Αυξήθηκαν κατά 30% οι ηλεκτρονικές αγορές στην Ελλάδα

Αυξήθηκαν κατά 30% οι ηλεκτρονικές αγορές στην Ελλάδα Facebook Twitter
0

Πριν δύο χρόνια το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα κατέγραφε ιδιαίτερα χαμηλές επιδόσεις αλλά φέτος οι αποστολές προϊόντων σημειώνουν αύξηση 30%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της DHL Express για την Ελλάδα, Άρη Σφακιανάκη, που μίλησε από το βήμα του Export Summit VI, του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη, το 70% των προϊόντων που αγοράζονται διαδικτυακά στην Ελλάδα είναι αξεσουάρ, τρόφιμα, ποτά και είδη φαρμακείου.


Όπως είπε ο κ. Σφακιανάκης, το διεθνές ηλεκτρονικό εμπόριο αναπτύσσεται με διπλάσια ταχύτητα έναντι του εγχώριου και ωφελεί ιδιαίτερα τους εξαγωγείς. 

Οι συνήθειες των αγοραστών αλλάζουν ραγδαία, χάρη στον όγκο των επιλογών, και ένας στους επτά καταναλωτές που αγοράζουν μέσω διαδικτύου προτιμά τα προϊόντα άλλων χωρών.

Συνολικά, το 58% των χρηστών του διαδικτύου αναμένεται να κάνει τουλάχιστον μία αγορά μέσω ίντερνετ έως το 2019, ενώ τα χρήματα που θα ξοδευτούν στον Ιστό θα ανέλθουν στο 13% της καταναλωτικής δαπάνης.

Ήδη, κάθε λεπτό που περνά γίνονται αγοραπωλησίες ύψους 40.000 δολαρίων μέσω διαδικτύου, παγκοσμίως.

Ενδεικτικό είναι πως στην Black Friday, το 40% των νέων έκαναν μία αγορά μέσω smartphone ή tablet.

Οι συνδεδεμένες συσκευές στον Ιστό υπολογίζονται πλέον σε 16 δισεκατομμύρια και 1,6 δισεκατομμύρια πελάτες αναμένεται να προχωρήσουν σε αγορές μέσω διαδικτύου, το 2019.

Ο διευθυντής πωλήσεων της Cisco Systems, Νικόλας Μποτίνης, ανέφερε ότι στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, όλες οι εταιρείες έχουν ξεκινήσει «το ταξίδι του ψηφιακού μετασχηματισμού, αν και ακολουθούν διαφορετικό ρυθμό».

Κατά τον ίδιο η Eλλάδα από το 2010 δεν έχει κάνει βήματα μετασχηματισμού, πιθανότατα λόγω οικονομικής κρίσης και έλλειψης πόρων.

Παρ' όλα αυτά, βάσει του Digital Country Index, η χώρα μας βρίσκεται στην 12 θέση στην Ευρώπη και αρκετά ψηλά στις αναζητήσεις ενδιαφερόμενων.

Έτσι, στον παγκόσμιο ιστό, οι πολίτες «ψάχνουν» την Ελλάδα στον τουρισμό αλλά και στις εξαγωγές προϊόντων, χωρίς όμως να εστιάζουν σε συγκεκριμένες εταιρείες, «πιθανότατα επειδή οι περισσότερες ελληνικές εταιρείες, μικρού μεγέθους, δεν είναι δραστήριες στο διαδίκτυο», σημείωσε ο κ. Μποτίνης.

Οι πρώτοι ωφελημένοι από τον ψηφιακό μετασχηματισμό μίας επιχείρησης είναι οι πελάτες, καθώς απολαμβάνουν πλουσιότερη πελατειακή εμπειρία, είπε ο διευθυντής τμήματος υποστήριξης πωλήσεων τεχνολογίας, Oracle Hellas, Φραγκίσκος Ζερβός, υπογραμμίζοντας ότι σημαντικά ωφελημένο είναι και το οικοσύστημα των συνεργατών.

«Τα μεγαλύτερα οφέλη απολαμβάνει η εταιρεία που μετασχηματίζεται, επειδή εφαρμόζει αποδοτικότερες, εξυπνότερες και ασφαλέστερες διαδικασίες και λειτουργίες».

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ιρλανδική ρυθμιστική αρχή αυστηροποιεί την πίεση στην πλατφόρμα X του Έλον Μασκ για έλεγχο ηλικίας σε πορνογραφικό περιεχόμενο

Τech & Science / Η ιρλανδική ρυθμιστική αρχή αυστηροποιεί την πίεση στην πλατφόρμα X του Έλον Μασκ για έλεγχο ηλικίας σε πορνογραφικό περιεχόμενο

Ο νέος Κώδικας Ασφάλειας Διαδικτύου της Ιρλανδίας περιλαμβάνει αυστηρές διατάξεις για τον έλεγχο ηλικίας, με σκοπό να αποτραπεί η πρόσβαση ανηλίκων σε επιβλαβές περιεχόμενο, όπως πορνογραφία και βίαιο υλικό
LIFO NEWSROOM
Aeneas: Η Google και ο Έλληνας Γιάννης Ασσαέλ δίνουν νέα ζωή στις ρωμαϊκές επιγραφές με εργαλείο AI

Τech & Science / Aeneas: Η Google και ο Έλληνας Γιάννης Ασσαέλ δίνουν νέα ζωή στις ρωμαϊκές επιγραφές με εργαλείο AI

Το σύστημα, που ονομάζεται Aeneas από τον μυθικό Τρωικό ήρωα, βοηθά τους ιστορικούς να ερμηνεύσουν, να αποδώσουν και να αποκαταστήσουν αρχαίες ρωμαϊκές επιγραφές
LIFO NEWSROOM
«Η ανθρωπότητα νίκησε»: Ποια είναι η ιδιοφυΐα που κέρδισε το ChatGPT στον κορυφαίο διαγωνισμό προγραμματισμού

Τech & Science / «Η ανθρωπότητα νίκησε»: Ποια είναι η ιδιοφυΐα που κέρδισε το ChatGPT στον κορυφαίο διαγωνισμό προγραμματισμού

Όπως λέει, «δεν είχε ποτέ πραγματικό σχέδιο για τη ζωή» και τυπικά έχει μόνο δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς δεν ολοκλήρωσε τις πανεπιστημιακές του σπουδές
LIFO NEWSROOM
Στέλεχος βακτηρίου ανθεκτικό στα αντιβιοτικά εξαπλώνεται στην Ευρώπη, προειδοποιούν επιστήμονες

Τech & Science / Στέλεχος βακτηρίου ανθεκτικό στα αντιβιοτικά εξαπλώνεται στην Ευρώπη, προειδοποιούν επιστήμονες

Εντοπίστηκε για πρώτη φορά πριν από σχεδόν μια δεκαετία στην Ολλανδία και τη Γερμανία, και έκτοτε έχει εξαπλωθεί σε τουλάχιστον εννέα ακόμη ευρωπαϊκές χώρες
LIFO NEWSROOM
Η Γη περιστρέφεται πιο γρήγορα και ίσως χρειαστεί να «αφαιρεθεί» ένα δευτερόλεπτο για πρώτη φορά στην ιστορία

Τech & Science / Η Γη περιστρέφεται πιο γρήγορα και ίσως χρειαστεί να «αφαιρεθεί» ένα δευτερόλεπτο για πρώτη φορά στην ιστορία

Μικρότερες ημέρες, μεγάλη ανησυχία για τους χρονομέτρες: Μια απροσδόκητη επιτάχυνση της Γης φέρνει για πρώτη φορά το ενδεχόμενο ενός «αρνητικού δευτερολέπτου»
LIFO NEWSROOM
Explainer: Γιατί η Nvidia αξίζει περισσότερο από την Apple και την Tesla μαζί

Explainer / Γιατί η Nvidia αξίζει περισσότερο από την Apple και την Tesla μαζί

Η Nvidia δεν έχει oρατή παρουσία στην καθημερινότητα των περισσότερων ανθρώπων, όμως χωρίς την τεχνολογία της, πολλές από τις συσκευές και τις υπηρεσίες που σήμερα αποκαλούμε «έξυπνες» δεν θα ήταν εφικτές
LIFO NEWSROOM