Επιστήμονες ανακάλυψαν δύο νέα ορυκτά σε μετεωρίτη 15 τόνων που έπεσε στη Σομαλία

Επιστήμονες ανακάλυψαν δύο νέα ορυκτά σε μετεωρίτη 15 τόνων που έπεσε στη Σομαλία - Facebook Twitter
Φωτ.: Πανεπιστήμιο Αλμπέρτα
0

Ομάδα ερευνητών από τον Καναδά ανακοίνωσε πως ανακάλυψε δύο νέα ορυκτά, πιθανότατα κι ένα τρίτο, μετά από ανάλυση τμήματος από μετεωρίτη 15 τόνων που προσγειώθηκε στην ανατολική Αφρική. 

Ο μετεωρίτης, ο ένατος μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί ποτέ, εντοπίστηκε στη Σομαλία το 2020, παρότι ντόπιοι κτηνοτρόφοι καμήλας λένε πως το πελώριο αντικείμενο τούς ήταν γνωστό επί γενιές και το είχαν ονομάσει Nightfall (σούρουπο) στα τοπικά τραγούδια τους. 

Οι επιστήμονες, πάντως, «βάφτισαν» τον εξωγήινο βράχο Ελ Άλι, επειδή εντοπίστηκε κοντά στην πόλη Ελ Άλι στην επαρχία Χιιραάν. Ένα κομμάτι εβδομήντα κιλών από τον μετεωρίτη -που είχε κύρια βάση το σίδηρο- εστάλη στο πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα για ανάλυση και ταξινόμηση. 

Επιστήμονες ανακάλυψαν δύο νέα ορυκτά σε μετεωρίτη 15 τόνων που έπεσε στη Σομαλία - Facebook Twitter
Ο μετεωρίτης, πλάτους δύο μέτρων, θεωρείται ο ένατος μεγαλύτερος που έχει εντοπιστεί

Ενώ ανέλυε τα συστατικά τού βράχου, ο δρ. Κρις Χερντ, καθηγητής στο τμήμα γήινων και ατμοσφαιρικών επιστημών, παρατήρησε «ασυνήθιστα» ορυκτά, κάτι που τον οδήγησε να στραφεί στον ειδικότερο, τον Άντριου Λόκοκ, επικεφαλής του εργαστηρίου ηλεκτρονικής μικροσκόπησης. 

«Την πρώτη κιόλας μέρα τής ανάλυσης, είπε 'εδώ έχεις τουλάχιστον δύο νέα ορυκτά'» ανέφερε ο Χερντ, και πρόσθεσε: «Αυτό είναι πρωτοφανές. Τις περισσότερες φορές χρειάζεται πολύ περισσότερη δουλειά για να διαπιστώσει κανείς την ύπαρξη νέου ορυκτού». 

Ανάλογα ορυκτά είχαν δημιουργηθεί τεχνητά σε εργαστήρι τη δεκαετία του 1980, ωστόσο ποτέ δεν έχουν καταγραφεί στη φύση, τόνισε ο Χερντ, επισημαίνοντας πως τα νέα μεταλλεύματα θα βοηθήσουν στην κατανόηση «του πώς λειτουργεί το εργαστήρι της φύσης», αλλά και την ανακάλυψη πιθανής πρακτικής χρήσης τους. Ένα τρίτο πιθανώς νέο ορυκτό βρίσκεται ακόμη στη φάση της ανάλυσης. 

Τα δύο νέα αυτά ορυκτά ονομάστηκαν το ένα ελαλιίτης, λόγω της περιοχής όπου βρίσκεται ο μετεωρίτης, και ελκινσταντονίτης, από την Λίντι Έλκινς-Τάντον, πλανητική επιστήμονα και κύρια ερευνήτρια της επικείμενης αποστολής Psyche της Nasa - που στοχεύει στην αποστολή διαστημοπλοίου σε αστεροειδή πλούσιο σε μέταλλα. 

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Eurostat για προσδόκιμο ζωής: Οι γυναίκες ζουν κατά πεντέμισι χρόνια περισότερο από τους άνδρες

Τech & Science / Eurostat για προσδόκιμο ζωής: Οι γυναίκες ζουν πεντέμισι χρόνια περισότερο από τους άνδρες

Οι περιοχές της Ελλάδας με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής - Σε ποιες περιοχές ζουν οι μακροβιότεροι Ευρωπαίοι και πού στην Ευρώπη καταγράφεται το χαμηλότερο προσδόκιμο
NEWSROOM