ΤΩΡΑ

Διορία μίας ώρας και βαριά πρόστιμα σε γίγαντες του διαδικτύου για το τρομοκρατικό περιεχόμενο

Διορία μίας ώρας και βαριά πρόστιμα σε γίγαντες του διαδικτύου για το τρομοκρατικό περιεχόμενο Facebook Twitter
0

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ πρότασης που επιβάλλει στις διαδικτυακές εταιρίες να λαμβάνουν άμεση δράση κατά του τρομοκρατικού περιεχομένου.

Η πρόταση πέρασε με 308 ψήφους υπέρ, 24 κατά και με 70 αποχές. Το νεοεκλεγέν Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι υπεύθυνο για τη διαπραγμάτευση με το Συμβούλιο των Υπουργών σχετικά με την τελική μορφή του κειμένου.

Η νομοθεσία θα υποχρεώσει εταιρείες όπως το Facebook και το YouTube να αφαιρέσουν το τρομοκρατικό περιεχόμενο εντός μίας ώρας από τη λήψη εντολής από τις Αρχές.


Για να βοηθήσουν τις μικρότερες πλατφόρμες, οι ευρωβουλευτές αποφάσισαν ότι, όταν μια εταιρεία δεν έχει λάβει ποτέ εντολή απομάκρυνσης περιεχομένου, η αρμόδια Αρχή θα πρέπει να επικοινωνήσει μαζί της για να παράσχει πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες και τις προθεσμίες τουλάχιστον 12 ώρες πριν την έκδοση της πρώτης παραγγελίας για αφαίρεση του περιεχομένου.

Οι διαδικτυακές εταιρείες θα αφαιρούν περιεχόμενο που σχετίζεται με την τρομοκρατία εντός μίας ώρας από τη σχετική εντολή από τις Αρχές σύμφωνα με πρόταση που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη.

Με 308 ψήφους υπέρ, 204 κατά και 70 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε χθες, Τετάρτη, την πρόταση για την αντιμετώπιση της κακόβουλης χρήσης των διαδικτυακών υπηρεσιών διαμοίρασης περιεχομένου για τρομοκρατικούς σκοπούς.


Οι εταιρείες που αποτυγχάνουν να εφαρμόσουν το νόμο συστηματικά και επίμονα, θα βρίσκονται αντιμέτωπες με κυρώσεις ύψους μέχρι 4% του παγκόσμιου τζίρου τους.

Σύμφωνα με την εγκριθείσα πρόταση, οι διαδικτυακές εταιρείες πρέπει να αφαιρούν περιεχόμενο που σχετίζεται με την τρομοκρατία εντός μίας ώρας αφού λάβουν τη σχετική εντολή από τις Αρχές. Στόχος είναι η καταπολέμηση της διάδοσης ακραίων ιδεών και η ενίσχυση της δημόσιας ασφάλειας.

Η νέα σύνθεση του Κοινοβουλίου μετά τις εκλογές θα είναι αρμόδια για τις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο των Υπουργών για την τελική μορφή του κειμένου.

Η πρόταση δεν προβλέπει υποχρέωση επίβλεψης και χρήσης φίλτρων για το σύνολο του περιεχομένου.

Αφού μια διαδικτυακή εταιρεία, που φιλοξενεί περιεχόμενο που «ανεβάζουν» χρήστες (όπως είναι το Facebook και το YouTube) και η οποία παρέχει υπηρεσίες εντός της ΕΕ, λάβει εντολή για την αφαίρεση περιεχομένου από τις αρμόδιες εθνικές αρχές, θα έχει μία ώρα για να το αφαιρέσει ή να καταργήσει την πρόσβαση σε αυτό από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.


Ωστόσο δεν θα είναι υποχρεωμένη να παρακολουθεί τις πληροφορίες που οι χρήστες μεταφέρουν ή αποθηκεύουν μέσω της πλατφόρμας της ούτε θα πρέπει να αναζητά ενεργά σημάδια παράνομης δραστηριότητας.

Αν μια εταιρεία έχει δεχθεί σημαντικό αριθμό τέτοιων εντολών, οι αρχές μπορούν να ζητήσουν την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων (π.χ. την υποβολή τακτικών εκθέσεων στις αρχές ή την αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας).

Τα μέλη της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις Πολιτικές Ελευθερίες συμφώνησαν να μην εισαγάγουν την υποχρέωση να παρακολουθείται το περιεχόμενο που αναρτάται στις πλατφόρμες με οποιονδήποτε τρόπο, συμπεριλαμβανομένων των αυτοματοποιημένων εργαλείων.

Η νομοθεσία αφορά κάθε ψηφιακό υλικό (κείμενο, εικόνες, ηχογραφήσεις ή βίντεο) το οποίο «υποκινεί ή καλεί στην τέλεση ή τη συμβολή στην τέλεση τρομοκρατικών εγκλημάτων, ή προάγει τη συμμετοχή σε δραστηριότητες τρομοκρατικής ομάδας» , καθώς και περιεχόμενο που παρέχει οδηγίες για την παραγωγή και χρήση εκρηκτικών, πυροβόλων και άλλων όπλων για τρομοκρατικούς σκοπούς.

Το ψηφιακό περιεχόμενο που διανέμεται για εκπαιδευτικούς, δημοσιογραφικούς ή ερευνητικούς σκοπούς θα πρέπει να προστατεύεται, σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές. Ξεκαθαρίζουν επίσης ότι η έκφραση αμφιλεγόμενων ή μαχητικών απόψεων σε ευαίσθητα πολιτικά ερωτήματα δε θα πρέπει να θεωρείται τρομοκρατικό ψηφιακό υλικό.

Ο Ντάνιελ Ντάλτον (Συντηρητικοί, Βρετανία), εισηγητής της πρότασης, δήλωσε  ότι «είναι σαφές ότι υπάρχει πρόβλημα με το τρομοκρατικό υλικό που κυκλοφορεί ανεξέλεγκτα στο διαδίκτυο εδώ και καιρό. Αυτή η προπαγάνδα μπορεί να συνδεθεί με πραγματικά περιστατικά τρομοκρατικής βίας και οι εθνικές αρχές θα πρέπει να μπορούν να αναλάβουν αποφασιστική δράση.


Η νέα νομοθεσία θα πρέπει να είναι λογική και να αντιστοιχεί στις πραγματικές ανάγκες, προκειμένου να προστατευτεί η ελευθερία του λόγου. Χωρίς δίκαιες διαδικασίες, υπάρχει κίνδυνος να αφαιρεθεί παραπάνω υλικό από αυτό που χρειάζεται, καθώς οι εταιρείες λογικό θα είναι να υιοθετήσουν μια υπερπροστατευτική προσέγγιση για να προφυλαχθούν.Δε θα πρέπει επίσης σε καμία περίπτωση να οδηγηθούμε από την πίσω πόρτα σε γενικευμένη παρακολούθηση περιεχομένου».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Τech & Science
0

ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ