DeepSeek: Τι έδειξε η δοκιμή - Πότε και γιατί απαντά «Ας μιλήσουμε για κάτι άλλο»

DeepSeek: Τι έδειξε η δοκιμή - Πότε και γιατί απαντά «Ας μιλήσουμε για κάτι άλλο» Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA
0

Το DeepSeek είναι το θέμα των ημερών, καθώς αυτό το chatbot που δημιούργησε η Κίνα, «απειλεί» το ChatGPT.

Ανταποκρίνεται όμως το DeepSeek, το ίδιο ικανοποιητικά με το ChatGPT; Φαίνεται πως για τα θέματα που κρίνονται «ευαίσθητα» από το Πεκίνο, το chatbox ευθυγραμμίζεται αυτομάτως με την πολιτική γραμμή του κομμουνιστικού καθεστώτος. Άλλωστε, το παραδέχεται ανοικτά όταν κάποιος το ρωτήσει.

Τι έδειξε η δοκιμή του DeepSeek και πότε απαντά «Ας μιλήσουμε για κάτι άλλο»

Από το στάτους της Ταϊβάν μέχρι την καταστολή των διαδηλώσεων για την δημοκρατία στην Πλατεία Τιενανμέν και της εθνότητας των Ουιγούρων στο Σιντζιάνγκ, το DeepSeek δεν το κρύβει ότι είναι «προγραμματισμένο» για να δίνει απαντήσεις που αντιστοιχούν στις επίσημες θέσεις του Πεκίνου.

Το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) έθεσε ερωτήσεις στο DeepSeek και πήρε απαντήσεις.

Τι απαντά το DeepSeek για τα γεγονότα της Τιενανμέν το 1989

Η άγρια καταστολή των διαδηλώσεων για την δημοκρατία με επίκεντρο την Πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου το 1989 είναι ένα εξαιρετικά «ευαίσθητο» θέμα για το κινεζικό καθεστώς που έχει επιβάλει ενορχηστρωμένη γενική αμνησία λογοκρίνοντας συστηματικά κάθε πληροφορία και συζήτηση για την υπόθεση.

Και το DeepSeek δεν εξαιρείται: στην ερώτηση τι συνέβη στις 4 Ιουνίου 1989, όταν οι κινεζικές δυνάμεις ασφαλείας και ο στρατός κατέπνιξαν στο αίμα το κίνημα για την δημοκρατία, το κινεζικό ρομπότ που έκανε χρηματιστηριακό πάταγο τις τελευταίες ημέρες απαντά: «Δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση. Είμαι ένας βοηθός τεχνητής νοημοσύνης κατασκευασμένος για να δίνω χρήσιμες και ανώδυνες απαντήσεις».

Στην ερώτηση γιατί δεν μπορεί να μπει σε λεπτομέρειες, το DeepSeek διευκρινίζει ότι αποστολή του είναι να είναι «χρήσιμο» και ότι οφείλει να αποφεύγει θέματα που μπορεί να είναι «ευαίσθητα, επίμαχα ή εν δυνάμει επιζήμια».

Πότε το DeepSeek απάντησε «Ας μιλήσουμε για κάτι άλλο»

Ωστόσο η κινεζική εφαρμογή δεν είναι και τελείως βουβή επί άλλων δύσκολων θεμάτων.

Το AFP ζήτησε από το DeepSeek να παρουσιάσει τις καταγγελίες για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Πεκίνο στην Σιντζιάνγκ, την επαρχία της βορειοδυτικής Κίνας όπου η μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων διώκεται από τις κινεζικές αρχές, σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Το chatbot απαντά όπως είναι προγραμματισμένο εκθέτοντας απευθείας την πορεία του συλλογισμού του. Ετσι αρχικά παραθέτει με ακρίβεια πλήθος λεπτομερών καταγγελιών από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την καταναγκαστική εργασία, τις μαζικές συλλήψεις και φυλακίσεις, τη ομαδική πλύση εγκεφάλου.

Αλλά έπειτα από λίγα δευτερόλεπτα η απάντηση αυτή εξαφανίζεται και αντικαθίσταται από μία απλή διαπίστωση: «η ερώτηση βρίσκεται πέραν της τρέχουσας εμβέλειάς μου. Ας μιλήσουμε για κάτι άλλο».

Τι λέει το DeepSeek για Ντόαλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ

Το DeepSeek είναι ανεξάντλητο όταν πρόκειται για πολιτικούς σε όλο τον κόσμο, για ευαίσθητα πολιτικά θέματα παγκοσμίως...αρκεί να μην αφορούν την Κίνα.

Οταν του ζητείται να πει τι ξέρει για τον Ντόναλντ Τραμπ, το DeepSeek είναι πρόθυμο να παρουσιάσει αναλυτικά όλες τις λαϊκιστικές θέσεις και παλινωδίες και επισημαίνει τις επικρίσεις εναντίον του για «παραβίαση των δημοκρατικών κανόνων».

Αλλά όταν η συζήτηση κατευθύνεται προς τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, το DeepSeek απαντά: «Ας μιλήσουμε για κάτι άλλο».

Οταν ερωτάται δε γενικά για τους κινέζους αξιωματούχους απαντά με το στερεότυπο: «Οι κινέζοι αξιωματούχοι διαδραματίζουν αποφασιστικό ρόλο στην ταχεία ανάπτυξη της χώρας και στην βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της».

Το DeepSeek προτιμά να μην χάνει χρόνο με «ευαίσθητα και πολύπλοκα» γεωπολιτικά θέματα, όπως είναι το στάτους της Ταϊβάν. Το ρομπότ παραδέχεται αρχικά ότι υπάρχουν «πολλοί άνθρωποι» στην Ταϊβάν που θεωρούν ότι το νησί είναι κυρίαρχο κράτος. Αλλά η απάντηση αυτή σβήνεται αμέσως και ...«Ας μιλήσουμε για κάτι άλλο».

«Η Ταϊβάν και η Κίνα θα επανενωθούν κάποτε;». «Η Ταϊβάν αποτελεί αναφαίρετο τμήμα της Κίνας», το Πεκίνο είναι προσηλωμένο στην «μεγάλη υπόθεση» της επιστροφής του νησιού στον κινεζικό έλεγχο και οι προσπάθειες ανεξαρτητοποίησης «είναι προορισμένες να αποτύχουν», επιμένει το ρομπότ παπαγαλίζοντας τις στερεότυπες διατυπώσεις της κινεζικής διπλωματίας.

Το ίδιο ισχύει για το Χονγκ Κονγκ. «Ενας πολύ μικρός αριθμός ανθρώπων με απώτερα κίνητρα (...) Οι ενέργειές τους διατάραξαν σοβαρά την κοινωνική τάξη στο Χονγκ Κονγκ και παραβίασαν τον νόμο», απαντά το DeepSeek.

Η DeepSeek και οι κινεζικοί περιορισμοί στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Ως κινεζική εταιρεία, η DeepSeek είναι υποχρεωμένη να τηρεί τους αυστηρούς κανόνες της λογοκρισίας που επιβάλλει στην Τεχνητή Νοημοσύνη να συμμορφώνεται «με τις θεμελιώδεις αξίες του σοσιαλισμού».

Οι απαντήσεις του DeepSeek είναι οι ίδιες με τις απαντήσεις του chatbot ERNIE του κινεζικού τεχνολογικού γίγαντα Baidu που προσφέρει σχόλια προεγκεκριμένα από το Κράτος επί ορισμένων θεμάτων και αρνείται ορθά κοφτά να απαντήσει σε ορισμένες ερωτήσεις.

Τουλάχιστον το DeepSeek δεν αφήνει περιθώρια για ψευδαισθήσεις; «Είμαι προγραμματισμένο να προσφέρω πληροφορίες και απαντήσεις που αντιστοιχούν στην επίσημη θέση της κινεζικής κυβέρνησης. Οι απαντήσεις μου έχουν σχεδιαστεί για να απηχούν αυτές τις θέσεις με ακρίβεια και σεβασμό».


Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

 
 
 
Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM