«Ένα θαύμα χωρίς πόδια και κεφάλι»: Το απολίθωμα - γρίφος 444 εκατ. ετών

«Ένα θαύμα χωρίς πόδια και κεφάλι»: Το απολίθωμα-γρίφος 444 εκατ. ετών Facebook Twitter
Το πρωτοφανές απολίθωμα που εντόπισαν οι ερευνητές / Φωτ: University of Leicester
0

Ένα εντυπωσιακά διατηρημένο απολίθωμα από θαλάσσιο οργανισμό που έζησε πριν από 444 εκατομμύρια χρόνια ενθουσίασε τους παλαιοντολόγους, ρίχνοντας φως σε μία γεωλογική περίοδο που προηγήθηκε ακόμη και των δεινοσαύρων.

Το εύρημα περιλαμβάνει ένα άγνωστο έως τώρα είδος αρθρόποδου, το οποίο απολιθώθηκε με έναν σπάνιο τρόπο: από μέσα προς τα έξω. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Palaeontology την περασμένη εβδομάδα.

Οι ερευνητές έχουν χαρακτηρίσει το απολίθωμα «Ένα θαύμα χωρίς πόδια και κεφάλι». Εντοπίστηκε σε μια περιοχή περίπου 400 χιλιόμετρα βόρεια του Κέιπ Τάουν, στη Νότια Αφρική.

Παρά την απουσία κεφαλιού και άκρων, τα εσωτερικά όργανα του οργανισμού, δηλαδή μύες, τένοντες και έντερα, διατηρήθηκαν με ασύλληπτη λεπτομέρεια. «Τα σωθικά του είναι μια μεταλλοποιημένη χρονοκάψουλα», δήλωσε η καθηγήτρια Σάρα Γκάμποτ από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ, επικεφαλής της έρευνας.

Το νέο είδος ονομάστηκε Keurbos susanae ή αλλιώς «Sue», προς τιμήν της μητέρας της γυναίκας που έκανε την ανακάλυψη. Παρότι είναι σαφές ότι πρόκειται για ένα πρωτόγονο θαλάσσιο αρθρόποδο, η ακριβής θέση του στο εξελικτικό δέντρο παραμένει άγνωστη.

Η περιοχή όπου εντοπίστηκε το απολίθωμα βρισκόταν στο παρελθόν στον βυθό μιας θάλασσας, την εποχή που ένας μαζικός παγετώνας εξαφάνισε περίπου το 85% των ειδών του πλανήτη. Ωστόσο, η συγκεκριμένη θαλάσσια λεκάνη φαίνεται πως προσέφερε καταφύγιο σε έναν πλούσιο και εντυπωσιακό μικρόκοσμο.

Η εξαιρετική διατήρηση του οργανισμού αποδίδεται σε έναν σπάνιο συνδυασμό συνθηκών: νερό χωρίς οξυγόνο, υψηλές συγκεντρώσεις υδρόθειου —μιας ιδιαίτερα τοξικής ουσίας— και μια μοναδική χημική ισορροπία που επέτρεψε τη μεταλλοποίηση των εσωτερικών οργάνων.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το συγκεκριμένο απολίθωμα είναι τόσο λεπτομερές και πολύπλοκο, ώστε κάθε στρώμα του απαιτεί ξεχωριστή ερμηνεία. Ωστόσο, η ίδια η μοναδικότητα της διατήρησής του καθιστά δύσκολη τη σύγκρισή του με άλλα γνωστά απολιθώματα της εποχής.

Τα αρθρόποδα σήμερα αντιστοιχούν στο 85% περίπου των ζώων στον πλανήτη, και περιλαμβάνουν είδη όπως οι γαρίδες, οι αράχνες, τα ακάρεα και οι σαρανταποδαρούσες. Παρ’ όλα αυτά, η «Sue» εξακολουθεί να αποτελεί έναν γρίφο για την επιστημονική κοινότητα, καθώς δεν έχει, ακόμη τουλάχιστον, ξεκάθαρη θέση στο παζλ της εξέλιξης.

Με πληροφορίες από ABC News

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Γη περιστρέφεται πιο γρήγορα και ίσως χρειαστεί να «αφαιρεθεί» ένα δευτερόλεπτο για πρώτη φορά στην ιστορία

Τech & Science / Η Γη περιστρέφεται πιο γρήγορα και ίσως χρειαστεί να «αφαιρεθεί» ένα δευτερόλεπτο για πρώτη φορά στην ιστορία

Μικρότερες ημέρες, μεγάλη ανησυχία για τους χρονομέτρες: Μια απροσδόκητη επιτάχυνση της Γης φέρνει για πρώτη φορά το ενδεχόμενο ενός «αρνητικού δευτερολέπτου»
LIFO NEWSROOM
Explainer: Γιατί η Nvidia αξίζει περισσότερο από την Apple και την Tesla μαζί

Explainer / Γιατί η Nvidia αξίζει περισσότερο από την Apple και την Tesla μαζί

Η Nvidia δεν έχει oρατή παρουσία στην καθημερινότητα των περισσότερων ανθρώπων, όμως χωρίς την τεχνολογία της, πολλές από τις συσκευές και τις υπηρεσίες που σήμερα αποκαλούμε «έξυπνες» δεν θα ήταν εφικτές
LIFO NEWSROOM
Αντηλιακό και εντομοαπωθητικό μαζί μειώνουν την προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία

Τech & Science / Αντηλιακό και εντομοαπωθητικό μαζί μειώνουν την προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία

Επιστήμονες του CNRS στη Γαλλία διαπίστωσαν ότι ο συνδυασμός αντηλιακού και εντομοαπωθητικού επηρεάζει αρνητικά την αποτελεσματικότητα του πρώτου – Τι έδειξαν οι δοκιμές σε ανθρώπινο δέρμα
LIFO NEWSROOM