζί με τη σωστή διατροφή και την παύση του τσιγάρου. Έρευνα από το 2008  αναφέρει πως η σωματική αδράνεια ευθύνεται για πάνω από πέντε εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ετησίως. 


Τώρα, μια νέα μελέτη καταδεικνύει πως η τακτική σωματική δραστηριότητα ενισχύει το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει τους κινδύνους νόσησης και θανάτου από λοιμώδη ασθένεια και αυξάνει σημαντικά την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. 
 


Η τακτική σωματική αύξηση αυξάνει ακόμη τον αριθμό των CD4 βοηθητικών T κυττάρων CD4+ που είναι υπεύθυνα να «ειδοποιούν» το ανοσοποιητικό σύστημα στην περίπτωση επίθεσης και να ρυθμίζουν την αντίδρασή του. 


Τέλος, σε τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές που διεξήγαν οι ερευνητές, τα εμβόλια εμφανίζονταν πιο αποτελεσματικά όταν χορηγούνταν μετά από πρόγραμμα σωματικής άσκησης. 


Όπως εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Σεμπαστιάν Σαστέν, τα ευρήματα αυτά συνιστούν σημαντικό οδηγό για τις υγειονομικές αποκρίσεις μελλοντικών πανδημιών. 
 

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ