Επιστήμονες αποκάλυψαν το «μυστικό» για πιο δυνατό καφέ φίλτρου, χωρίς επιπλέον δόση

Επιστήμονες αποκάλυψαν το «μυστικό» για πιο δυνατό pour-over καφέ χωρίς επιπλέον δόση Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Ο pour-over (φίλτρου ή «γαλλικός») καφές αποτελεί καθημερινή συνήθεια για πολλούς, αλλά συχνά τον «εγκαταλείπουν», γιατί δεν είναι τόσο «δυνατός» όσο άλλα είδη, όπως ο εσπρέσο.

Ο pour-over coffee (ή στα ελληνικά «καφές εκχύλισης με ρίψη νερού» - «γαλλικός» ή φίλτρου, όπως συνηθίζουμε να τον λέμε) είναι ένας τρόπος παρασκευής καφέ φίλτρου, όπου το ζεστό νερό πέφτει επάνω από αλεσμένο καφέ, χρησιμοποιώντας ένα ειδικό χωνί με φίλτρο.

Επιστήμονες από το το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, ισχυρίζονται πως ανακάλυψαν έναν τρόπο, να φτιάξουν ένα «δυνατότερο φλιτζάνι», χρησιμοποιώντας την ίδια ποσότητα αλεσμένου καφέ.

Ο Δρ Arnold Mathijssen, συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι «η αργή έκχυση του ζεστού νερού από ένα βραστήρα με στενό και μακρύ στόμιο αυξάνει το χρόνο επαφής μεταξύ του νερού και των κόκκων του καφέ, και η έκχυση από μεγαλύτερο ύψος αυξάνει την ανάμιξη, με αποτέλεσμα να εκχυλίζεται περισσότερος καφές».

Συνεχίζει όμως, με μια προειδοποίηση: «Αν ρίχνετε πολύ αργά ή από πολύ ψηλά, τότε το νερό σπάει σε σταγόνες και δεν λειτουργεί σωστά. Το νερό πρέπει να πέφτει σε μια συνεχή ροή (σαν “νήμα”) και όχι σε σταγόνες».

Η επιστημονική ομάδα κατέληξε στο παραπάνω συμπέρασμα, αφού χρησιμοποίησε ειδικά σωματίδια και λέιζερ για να δει πώς κινείται το νερό μέσα στον καφέ. Οι ερευνητές βρήκαν, ότι αν το νερό έχει αρκετή ταχύτητα και ρίχνεται σωστά, δημιουργείται ένα είδος «χιονοστιβάδας» από τα σωματίδια, που αυξάνει την ανάμειξη.

Αυτό που προτείνουν στο αναγνωστικό κοινό, είναι να χρησιμοποιεί λίγο λιγότερο καφέ, π.χ. 18 γραμμάρια αντί για 20.

Να ρίξει το νερό από ύψος περίπου 20–30 εκατοστά, αργά και σταθερά, σε συνεχή ροή και να παρατηρήσει κατά πόσο θα αλλάξει η γεύση.

Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ, που δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα, αλλά διεξήγαγε αντίστοιχη μελέτη για την παρασκευή εσπρέσο, δήλωσε ότι το παραπάνω μοιάζει «απολύτως λογικό», ότι η προτεινόμενη μέθοδος θα οδηγήσει σε ένα ισχυρότερο φλιτζάνι καφέ φίλτρου.

Με πληροφορίες από Guardian

 
 
Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM