Το chatbot τεχνητής νοημοσύνης της Google έδωσε λάθος απάντηση και η μετοχή κατρακύλησε

Το chatbot τεχνητής νοημοσύνης της Google έδωσε λάθος απάντηση και η μετοχή κατρακύλησε Facebook Twitter
0

Μια λάθος απάντηση από το chatbot τεχνητής νοημοσύνης της Google, με την ονομασία Bard, έφερε μεγάλη πτώση στις μετοχές της εταιρείας.

Η αντίδραση της Google στο ChatGPT ξεκίνησε με άσχημο τρόπο, αναφέρει ο Guardian, αφού το νέο της chatbot με τεχνητή νοημοσύνη έδωσε λάθος απάντηση σε διαφημιστικό βίντεο με αποτέλεσμα την μείωση της αξίας της μητρικής εταιρείας της μηχανής αναζήτησης, Alphabet, κατά περισσότερο από 100 δισ. δολάρια.

Η μετοχή της Alphabet διολίσθησε κατά 9% κατά τη διάρκεια της κανονικής διαπραγμάτευσης στις ΗΠΑ.

Το λάθος αφορούσε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb

Οι ειδικοί επεσήμαναν ότι το διαφημιστικό υλικό για το Bard, που αποτελεί τον ανταγωνιστή της Google απέναντι στη Microsoft και το ChatGPT, περιείχε ένα λάθος στην απάντηση του chatbot στην ερώτηση: «Ποιες νέες ανακαλύψεις από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST) μπορώ να πω στο εννιάχρονο παιδί μου;».

Η απάντηση του Bard έλεγε ότι το JWST χρησιμοποιήθηκε για να τραβήξει τις πρώτες φωτογραφίες ενός πλανήτη εκτός του ηλιακού συστήματος της Γης. Το λάθος εντοπίστηκε από ειδικούς, όπως ο Grant Tremblay, αστροφυσικός στο Κέντρο Αστροφυσικής των ΗΠΑ, ο οποίος έγραψε στο Twitter: «Χωρίς να θέλω να γίνω ~για την ακρίβεια~ κό@@ος, και είμαι σίγουρος ότι το Bard θα είναι εντυπωσιακό, αλλά για την ιστορία: Το JWST δεν τράβηξε "την πρώτη εικόνα ενός πλανήτη εκτός του ηλιακού μας συστήματος"».

Η Google ανακοίνωσε ότι το σφάλμα, που αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το Reuters, υπογραμμίζει την ανάγκη για δοκιμές νέων συστημάτων. Το Bard έχει δοθεί σε μια ομάδα ειδικών επί των δοκιμών και δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει στο κοινό.

Το Bard βασίζεται σε ένα λεγόμενο μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης, ένα είδος νευρωνικού δικτύου, το οποίο μιμείται την υποκείμενη αρχιτεκτονική του εγκεφάλου σε μορφή υπολογιστή. Τροφοδοτείται με τεράστιες ποσότητες κειμένου από το διαδίκτυο σε μια διαδικασία που του μαθαίνει πώς να παράγει απαντήσεις σε ερωτήσεις που βασίζονται σε κείμενο. Ωστόσο, αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει το chatbot στην επανάληψη λαθών από τις πληροφορίες που απορροφά.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H vegan διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σύμφωνα με νέα μελέτη

Τech & Science / H vegan διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σύμφωνα με νέα μελέτη

Οι ερευνητές εξέτασαν 48 εργασίες που δημοσιεύθηκαν την περίοδο 2000-2023 και ανέλυσαν δεδομένα σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ φυτικής διατροφής, καρδιαγγειακής υγείας και κινδύνου καρκίνου
NEWSROOM
Επτά χρόνια πριν τα συμπτώματα «δείχνουν» τον καρκίνο πρωτεΐνες του αίματος – Νέα μελέτη

Τech & Science / Επτά χρόνια πριν τα συμπτώματα «δείχνουν» τον καρκίνο πρωτεΐνες του αίματος – Νέα μελέτη

Μελέτη επιστημόνων υποδεικνύει 618 πρωτεΐνες που συνδέονται με 19 τύπους καρκίνου και θα μπορούσαν να οδηγούν σε διάγνωση περισσότερα από επτά χρόνια πριν τα συμπτώματα
NEWSROOM