Οι ρυτίδες, τα γκρίζα μαλλιά και οι ενοχλητικοί πόνοι είναι οι αναπόφευκτες παρενέργειες του γήρατος, αλλά τώρα οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η διαδικασία αυτή μπορεί να είναι αναστρέψιμη.
Οι επιστήμονες που εργάστηκαν για τη θεραπεία προκειμένου να επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης ισχυρίζονται πως έχουν τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
Μια νέα μορφή γονιδιακής θεραπείας προκάλεσε μια αξιοσημείωτη αναζωογονητική επίδραση στα ποντίκια στα οποία έγινε η δοκιμή. Μετά από έξι εβδομάδες θεραπείας, τα ζώα έδειχναν νεότερα στην όψη, είχαν πιο ίσια σπονδυλική στήλη, καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία, εμφάνιζαν ταχύτερη επούλωση τραυμάτων και έζησαν 30% περισσότερο, σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο Guardian.
O Juan Carlos Izpisua Belmonte, ο οποίος ηγήθηκε των δοκιμών στο Ινστιτούτου Salk στη Λα Χόγια στη Καλιφόρνια, δήλωσε: «Η μελέτη μας δείχνει ότι η γήρανση δεν είναι μονόδρομος και πως με προσεκτική ρύθμιση μπορεί να γίνει αναστρέψιμη».
Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί πως οι γενετικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται δεν προσφέρονται για άμεση χρήση στον άνθρωπο και η ομάδα προβλέπει ότι οι κλινικές εφαρμογές δεν θα γίνουν νωρίτερα από μια δεκαετία. Όμως, τα ευρήματα αυξάνουν την προοπτική μιας νέας προσέγγισης για την υγειονομική περίθαλψη αντιμετώπισης της γήρανσης.
Τα ευρήματα αμφισβητούν επίσης την άποψη ότι η γήρανση είναι απλά το αποτέλεσμα της φυσικής φθοράς που φέρνει το πέρασμα των ετών. Αντ' αυτού, ενισχύουν τη θεωρία που θέλει τη γήρανση να είναι μερικώς - ίσως κυρίως - καθοδηγούμενη από ένα εσωτερικό γενετικό ρολόι που ενεργοποιεί την κατάσταση παρακμής και φθοράς του οργανισμού.
Οι επιστήμονες δεν ισχυρίζονται ότι η γήρανση μπορεί να εξαλειφθεί, αλλά ότι στο εγγύς μέλλον θεραπείες μπορεί να σχεδιαστούν θεραπείες για να επιβραδύνουν τη λειτουργία αυτού του εσωτερικού ρολογιού και αυτό θα μπορούσε να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής.
«Πιστεύουμε ότι αυτή η προσέγγιση δεν θα οδηγήσει στην αθανασία», δήλωσε ο Belmonte. «Στόχος μας είναι όχι μόνο η επέκταση της διάρκειας ζωής, αλλά μια πιο υγιής ζωή», πρόσθεσε.
Ο Wolf Reik, καθηγητής επιγενετικής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα περιέγραψε τα ευρήματα ως «καταπληκτικά» και συμφώνησε ότι η ιδέα των θεραπειών που παρατείνουν τη ζωή ήταν εύλογη. «Αυτό δεν είναι επιστημονική φαντασία», είπε.
Η αναζωογονητική θεραπεία δοκιμάστηκε σε ποντικούς και βασίστηκε σε μια τεχνική που έχει χρησιμοποιηθεί προηγουμένως για «επαναφορά» ενήλικων κυττάρων, όπως τα κύτταρα του δέρματος, σε ισχυρά βλαστικά κύτταρα. Αυτά τα κύτταρα έχουν την ικανότητα να πολλαπλασιάζονται και να μετατρέπονται σε οποιοδήποτε τύπο κυττάρου στο σώμα και έχουν ήδη δοκιμαστεί σε δοκιμές για να παρέχουν «ανταλλακτικά» σε ασθενείς.
Η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που δείχνει ότι η ίδια τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον «πόλεμο» στο γήρας. Οι επιστήμονες δοκίμασαν τη θεραπεία σε ποντικούς με γενετική διαταραχή, που ονομάζεται προγηρία, η οποία συνδέεται με επιταχυνόμενη γήρανση, βλάβη του DNA, δυσλειτουργία οργάνων και δραματικά συντομευμένη διάρκεια ζωής. Μετά από έξι εβδομάδες θεραπείας, τα ποντίκια είχαν ορατά πιο νεανική όψη, το δέρμα και ο μυϊκός ιστός τους είχαν βελτιωθεί και έζησαν 30% περισσότερο.
Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Cell.
Με πληροφορίες από Guardian
σχόλια