Επιστήμονες αποκάλυψαν το «μυστικό» για πιο δυνατό καφέ φίλτρου, χωρίς επιπλέον δόση

Επιστήμονες αποκάλυψαν το «μυστικό» για πιο δυνατό pour-over καφέ χωρίς επιπλέον δόση Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Ο pour-over (φίλτρου ή «γαλλικός») καφές αποτελεί καθημερινή συνήθεια για πολλούς, αλλά συχνά τον «εγκαταλείπουν», γιατί δεν είναι τόσο «δυνατός» όσο άλλα είδη, όπως ο εσπρέσο.

Ο pour-over coffee (ή στα ελληνικά «καφές εκχύλισης με ρίψη νερού» - «γαλλικός» ή φίλτρου, όπως συνηθίζουμε να τον λέμε) είναι ένας τρόπος παρασκευής καφέ φίλτρου, όπου το ζεστό νερό πέφτει επάνω από αλεσμένο καφέ, χρησιμοποιώντας ένα ειδικό χωνί με φίλτρο.

Επιστήμονες από το το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, ισχυρίζονται πως ανακάλυψαν έναν τρόπο, να φτιάξουν ένα «δυνατότερο φλιτζάνι», χρησιμοποιώντας την ίδια ποσότητα αλεσμένου καφέ.

Ο Δρ Arnold Mathijssen, συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι «η αργή έκχυση του ζεστού νερού από ένα βραστήρα με στενό και μακρύ στόμιο αυξάνει το χρόνο επαφής μεταξύ του νερού και των κόκκων του καφέ, και η έκχυση από μεγαλύτερο ύψος αυξάνει την ανάμιξη, με αποτέλεσμα να εκχυλίζεται περισσότερος καφές».

Συνεχίζει όμως, με μια προειδοποίηση: «Αν ρίχνετε πολύ αργά ή από πολύ ψηλά, τότε το νερό σπάει σε σταγόνες και δεν λειτουργεί σωστά. Το νερό πρέπει να πέφτει σε μια συνεχή ροή (σαν “νήμα”) και όχι σε σταγόνες».

Η επιστημονική ομάδα κατέληξε στο παραπάνω συμπέρασμα, αφού χρησιμοποίησε ειδικά σωματίδια και λέιζερ για να δει πώς κινείται το νερό μέσα στον καφέ. Οι ερευνητές βρήκαν, ότι αν το νερό έχει αρκετή ταχύτητα και ρίχνεται σωστά, δημιουργείται ένα είδος «χιονοστιβάδας» από τα σωματίδια, που αυξάνει την ανάμειξη.

Αυτό που προτείνουν στο αναγνωστικό κοινό, είναι να χρησιμοποιεί λίγο λιγότερο καφέ, π.χ. 18 γραμμάρια αντί για 20.

Να ρίξει το νερό από ύψος περίπου 20–30 εκατοστά, αργά και σταθερά, σε συνεχή ροή και να παρατηρήσει κατά πόσο θα αλλάξει η γεύση.

Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ, που δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα, αλλά διεξήγαγε αντίστοιχη μελέτη για την παρασκευή εσπρέσο, δήλωσε ότι το παραπάνω μοιάζει «απολύτως λογικό», ότι η προτεινόμενη μέθοδος θα οδηγήσει σε ένα ισχυρότερο φλιτζάνι καφέ φίλτρου.

Με πληροφορίες από Guardian

 
 
Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Long Covid: Παιδιά και έφηβοι έχουν διπλάσιο κίνδυνο επιπλοκών μετά από δεύτερη μόλυνση

Τech & Science / Long Covid: Παιδιά και έφηβοι έχουν διπλάσιο κίνδυνο επιπλοκών μετά από δεύτερη μόλυνση

Μεταξύ των παθήσεων που σχετίζονται με τη long Covid στα παιδιά και τους έφηβους, η μυοκαρδίτιδα ήταν η πιο συχνή, με τον κίνδυνο να τριπλασιάζεται έπειτα από τη δεύτερη λοίμωξη Covid
LIFO NEWSROOM
Οι γυναίκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης και ψύχωσης τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό

Τech & Science / Οι γυναίκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης και ψύχωσης τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό

Η μελέτη, που βασίστηκε σε σχεδόν 1,8 εκατομμύρια γεννήσεις στη Σουηδία, δείχνει ότι η ψυχική υγεία των γυναικών βελτιώνεται στην εγκυμοσύνη αλλά επιδεινώνεται αμέσως μετά τον τοκετό
LIFO NEWSROOM
«Ένας σύντροφος από κώδικα»: Πώς οι άνθρωποι κάνουν τους AI συνοδούς τους να μοιάζουν πραγματικοί

Τech & Science / «Ένας σύντροφος από κώδικα»: Πώς οι άνθρωποι κάνουν τους AI συνοδούς τους να μοιάζουν πραγματικοί

Από την επιλογή προσωπικότητας μέχρι τη δημιουργία fan art, οι χρήστες διαμορφώνουν οι ίδιοι τις σχέσεις τους με chatbots, δημιουργώντας δεσμούς που θυμίζουν ανθρώπινες σχέσεις
LIFO NEWSROOM