Επιστήμονες για πρώτη φορά αναπαρήγαγαν στο εργαστήριο την επικίνδυνη διαστημική ακτινοβολία

Επιστήμονες για πρώτη φορά αναπαρήγαγαν στο εργαστήριο την επικίνδυνη διαστημική ακτινοβολία Facebook Twitter
0
Επιστήμονες από τη Βρετανία (μεταξύ των οποίων ένας Έλληνας ερευνητής), τη Γερμανία και τις ΗΠΑ ανέπτυξαν μια συσκευή που μπορεί να αναπαράγει στο εργαστήριο την επικίνδυνη ακτινοβολία του διαστήματος.

Ο επιταχυντής λέιζερ-πλάσματος μπορεί να μιμηθεί ρεαλιστικά τη διαστημική ακτινοβολία και έτσι θα βοηθήσει τους επιστήμονες να την μελετήσουν καλύτερα, ώστε να γίνουν πιο ασφαλή τα μελλοντικά ταξίδια στο διάστημα.

Οι ερευνητές του Τμήματος Φυσικής του βρετανικού Πανεπιστημίου του Στραθκλάιντ στη Γλασκώβη, των γερμανικών πανεπιστημίων Χάινριχ Χάινε του Ντίσελντορφ και του Αμβούργου, καθώς επίσης του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Λος 'Αντζελες (UCLA), με επικεφαλής τον καθηγητή Μπέρνχαρντ Χίντιγκ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature Scientific Reports".

Στην έρευνα, που χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), συμμετείχε ο ειδικός στη διαστημική ραδιοβιολογία Πάνος Δεληνικόλας του Στραθκλάιντ, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η διαστημική ακτινοβολία από τον Ήλιο και το ακόμη πιο μακρινό διάστημα συνιστά σοβαρό κίνδυνο για τα ηλεκτρονικά συστήματα των δορυφόρων, αλλά και για τις επανδρωμένες διαστημικές αποστολές, καθώς μπορεί να μεταλλάξει το DNA και να κάνει ζημιά στα κύτταρα. Ενώ το γήινο μαγνητικό πεδίο αποτελεί «ασπίδα» για τα επικίνδυνα σωματίδια υψηλής ενέργειας αυτής της ιοντίζουσας ακτινοβολίας, δεν υπάρχει τέτοια προστασία στο διάστημα, όπου η ακτινοβολία είναι τουλάχιστον δεκαπλάσια σε σχέση με αυτή στη Γη.

Έως τώρα οι επιστήμονες δυσκολεύονταν να αναπαράγουν τη διαστημική ακτινοβολία στο εργαστήριο, κάτι που τώρα πέτυχαν χάρη στον επιταχυντή λέιζερ-πλάσματος, μια τεχνολογία που αναμένεται να βελτιωθεί κι άλλο στο μέλλον.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με βλάβες σε όλα τα συστήματα του οργανισμού, σύμφωνα με νέα μελέτη

Τech & Science / Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με βλάβες σε όλα τα συστήματα του οργανισμού, σύμφωνα με νέα μελέτη

Οι συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν ότι η εξάπλωση των UPF τροφοδοτείται από «επιθετικές εμπορικές πρακτικές» πολυεθνικών εταιρειών, οι οποίες επηρεάζουν τον δημόσιο διάλογο και αναστέλλουν ρυθμιστικές πρωτοβουλίες
LIFO NEWSROOM
Η απόκτηση γάτας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένειας

Τech & Science / Όσοι έχουν γάτα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν σχιζοφρένεια, σύμφωνα με έρευνα

Η ιδέα ότι η απόκτηση γάτας μπορεί να συνδέεται με τον κίνδυνο σχιζοφρένειας αναφέρθηκε σε μια μελέτη του 1995, με το παράσιτο Toxoplasma gondii να θεωρείται πιθανή αιτία σύμφωνα με έρευνα του Queensland Centre for Mental Health Research στην Αυστραλία
LIFO NEWSROOM
Το Τρίτο Στάδιο: Η μυστηριώδης «γέφυρα» μεταξύ ζωής και θανάτου

Τech & Science / Το τρίτο στάδιο: Η μυστηριώδης «γέφυρα» μεταξύ ζωής και θανάτου

Η ικανότητα των κυττάρων να προσαρμόζονται και να μεταμορφώνονται μετά τον θάνατο υποδηλώνει ότι ο θάνατος ενός οργανισμού μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες για την εμφάνιση νέων μορφών ζωής με την πάροδο του χρόνου
LIFO NEWSROOM