«Ένα θαύμα χωρίς πόδια και κεφάλι»: Το απολίθωμα - γρίφος 444 εκατ. ετών

«Ένα θαύμα χωρίς πόδια και κεφάλι»: Το απολίθωμα-γρίφος 444 εκατ. ετών Facebook Twitter
Το πρωτοφανές απολίθωμα που εντόπισαν οι ερευνητές / Φωτ: University of Leicester
0

Ένα εντυπωσιακά διατηρημένο απολίθωμα από θαλάσσιο οργανισμό που έζησε πριν από 444 εκατομμύρια χρόνια ενθουσίασε τους παλαιοντολόγους, ρίχνοντας φως σε μία γεωλογική περίοδο που προηγήθηκε ακόμη και των δεινοσαύρων.

Το εύρημα περιλαμβάνει ένα άγνωστο έως τώρα είδος αρθρόποδου, το οποίο απολιθώθηκε με έναν σπάνιο τρόπο: από μέσα προς τα έξω. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Palaeontology την περασμένη εβδομάδα.

Οι ερευνητές έχουν χαρακτηρίσει το απολίθωμα «Ένα θαύμα χωρίς πόδια και κεφάλι». Εντοπίστηκε σε μια περιοχή περίπου 400 χιλιόμετρα βόρεια του Κέιπ Τάουν, στη Νότια Αφρική.

Παρά την απουσία κεφαλιού και άκρων, τα εσωτερικά όργανα του οργανισμού, δηλαδή μύες, τένοντες και έντερα, διατηρήθηκαν με ασύλληπτη λεπτομέρεια. «Τα σωθικά του είναι μια μεταλλοποιημένη χρονοκάψουλα», δήλωσε η καθηγήτρια Σάρα Γκάμποτ από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ, επικεφαλής της έρευνας.

Το νέο είδος ονομάστηκε Keurbos susanae ή αλλιώς «Sue», προς τιμήν της μητέρας της γυναίκας που έκανε την ανακάλυψη. Παρότι είναι σαφές ότι πρόκειται για ένα πρωτόγονο θαλάσσιο αρθρόποδο, η ακριβής θέση του στο εξελικτικό δέντρο παραμένει άγνωστη.

Η περιοχή όπου εντοπίστηκε το απολίθωμα βρισκόταν στο παρελθόν στον βυθό μιας θάλασσας, την εποχή που ένας μαζικός παγετώνας εξαφάνισε περίπου το 85% των ειδών του πλανήτη. Ωστόσο, η συγκεκριμένη θαλάσσια λεκάνη φαίνεται πως προσέφερε καταφύγιο σε έναν πλούσιο και εντυπωσιακό μικρόκοσμο.

Η εξαιρετική διατήρηση του οργανισμού αποδίδεται σε έναν σπάνιο συνδυασμό συνθηκών: νερό χωρίς οξυγόνο, υψηλές συγκεντρώσεις υδρόθειου —μιας ιδιαίτερα τοξικής ουσίας— και μια μοναδική χημική ισορροπία που επέτρεψε τη μεταλλοποίηση των εσωτερικών οργάνων.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το συγκεκριμένο απολίθωμα είναι τόσο λεπτομερές και πολύπλοκο, ώστε κάθε στρώμα του απαιτεί ξεχωριστή ερμηνεία. Ωστόσο, η ίδια η μοναδικότητα της διατήρησής του καθιστά δύσκολη τη σύγκρισή του με άλλα γνωστά απολιθώματα της εποχής.

Τα αρθρόποδα σήμερα αντιστοιχούν στο 85% περίπου των ζώων στον πλανήτη, και περιλαμβάνουν είδη όπως οι γαρίδες, οι αράχνες, τα ακάρεα και οι σαρανταποδαρούσες. Παρ’ όλα αυτά, η «Sue» εξακολουθεί να αποτελεί έναν γρίφο για την επιστημονική κοινότητα, καθώς δεν έχει, ακόμη τουλάχιστον, ξεκάθαρη θέση στο παζλ της εξέλιξης.

Με πληροφορίες από ABC News

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM