Επιστήμονες αποκάλυψαν το «μυστικό» για πιο δυνατό καφέ φίλτρου, χωρίς επιπλέον δόση

Επιστήμονες αποκάλυψαν το «μυστικό» για πιο δυνατό pour-over καφέ χωρίς επιπλέον δόση Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Ο pour-over (φίλτρου ή «γαλλικός») καφές αποτελεί καθημερινή συνήθεια για πολλούς, αλλά συχνά τον «εγκαταλείπουν», γιατί δεν είναι τόσο «δυνατός» όσο άλλα είδη, όπως ο εσπρέσο.

Ο pour-over coffee (ή στα ελληνικά «καφές εκχύλισης με ρίψη νερού» - «γαλλικός» ή φίλτρου, όπως συνηθίζουμε να τον λέμε) είναι ένας τρόπος παρασκευής καφέ φίλτρου, όπου το ζεστό νερό πέφτει επάνω από αλεσμένο καφέ, χρησιμοποιώντας ένα ειδικό χωνί με φίλτρο.

Επιστήμονες από το το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, ισχυρίζονται πως ανακάλυψαν έναν τρόπο, να φτιάξουν ένα «δυνατότερο φλιτζάνι», χρησιμοποιώντας την ίδια ποσότητα αλεσμένου καφέ.

Ο Δρ Arnold Mathijssen, συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι «η αργή έκχυση του ζεστού νερού από ένα βραστήρα με στενό και μακρύ στόμιο αυξάνει το χρόνο επαφής μεταξύ του νερού και των κόκκων του καφέ, και η έκχυση από μεγαλύτερο ύψος αυξάνει την ανάμιξη, με αποτέλεσμα να εκχυλίζεται περισσότερος καφές».

Συνεχίζει όμως, με μια προειδοποίηση: «Αν ρίχνετε πολύ αργά ή από πολύ ψηλά, τότε το νερό σπάει σε σταγόνες και δεν λειτουργεί σωστά. Το νερό πρέπει να πέφτει σε μια συνεχή ροή (σαν “νήμα”) και όχι σε σταγόνες».

Η επιστημονική ομάδα κατέληξε στο παραπάνω συμπέρασμα, αφού χρησιμοποίησε ειδικά σωματίδια και λέιζερ για να δει πώς κινείται το νερό μέσα στον καφέ. Οι ερευνητές βρήκαν, ότι αν το νερό έχει αρκετή ταχύτητα και ρίχνεται σωστά, δημιουργείται ένα είδος «χιονοστιβάδας» από τα σωματίδια, που αυξάνει την ανάμειξη.

Αυτό που προτείνουν στο αναγνωστικό κοινό, είναι να χρησιμοποιεί λίγο λιγότερο καφέ, π.χ. 18 γραμμάρια αντί για 20.

Να ρίξει το νερό από ύψος περίπου 20–30 εκατοστά, αργά και σταθερά, σε συνεχή ροή και να παρατηρήσει κατά πόσο θα αλλάξει η γεύση.

Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ, που δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα, αλλά διεξήγαγε αντίστοιχη μελέτη για την παρασκευή εσπρέσο, δήλωσε ότι το παραπάνω μοιάζει «απολύτως λογικό», ότι η προτεινόμενη μέθοδος θα οδηγήσει σε ένα ισχυρότερο φλιτζάνι καφέ φίλτρου.

Με πληροφορίες από Guardian

 
 
Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το φως και το μήνυμα μας διαπερνούν»: Ο άνθρωπος που είχε προβλέψει την ψηφιακή μας κάθοδο

Τech & Science / «Το φως και το μήνυμα μας διαπερνούν»: Ο άνθρωπος που είχε προβλέψει την ψηφιακή μας κάθοδο

Ο Μάρσαλ ΜακΛούαν είχε προβλέψει το διαδίκτυο πολύ πριν αυτό εφευρεθεί, καθώς και το πώς τα προσωπικά μας δεδομένα θα συλλέγονταν και θα πωλούνταν — και πιθανώς θα χρησιμοποιούνταν εναντίον μας.
LIFO NEWSROOM
Η έλλειψη σεξουαλικών επαφών μπορεί να έχει θανάσιμες συνέπειες, σύμφωνα με νέα μελέτη

Τech & Science / Η έλλειψη σεξουαλικών επαφών μπορεί να έχει θανάσιμες συνέπειες, σύμφωνα με νέα μελέτη

Η μελέτη πάνω σε 14.500 ενήλικες έδειξε ότι οι γυναίκες με σπάνια σεξουαλική δραστηριότητα έχουν σημαντικά μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου μέσα στην επόμενη δεκαετία σε σύγκριση με εκείνες που είχαν συχνότερες επαφές
LIFO NEWSROOM
Η ξαφνική διακοπή άσκησης αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, δείχνει μελέτη

Τech & Science / Η ξαφνική διακοπή άσκησης αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, δείχνει μελέτη

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι απροσδόκητα γεγονότα, όπως τραυματισμοί ή πανδημικά lockdown, μπορούν να οδηγήσουν σε ξαφνική διακοπή της άσκησης, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακής δυσλειτουργίας
LIFO NEWSROOM