Η Βρετανία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει το αίμα ανθρώπων που έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό σε μια δοκιμή για πιθανή θεραπεία για τον ιό.

 

Η υπηρεσία αιμοδοσίας του εθνικού συστήματος υγείας (NHS) κάλεσε ανθρώπους που έχουν αναρρώσει να δώσουν αίμα, προκειμένου να γίνει η δοκιμή, με την ελπίδα ότι τα αντισώματα που έχουν αποκτήσει θα βοηθήσουν άλλους ασθενείς να αντιμετωπίσουν τον ιό. Στη Βρετανία, οι νεκροί από τον κορωνοϊό ξεπέρασαν τους 16.000, ενώ συνεχίζονται οι επικρίσεις για την καθυστερημένη αντίδραση της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον. 

 

Ανάλογες μελέτες γίνονται και σε άλλες χώρες. Ήδη στις ΗΠΑ έχει ξεκινήσει μεγάλη μελέτη για αυτό, με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 1.500 νοσοκομείων. Αλλά και σε έξι ελληνικά νοσοκομεία ξεκινά η μελέτη με τη χορήγηση πλάσματος σε τουλάχιστον 60 ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση.

 

Στη Βρετανία, αν δοθεί η πλήρης έγκριση, οι δοκιμές θα ερευνήσουν αν οι μεταγγίσεις πλάσματος μπορούν να βελτιώσουν την ταχύτητα ανάρρωσης και τις πιθανότητες επιβίωσης ενός ασθενούς με κορωνοϊό.

 

«Όλες οι κλινικές δοκιμές θα γίνουν με αυστηρή διαδικασία έγκρισης για την προστασία των ασθενών και για να διασφαλιστεί ότι θα προκύψουν ισχυρά αποτελέσματα. Εργαζόμαστε στενά με την κυβέρνηση και όλους τους σχετικούς φορείς για να προχωρήσουμε τη διαδικασία της έγκρισης όσο ταχύτερα είναι δυνατόν», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του NHS.

 

Στις ΗΠΑ, το σχετικό πρόγραμμα είναι σε εξέλιξη. «Αυτό που μάθαμε την πρώτη εβδομάδα χορήγησης είναι ότι δεν φαίνεται να προκαλεί πολλές ανεπιθύμητες παρενέργειες. Υπάρχουν ανέκδοτες εκθέσεις για τη βελτίωση της οξυγόνωσης, όπως και άλλες βελτιώσεις των ασθενών. Αυτά είναι ενθαρρυντικά, αλλά πρέπει να αξιολογηθούν αυστηρά», δήλωσε ο καθηγητής Μάικλ Τζόινερ, επικεφαλής του σχετικού πρότζεκτ.

 

«Υπάρχουν πολλά που δεν κατανοούμε για το πλάσμα. Θα μάθουμε περισσότερα για τα επίπεδα αντισωμάτων και άλλους παράγοντες τις επόμενες εβδομάδες», συμπλήρωσε ο ίδιος.

 

Με πληροφορίες από BBC

 

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr