Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb εντόπισε τον μικρότερο «καφέ νάνο»

Διαστημικό Τηλεσκόπιο James Webb: Εντόπισε τον μικρότερο «καφέ νάνο» Facebook Twitter
Φωτ.: NASA
0

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA εντόπισε τον μικρότερο «καφέ νάνο», που αιωρείται ελεύθερα.

Οι «καφέ νάνοι» είναι αντικείμενα που βρίσκονται στη διαχωριστική γραμμή μεταξύ άστρων και πλανητών. Μια ομάδα που χρησιμοποιεί το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA εντόπισε έναν μικροσκοπικό, ελεύθερα αιωρούμενο «καφέ νάνο» με μάζα μόλις τρεις έως τέσσερις φορές μεγαλύτερη από τη μάζα του Δία. «Μια βασική ερώτηση που θα βρείτε σε κάθε εγχειρίδιο αστρονομίας είναι, ποια είναι τα μικρότερα αστέρια; Αυτό προσπαθούμε να απαντήσουμε», εξήγησε ο Kevin Luhman του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

Για να εντοπίσουν αυτόν τον νεοανακαλυφθέντα «καφέ νάνο», ο Luhman και η συνάδελφός του, Catarina Alves de Oliveira, επέλεξαν να μελετήσουν το αστρικό σμήνος IC 348, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 1.000 ετών φωτός στην περιοχή σχηματισμού άστρων του Περσέα. Αυτό το σμήνος είναι νεαρό, ηλικίας μόλις 5 εκατομμυρίων ετών. Ως αποτέλεσμα, τυχόν «καφέ νάνοι» θα είναι ακόμη σχετικά φωτεινοί στο υπέρυθρο φως.

H ομάδα απεικόνισε αρχικά το κέντρο του σμήνους χρησιμοποιώντας την κάμερα NIRCam (Near-Infrared Camera) του τηλεσκοπίου James Webb για να εντοπίσει «καφέ νάνους» από τη φωτεινότητα και τα χρώματά τους. Συνέχισαν χρησιμοποιώντας τη συστοιχία μικροσκόπιων NIRSpec (Near-Infrared Spectrograph) του Webb.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψάρια στη Σελήνη: Το φιλόδοξο σχέδιο της Γαλλίας για διαστημική ιχθυοκαλλιέργεια

Τech & Science / Ψάρια στη Σελήνη: Το σχέδιο της Γαλλίας για διαστημικές ιχθυοκαλλιέργειες

Το γαλλικό πρόγραμμα Lunar Hatch ετοιμάζεται να στείλει λαβράκια στο διάστημα, ανοίγοντας τον δρόμο για βιώσιμη τροφή σε αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη – αλλά και σε απομονωμένες περιοχές της Γης
LIFO NEWSROOM
Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Τech & Science / Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Η σημασία της αποστολής είναι τεράστια, καθώς μέχρι σήμερα η εκτίμηση του αποθηκευμένου άνθρακα βασιζόταν σε μεμονωμένες μετρήσεις δέντρων και υπολογισμούς με σημαντικό περιθώριο σφάλματος
LIFO NEWSROOM
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ